לשלייה אחד מהתפקידים החשובים ביותר בהתפתחות העובר ברחם, היא מחברת את מערכת הדם השל העובר ומספקת את החמצן והמזון לעובר.
בהריון תקין, השלייה מופרדת מן הרחם באמצעות ריריות דם עדינות. כאשר השלייה אינה מופרדת מן הרחם, אלא מחוברת אל הרחם, ישנה סכנה לבריאות האם והעובר, ויש צורך בהתאמה של טיפול והשגחה רפואית, על מנת לאפשר המשך הריון בטוח ובריא.
סוגי שלייה נעוצה
מאחר ולרחם שכבות רירית רבות, ישנם סוגים שונים, או רמות משתנות, של שלייה נעוצה, אשר מאבחנים אותם בהתאם לעומק של חדירת השלייה אל הרחם.
שלייה נעוצה ברמה קלה – שלייה אשר חודרת לשכבה השטחית של הרחם.
שליה נעוצה ברמה בינונית – שלייה אשר חדרה אל שרירי הרחם.
שלייה נעוצה ברמה גבוהה – שלייה שחדרה אל שרירי הרחם וכיס השתן.
הגורמים לשלייה נעוצה
הגורם השכיח ביותר להיווצרות של שלייה נעוצה היא היסטוריה של ניתוחים קיסריים, לרוב, לאחר שני ניתוחים. ככל שמספר הניתוחים הקיסריים של האם גבוה יותר, כך הסבירות כי תתפתח שלייה נעוצה גדולה יותר.
גם במקרים בהם יש שליית פתח החוסמת את צוואר הרחם, וכן, כאשר מדובר בנשים בגיל מבוגר. מחקרים חדשים מראים כי גם בקרב נשים שעברו גרידות בעבר, או ניתוחים ברחם, קיימת סבירות כי תתפתח שלייה נעוצה.
אבחון שלייה נעוצה
בתקופת ההריון קשה מאוד לאתר או לזהות שלייה נעוצה, וזו מתגלה בדרך כלל רק לאחר הלידה. אך כאשר מדובר בנשים עם שלייה פתח, ישנו מעקב הריון זהיר יותר, תוך התמקדות בבדיקה של שלמות שלפוחית השתן, על מנת לנסות ולשלול, ככל שרק ניתן, את הימצאותה של שלייה נעוצה.
בדיקת MRI, לדוגמא, בקרב נשים בעלות סיכון להתפתחות של שלייה נעוצה, נמצאה יעילה באיתורה כבר בשלבים המוקדמים של ההריון.
חשוב לציין, כי בדיקה זו מבוצעת בתקופת ההריון רק בקרב נשים בעלות סיכון גבוה, וזו אינה בדיקה המתבצעת כדרך קבע.
טיפול בשלייה נעוצה
הטיפול בשלייה נעוצה נעשה רק לאחר שלב הלידה, וסוג הטיפול תלוי ברמה בה נעוצה השלייה בתוך הרחם, בין אם ברמה קלה, בינונית או גבוהה.
כאשר הוולד יוצא מהרחם, והשלייה אינה יוצאת בצורה עצמונית, יש צורך בהתערבות רפואית. במקרים בהם האישה ההרה נמצאת בקבוצת סיכון גבוהה להימצאות של שלייה נעוצה, הלידה תתבצע בחדר הניתוח, על מנת לאפשר התמודדות מהירה על השלייה הנעוצה באמצעים שמרניים או התערבותיים.
בדרך כלל, ינסה הרופא המיילד להפריד את השלייה באופן ידני משרירי הרחם. כאשר אין הצלחה, ובמיוחד כאשר מדובר בשלייה נעוצה ברמה גבוהה, יש צורך בניתוח להסרת השלייה, המתבצע מיד לאחר הלידה.
ניתוח להסרת שלייה נעוצה
כאשר עולה הצורך לבצע ניתוח להסרת השלייה הנעוצה, היולדת מובלת מיד לאחר הלידה אל חדר הניתוח. המנתח ינסה להפריד את השלייה באמצעים העומדים לרשותו, במטרה לנסות ולשמור על תקינות הרחם. כאשר אין אפשרות להפריד את השלייה מהרחם, יהיה צורך לבצע ניתוח במהלכו יסיר המנתח את השלייה. כאשר בעת הניתוח יש איבוד רק של דם, ואין הצלחה בהפרדת השלייה, תתבצע כריתה של הרחם.
שלייה נעוצה היא אחד מהמקרים השכיחים ביותר בהם יש צורך לבצע ניתוח מיד לאחר הלידה, בשל חשש לבריאותה של האם.
למרות האמצעים הרפואיים העומדים היום, איתור של שלייה נעוצה לא תמיד אפשרי, ולכן, נשים עם סיכון גבוהה לקיומה של שלייה נעוצה, ילדו בחדר הניתוח על מנת לאפשר מתן טיפול מיידי ומהיר במטרה לנסות ולשמור על הרחם.