במשך 40 שבועות ההריון הגוף שלנו משתנה, לא רק שהבטן צומחת, אלא גם שיווי המשקל עובר שינוי, האגן מתרחב, השרירים עוברים תהליך של הרפיה, וכל מיני תחושות גופניות חדשות צצות להן.
לקראת הלידה הגוף יעבור את השינוי הגדול ביותר, אשר למעשה יכין את עצמו לקראת הרגע החשוב מכל – בואו של התינוק אל העולם.
מהם הסימנים שמבשרים את בואה של הלידה? מהם הצירים? ירידת המים? ולמה כדאי לשים לב?
השתחררות הפקק הרירי
הפקק הרירי הינו למעשה רירית דמית אשר סוגרת את צוואר הרחם במשך ההריון, ומשמשת כהגנה נוספת על העובר.
לקראת הלידה, וככל שהעובר מתמקם בחלק התחתון של צוואר הרחם, הפקק הרירי משתחרר. יש נשים אצלן הפקק הרירי ישתחרר רק עם ירידת המים, ויש נשים החוות השתחררות של הפקק הרירי מספר ימים לפני הלידה. אם מופיע הפרשה דמית קלה לקראת סוף ההריון, למעשה, את לא צריכה לדאוג, וסביר להניח כי מדובר בהשתחררות של הפקק הרירי.
אם הדבר לא מלווה בירידת מים או צירים, אין כל צורך להתייחס לכך. רק כאשר מדובר בדימום מאסיבי מהנרתיק יש לגשת אל בית החולים.
הופעתם של צירים
לקראת סוף ההריון יחלו לתקוף אותך צירים, בין אם צירי ברקסטון המכינים את הגוף לקראת הצירים האמיתיים, ובין אם צירים אמיתיים וסדירים. חלק מהנשים מתארות את הצירים ככאבי מחזור, אחרות יחושו כאבי גב, ולמעשה, כשם שכל אישה חווה כאב באופן שונה, כך, כל אישה חווה ציר באופן שונה. כל עוד הצירים אינם סדירים, והם נעלמים בעת מנוחה, אין צורך להתייחס אליהם. כאשר הצירים מתחילים להיות חזקים יותר, ובמרווחים שבין חמש לשבע לדקות, זה סימן כי הלידה מתקרבת וכדאי לצאת אל בית החולים.
ירידת מים
במהלך ההריון העובר עטוף במי שפיר המגנים עליו ומספקים לו את כל הדרוש לשהייה בת תשעה חודשים. כאשר הלידה מתקרבת, מי השפיר נפקעים ונגרמת ירידת מים, כלומר, יציאה של מי השפיר מהרחם. יש נשים אשר אצלן ירידת המים מבשרת את תחילתה של הלידה, בעוד נשים אחרות יחוו ירידת מים רק בשעה שהן כבר בחדר הלידה.
ירידת מים יכולה לבוא לידי ביטוי בטיפטופים של מים, או בשיטפון של מים. גם כאן, הדבר שונה מאישה לאישה ומהריון להריון. בכל מקרה של ירידת מים יש להגיע אל בית החולים, גם אם עדיין אין צירים.
מחיקה של צוואר הרחם
סביר להניח כי שמעת לא פעם את הביטויים "פתיחה" או "מחיקה" ביחס לצוואר הרחם. ביטויים אלו הינם מונחים רפואיים אשר מאפשרים לבדוק באיזה שלב צוואר הרחם מצוי לקראת הלידה.
מיקומו של צוואר הרחם במהלך ההריון הינו אחורי לגוף, וככל שההריון מתקדם, כך צוואר הרחם נע כלפי הבטן. כאשר הראש של העובר מתבסס בצוואר הרחם, צוואר הרחם הופך לרך ודק יותר, וזאת המחיקה. כאשר המחיקה מגיעה למאה אחוזים, כך הלידה קרובה יותר.
הגוף מכין את עצמו לקראת הלידה ומאפשר לנו להתחיל ולהכין את עצמנו לתהליך הלידה שנעבור בחדר לידה.
לקראת סוף ההריון חשוב מאוד להיות קשובים לגוף, לשים לב לסימנים המבשרים את בואה של הלידה ולגשת אל בית החולים במידת הצורך.
חשוב לזכור כי התהליכים יכולים לקרות בפרק זמן של מספר ימים, או ביום אחד, וכשם שכל אישה חווה את ההריון באופן אחר, כך גם ישנו שוני בין התחושות לבין הזמנים מהריון להריון.