כחלק מגדילה בריאה של תינוקות, גדלות גם השיניים. בריאות השיניים וחלל הפה, חשובה לבריאותו של הילד והתפתחותו, והחינוך לכך מתחיל כבר בשלב הינקות. בכתבה זו נתאר את תהליך גדילת שיניים אצל תינוקות.
שלבי התפתחות תקינים של שיניים אצל תינוקות
לילד יש 20 שיני חלב היות ובכל לסת יש ארבע שיניים חותכות, שני ניבים וארבע טוחנות. למבוגר יש 32 שיניים קבועות – בנוסף על שיני התינוק, יש בכל לסת עוד ארבע שיניים מסוג מלתעות ושתי שיניים טוחנות.
התפתחות שיניים אצל תינוקות מתחילה כבר ברחם. בשבוע 12 להריון מתחילה ההתפתחות של שיני החלב שמתחילות להסתייד ברחם בשבעה חודשי הריון.
שיני החלב מתחילות לבקוע סביב גיל 6 חודשים ומסיימות את בקיעתן עד גיל שנתיים וחצי.
סדר בקיעת שיני החלב: חותכות מרכזיות שיכולות לבקוע מגיל 4 חודשים עד לגיל שנה, חותכות צדדיות שבוקעות בין גיל 7 חודשים ל-11 חודשים, טוחנות ראשונות בגיל 10-16 חודשים וטוחנות שניות בגיל 20-30 חודשים. בדרך כלל השיניים בלסת התחתונה בוקעות לפני השיניים בלסת העליונה, והשיניים בוקעות מוקדם יותר בבנות לעומת בנים.
שיני החלב מתחילות לנשור בגיל 6-7 שנים, כך שהורים רבים מתעדים את הכניסה לכתה א' של ילדם עם חיוך חסר שיניים. שיני החלב מסיימות לנשור בגיל 13 שנים. יש לזכור כי שיני החלב נושרות כחצי שנה לפני מועד בקיעת השיניים הקבועות שמתחתן.
שיניים אצל תינוקות כוללות גם את השיניים הקבועות שמתחילות להתפתח בשלב של חמישה חודשים להריון וממשיכות להתפתח עד גיל 10 חודשים. בסמוך ללידה מתחילה כבר ההסתיידות של השיניים הקבועות.
השיניים הקבועות מתחילות לבקוע בגיל 6-7 שנים וכל השיניים הקבועות בוקעות עד גיל 13 שנים, למעט "שיני הבינה" שבוקעות לרוב עד גיל 22 שנים.
תהליך תקין ובריא של התפתחות השיניים תלוי באספקה תקינה של חלבון, סידן, פוספט, ויטמינים – בעיקר C, D והפרשה הורמונאלית תקינה.
ההפרעות המלוות את בקיעת שיניים אצל תינוקות
ניתן לראות שהחניכיים במקום בו צפויה השן לבקוע הינם נפוחים ומוגדלים. בקיעת שיניים אצל תינוקות מלווה בהפרשת רוק מוגברת ולעיתים גם בדלקת מקומית של החניכיים. צחצוח השיניים פותר בדרך כלל את בעיית הדלקת וניתן להיעזר במשחות אלחוש (ג'ל עם חומר משכך כאבים) להפחתת הכאב בעת בקיעת השיניים. אין עדות לקשר בין בקיעת שיניים לבין חום נמוך, שלשול או אודם על הפנים.
שיניים אצל תינוקות – מה מפריע את הגדילה התקינה?
הפרעות בתזונה ומחלות ממושכות יפגעו בתהליך גדילה תקין של שיניים אצל תינוקות. במקרים של הפרעה בתזונה, תת פעילות של בלוטת התריס, הפרעות הורמונאליות או הפרעות גדילה אחרות, נראה איחור בבקיעת השיניים. גם בקיעה מוקדמת מדי של השיניים יכולה להיות משנית ליתר פעילות הורמונאלית.
שמירה על בריאות שיניים אצל תינוקות
עששת שיניים הינה מחלה חיידקית שכיחה שניתנת למניעה בהתפתחות שיניים אצל תינוקות. יש להקפיד על צחצוח שיניים כבר מגיל צעיר, וכמו כן חשוב להרגיל את הילדים לצחצח שיניים פעמיים ביום. בשן עם חריצים עמוקים יש תנאים טובים להתפתחות עששת ולכן ישנם הורים רבים שדואגים לאיטום מונע של השיניים אצל ילדיהם. יש גם לזכור כי אכילת פחמימות תכופה גורמת לחומציות של השיניים שפוגעת באמייל השן, לפיכך לא מומלצת שתייה בלתי פוסקת מבקבוק (מים כמובן מותרים) או אכילה בלתי פוסקת של פחמימות, היות ואז הרוק לא מספיק לתקן את החומציות של חלל הפה.
לכן מומלץ כי ההורים ידאגו לשמירת בריאות השיניים והפה אצל תינוקות היות ולמידת העקרונות בגיל הרך יעודדו גדילה והתפתחות תקינים של שיניים אצל תינוקות.
ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.
מידע נוסף על התפתחות תינוקות