ההריון הוא תקופה כל כך מיוחדת, לפעמים קשה ותמיד מעניינת. את עוסקת בזה כל כך הרבה שאת כמעט שוכחת לחשוב על היום שאחרי הלידה, על ההתאוששות, על הילד החדש, ועל כל השינויים שצפויים לך. ישנם דברים שכדאי וחשוב להכין ליום שאחרי הלידה כמו ציוד בסיסי לתינוק, אולם לא פחות חשוב מכך, כדאי להתכונן לכך נפשית ולהבין עם אילו שינויים את עומדת להתמודד בקרוב.
חיבור לילד ודיכאון אחרי לידה
יש תפיסה מוטעית כאילו מיד כשהילד נולד, ההורים, ובמיוחד האם, חייבים להיות מאוהבים בו. זה כלל אינו נכון! רוב האמהות והאבות מדווחים שלא חשו התאהבות מיד אחרי הלידה. החיבור העמוק הגיע מאוחר יותר, עם הזמן שחווים ביחד. אם אינך מרגישה חיבור מיידי לילדך זה לא אומר כלום לגבי ההמשך. את תהיי אמא נהדרת גם אם את עכשיו קצת עייפה מדי או מוצפת רגשות מכדי להרגיש אהבת אין קץ.
ישנה תופעה חמורה יותר הנקראת דיכאון אחרי לידה, המתרחשת אצל כ-15% מהנשים היולדות. מצב זה מאופיין בדיכאון מתמשך, תחושת מועקה, חוסר עניין בתינוק ופחד משהות עם התינוק לבד. מצב זה הוא מסוכן בעיקר בגלל שהוא עלול להוביל להזנחה פיזית של התינוק ופחות בשל פגיעה מכוונת בו.
עם זאת, דיכאון אחרי לידה, היא תופעה קשה וצריך להיות ערים להתפתחות מצב כזה המחייב טיפול בעזרת מומחה. חשיבות מכרעת יש לבן הזוג שצריך לשים לב אם האמא מפתחת תסמינים המעידים על כך.
משכב לידה
גם אם היתה לך לידה קלה, ייקח לגופך זמן לחזור לעצמו. הזמן שמיד אחרי לידה נקרא משכב לידה והוא אורך כחודש וחצי לאחרי הלידה. בזמן זה תצטרכי לקחת את הדברים לאט ככל הניתן ולהיעזר ככל האפשר בחברים ומשפחה. חשוב שלא תצפי לחזור לעצמך מיד אחרי הלידה על מנת שלא תתאכזבי. נשים רבות מתאכזבות לגלות, לדוגמא שהבטן נשארת תפוחה גם לאחר הלידה.
סבלנות!, את תחזרי לעצמך אך זה ייקח מעט זמן בו הגוף צריך להתרגל למצב החדש. כך, למשל, הרחם שהיה גדול וכבד, מתכווץ אט אט וחוזר גודלו ומשקלו המקורי, דבר העשוי לקחת חודש. גם אחרי חודש את לא תראי כמו לפני הלידה, ואצל רוב הנשים הדבר לוקח בין חצי שנה לשנה.
כאמור, הדבר החשוב ביותר אחרי לידה הוא להיעזר באחרים ולא לנסות לעשות הכל לבד. חשוב מאוד שתאכלי מאכלים מזינים ושאת אוהבת, וכדאי מאוד שאחרים יכינו אותם בשבילך וכמו כן יעזרו עם הכביסות, הכלים ועם הילדים הגדולים, אם יש.
אחרי שעברה התקופה הראשונה של התאוששות ואת מתחילה לחוש חזקה יותר, את יכולה להתחיל לחזור ולהזיז את הגוף – הליכה קלה, שחיה, פילאטיס או יוגה. החשוב מכל הוא לעשות זאת בהדרגה וכן להתייעץ עם הרופא שלך ועם המדריך, אם את מצטרפת לחוג.
יחסי מין אחרי לידה
מילת המפתח היא סבלנות. חשוב מאוד שבן הזוג לא ילחיץ את האישה וייתן לה לחזור לעניינים בקצב שלה. כדאי להמתין ולא להתחיל לקיים יחסי מין מיד אחרי לידה, וכשאתם מחליטים להתחיל שוב, לעשות זאת לאט. את עשויה להרגיש מעט כאב בפעמים הראשונות בהן תקיימי יחסי מין אחרי לידה. תקשיבי לכאב והתאימי את בקצב להרגשה שלך. אם הכאבים חזקים מדי, התייעצי עם הרופא שלך.
אחרי לידה – הכנות מקדימות
ישנו ציוד בסיסי שכדאי לרכוש עוד לפני הלידה, כמו מיטה, שידת החתלה, בגדים ראשונים, סלקל, בקבוקים וכו'. ברוב הרשתות הגדולות למוצרי תינוקות, נמכר הציוד הבסיסי לתינוק במסגרת חבילת לידה. בנוסף, אם נולד לכם בן, תצטרכו לחשוב על ביצוע ברית מילה.
גם בנושא הציוד לתינוק וגם בנושא ברית המילה, כדאי להתכונן כבר במהלך ההריון ולא לחכות לשלב שאחרי הלידה, וזאת על מנת להוריד את הלחץ שגם כך הוא גבוה אחרי לידה.