עיכוב לידה הוא טיפול תרופתי שמטרתו להשהות את הלידה עד לשלב שבו העובר יהיה בשל לצאת לאוויר העולם. ליתר דיוק התרופות שבהן נעשה כיום שימוש לעיכוב הלידה, מאפשרות לרופאים ליהנות מחלון זמנים שבו עליהם לזרז את הבשלת ריאות העובר באמצעות סטרואידים, כאשר הצירים מופיעים מוקדם מדי.
תרופות מעכבות לידה נקראות בשפה המקצועית טוקוליטיקה. מקור המילה בשפה היוונית שבה משמעות המילה tokos היא לידה ומשמעות המילה lytic, היא מניעה. על תרופות מעכבות לידה ניתן להסתמך רק למשך מספר ימים ומניעת הצירים המוקדמים חלקית בלבד. במאמר שלפניכם נרחיב אודות התרופות השונות במשפחה זו בנפרד.
Terbutaline
תרופה זו ניתנת במקרים שבהם הסיכון ללידה מוקדמת יחסית נמוך, אלא אם כן המטופלת סובלת מאריתמיות (הפרעות בקצב הלב המהוות הוריית נגד לנטילת התרופה). תופעות הלוואי של Terbutaline יכולות להשפיע הן על המטופלת והן על העובר המתפתח ברחמה.
תופעות הלוואי שעשויות לפגוע בעובר הן היפרטרופיה לבבית, היפראינסולינמיה ואיסכמיה לבבית ותופעות הלוואי הרלוונטיות לאישה ההרה הן איסכמיה לבבית, טכיקרדיה, תת לחץ דם, בצקת ריאות ואריתמיות. תרופה זו היא בתא 2 אגוניסט והתרופות במשפחה זו מונעות התכווצות של שרירים במנגנון הכולל מניעת ייצור של מיוזין ואקטין על ידי השפעה על קולטנים בתא אדרנרגיים.
Ritodrine
זוהי תרופה נוספת ממשפחת הבתא אגוניסטיים. אין לתת Ritodrine אם המטופלת סובלת מסוכרת או במקרה של חוסר איזון בבלוטת התריס. תופעות הלוואי הרלוונטיות למטופלת הן היפראינסולינמיה, אצירת שתן, חום, בחילות, הזיות, פלפיטציות, פעילות יתר של בלוטת התריס, היפוקלמיה והיפרגליקמיה ואילו תופעות הלוואי הרלוונטיות לעובר הן דימום מוחי, תת לחץ דם, היפרבילירובינמיה, היפוקלצמיה, היפוגליקמיה וטכיקרדיה.
ניפדיפין
תרופה ממשפחת חוסמי תעלות סידן הנמכרת תחת השמות המסחריים פרסולט, אדאלט ופרוקרדיה. מדובר בתרופה הנמצאת בשימוש נרחב ביותר כיום, אך אין לתת אותה יחד עם מגנזיום סולפט או במקרה שהמטופלת סובלת ממחלה לבבית. תופעות הלוואי של ניפדיפין נחשבות לקלות יחסית.
בין היתר התרופה עשויה לגרום להופעת כאבי ראש וסחרחורות, תת לחץ דם חולף וסומק. נכון להיום לא ידוע על כל תופעות לוואי הפוגעות בעובר. התרופה פועלת על ידי מניעה של כניסת סידן לתאים ובאופן הזה מונעת את ההתכווצות של שרירי הרחם.
Indomethacin
תרופה זו הנמכרת בשם המסחרי Indomed, היא תרופה ממשפחת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים (NSAID) ותפקידה לעכב את היצירה של הפרוסטגלנדינים, המשחקים תפקיד חשוב בתהליך הלידה. התוויות הנגד לנטילת תרופה זו כוללות בין היתר שבוע היריון מאוחר (לאחר השבוע ה-32).
תופעות הלוואי הרלוונטיות לאם הן בחילות וצרבות ותופעות הלוואי הרלוונטיות לעובר הן יתר לחץ דם ריאתי, פגיעה בתפקוד הכלייתי, דלקת מעי נמקית, היפרבילירובינמיה, דימום תוך מוחי ועוד.
Atosiban
תרופה זו נוגדת את הפעילות של האוקסיטוצין. האוקסיטוצין הוא ההורמון הגורם לכיווץ הרחם בלידה, המקל על הפרשת החלב בהנקה. תרופה זו יקרה יחסית ולא כוללת תופעות לוואי לעובר או לאם. בגדול תרופה זו כמו גם תרופות ממשפחת חוסמי תעלות סידן, מאפשרת לעכב את הלידה ביומיים עד שבוע לכל היותר ואילו שאר התרופות יעילות בעיכוב הלידה ביממה עד 48 שעות בלבד.
התוויות נגד לשימוש בתרופות מעכבות לידה
להלן מספר התוויות נגד לשימוש בטוקוליטיקה:
- העובר בן יותר מ-34 שבועות.
- אי ספיקה שלייתית.
- פיגור גדילה תוך רחמי.
- העובר שוקל פחות מ-2.5 ק"ג.
- ישנם מומים כרומוזומליים חמורים.
- צוואר הרחם בפתיחה של יותר מארבעה ס"מ.
- קיימת עדות לזיהום תוך רחמי.
- מוות של העובר או מצוקה עוברית.
- תחלואה אימהית שלא מאפשרת להמשיך את ההיריון (למשל מחלה לבבית, היפרדות שליה, דימום נרתיקי אקטיבי ורעלת היריון).