בני אדם אוהבים שגרה והרגלים, אלה מפחיתים מתח ומקניםיציבות וביטחון, דבר החשוב במיוחד לקטנטנים. על מנת להקל על תינוקינו (ובכך גם עלינו) , יש ליצור עבור המשפחה שגרות טובות. אחת השגרות המשמעותיות והחשובות ביותר הינה טקס שינה.
מטרתו של הטקס לסמן לתינוק כי נגמר היום ומתחיל הלילה ובכך לעזור לו "להוריד הילוך", להפחית את רמות האדרנלין ולהעלות את רמות המלטונין (הורמון השינה), להירגע ובעקבות כךלהיכנס לשינה בקלות.
מחקרים מראים, כי טיב ואיכות השינה של ילדים שנערך להם טקס שינה (של עד 30 דקות)- היו גבוהים יותר באופן מובהק משנתם של ילדים שנשלחו לישון ללא טקס מרגיע.אך עצם קיומו של טקס שינה אינו מספיק,על מנת שישיג את מטרתו, עליו להיות מובנה ויעיל.
טקס שינה יעיל- מהו?
ישנן לא מעט פעולות שניתן לבצע כחלק מטקס השינה: אמבטיה, בקבוק/הנקה לפני או אחרי האמבטיה, סיפור קצר או שיר, או כל פעילות מרגיעה אחרת. הכלל החשוב ביותר הינו לשמור על סדר פעולות קבוע מידי ערב, בשעות קבועות , פחות או יותר.
מתי מתחילים? באופן כללי, שעת השכבה אידאלית עבור תינוקות ופעוטות הינה בין 18:30-20:00. את סדרת הפעולות מומלץ להתחיל כאשר התינוק מגלה סימני עייפות ראשונים ולא כאשר הוא כבר שרוי בעייפות מתקדמת. מרגע הופעת סימני העייפות מומלץ כי התינוק יושכב במיטתו לאחר קיום הטקס, תוך חצי שעה לכל היותר. השכבה במצב עייפות במידה הנכונה מקלה על ההירדמות. תינוק שיגיע לטקס שינה ולמיטה כשהוא עייף מידי יתקשה להירדם וגם איכות שנתו תיפגע.
זמן איכות אמיתי- חשוב לבצע את טקס השינה באווירה נינוחה וכיפית, עם המון סבלנות .קחו החלטה כי בזמן הקצר הזה אתם שמים בצד את כל מאורעות ולאות היום- הבעיות בעבודה, המטלות למחר, הכלים שמחכים בכיור, ומתפנים באמת עבור הקטנטנים שלכם. וכן, השקיטו טלפונים סלולריים, לפטופים וכל מה שעלול להסיח את דעתכם מהטקס.
מה לכלול בטקס?- טקס שינה טוב צריך להיות לא ארוך מידי ובאותה הנשימה לא קצר מידי, על מנת שהמעבר מזמן ערות לשינה לא יהיה חד, ולתינוק יהיה מספיק זמן להפנים את הפרידה מהוריו למספר שעות לא מבוטל.
ניתן לכלול בו מעבר לבגדי לילה, שיר ערש קבוע, דקלום, הקראת סיפור קצר (תבררו את הסיפורים כך שלא יכילו תכנים מעוררים או מותחים מידי. עדיף להקריא סיפור מוכר ולא סיפור חדש), עיסוי,שיחה קצרה על דברים חיוביים שקרו ביום שעבר, או כל פעילות מרגיעה אחרת. העיקר שסדר הפעולות יהיה קבוע, ולא תוכנס פעילות מעוררת כגון זמן משחק או צפייה בטלויזיה המעלה את רמת האדרנלין. עליו להיות בנוי בצורת "משפך", הווה אומר- יש להוריד בהדרגה את רמת הגירויים הסביבתיים.
ניתן להתחיל את רצף הפעולות מחוץ לחדר (כגון מתן בקבוק או הנקה), ולאחר האמבטיה יש להקפיד להישאר בחדר בו התינוק ישן עד להירדמות.
אני ממליצה שרק הורה אחד יקיים את הטקס מתחילתו ועד סופו, כך התינוק יודע לא לצפות לבוא ההורה השני. ציפייה כזו עלולה לגרום לכך שהתנוק ימנע מעצמו להיכנס לשינה. הדבר אומר שאם האבא/האמא הגיעו הביתה כאשר התינוק כבר במהלכו של טקס השינה, אין להיכנס לחדרו על מנת רק לומר לילה טוב.
בקבוק/הנקה כחלק מטקס שינה– הורים רבים מרגישים צורך להניק או לתת בקבוק ממש בסמוך לשינה, כך הם הולכים לישון רגועים בידיעה שתינוקם נכנס ללילה שבע. אין בעייתיות בהאכלת התינוק לאחר האמבטיה בחדרו אם תקפידו לתת את הבקבוק מחוץ למיטה ותפסיקו את ההאכלה באופן יזום כאשר התינוק מאט את קצב היניקות (הן בהנקה והן מבקבוק).
כל זאת על מנת שההתנמנמות וההירדמות יתרחשו במיטה, ושלא יווצר הקשר בין האוכל לשינה. עדיף להכניס פעולה כלשהי לאחר ההאכלה ולפני הכניסה למיטה, כדי לוודא שהתינוק לא יקשר את ההאכלה עם השינה.
טקס שינה שונה עבור תנומות היום-על מנת שהתינוק יבין כי הוא נכנס לתנומת יום ולא לשנת לילה ארוכה, יש ליצור טקס שינה קצרצר ושונה מהטקס בלילה עבור תנומות היום. למשל, ניתן להיכנס לחדר, להחליף טיטול, לסגור את התריסים ביחד, חיבוק ולמיטה.
אלינור פיינגולד – יועצת שינה לתינוקות ופעוטות. בעלת תואר בפסיכולוגיה ובוגרת הסמכה ייחודית להדרכת הורים בנושא שינה, בשיטת "לילה טוב" מבית גנית פרג.
מידע נוסף על התפתחות תינוקות
אולי יעניין אותך גם:
הסכם שלום בית לחילופין גירושין – מדוע מדובר בהסכם הכי בריא עבור ילדים שלכם?