ישנם מספר צעדים שכדאי לבצע בזמן שמתכוננים לקראת הריון: כדאי לבקר את רופא הנשים שלך, להתחיל ליטול חומצה פולית, לבצע את בדיקות הסקר הגנטי ולברר את ההיסטוריה המשפחתית.
ביקור אצל הגניקולוג לקראת הריון
לקראת הריון מתוכנן כדאי לגשת לרופא הנשים שלך, שם יבוצעו בדיקות הדם הרוטיניות החשובות לשם תכנון ההריון, כולל: ספירת דם, סוג דם האישה ובדיקות למזהמים שונים בהריון כמו: CMV, טוקסופלזמה, סיפיליס, אדמת ועוד. אין מה לדאוג אם לא ביצעת את הבדיקות הללו לקראת ההריון משום שניתן לבצען גם בתחילת ההריון.
צעדים חשובים נוספים
חומצה פולית
לקראת הריון, מומלץ לאישה ליטול חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם כל יום החל מ-3 חודשים לפני הריון, ולפחות עד סוף 3 חודשים ראשונים של ההריון (סוף טרימסטר ראשון). חומצה פולית מורידה את הסיכון למומים פתוחים במוח ובעמוד השדרה. מומים אילו עלולים לגרום להפרעות נוירולוגיות בדרגות חומרה שונות, ובמקרים הקשים והנדירים יותר, עלולים להביא לחוסר התפתחות של המוח.
אין מניעה להמשיך וליטול חומצה פולית ללא הפסקה עד לסיום כל תכנון המשפחה (לידת הילד האחרון). במקרים מיוחדים של בעיות קרישיות יתר, או הסטוריה רפואית מתאימה, ימליץ הרופא לאישה לקחת מינון של 5 מ"ג ליום לקראת הריון.
בדיקות סקר גנטי
בדיקות סקר גנטי הן הדבר החשוב הבא שיש לבצע לקראת הריון. בבדיקות אילו בודקים את נשאות בני הזוג בעיקר למחלות אוטוזומליות רצסיביות, שבהן רק אם שני בני הזוג נשאים, יש סיכון של 25% למחלה לעובר, והם יופנו לבדיקות בזמן הריון או לקראת הריון.
מחלה אחת שיוצאת מכלל זה הינה מחלת ה-X השביר – במחלה זו נשים בריאות יכולות להיות נשאיות, ללא תלות במצב של נשאות אצל בן זוגן, וישנו סיכון בעיקר לבנים שלהן, אך גם לבנות, לתסמונת של פיגור שכלי, אוטיזם ועוד.
ניתן לברר בקופת החולים שלך מהי תחנת הסקר הגנטי הקרובה ביותר למקום מגוריך ולקבוע תור בהקדם. עדיף לערוך את בדיקות הסקר הגנטי עוד לפני ההריון, היות ולוקח כחודש עד לקבלת התשובות. בזמן שאת כבר בהריון, השעון מתקתק והלחץ גואה. לעיתים, אם את נמצאת נשאית, יש צורך בבדיקת בן זוגך, דבר שלוקח חודש נוסף, ודרגת הלחץ עולה עוד יותר. במידה ולא בצעת את בדיקות הסקר הגנטי לקראת הריון, מומלץ לבצע אותן גם במהלך ההריון, כמה שיותר מוקדם.
קראו בהרחבה על -> בדיקות גנטיות .
ההיסטוריה המשפחתית
במשפחות רבות ישנם קרובי משפחה עם פיגור שכלי, אוטיזם או מחלות גנטיות אחרות המועברות במשפחה. על מנת להעריך את דרגת הסיכון להישנות תופעות אלו עבור בני הזוג שנמצאים לקראת הריון, מומלץ להגיע כבר לקראת ההריון לייעוץ גנטי. במסגרת הייעוץ הגנטי יילקח עץ משפחתי מלא, עם כל המקרים החשודים במשפחה ותבוצע ההערכה של דרגת הקרבה והסיכון להעברה של אותו מצב לצאצאי בני הזוג שמתכננים הריון. יש צורך לראות האם יש צורת תורשה חשודה ולפי צורה זו יומלץ האם יש מקום להתקדם בבירור וכיצד כדאי לעשות זאת.
במקרים מיוחדים יומלץ על בירור אצל בן המשפחה עם הבעיה הגנטית, על מנת לאתר את הגורם לבעיה. כתלות בקרבת המשפחה ובאבחנה, יוחלט האם יש צורך לבני הזוג להיבדק לנשאות/מחלה לאותו מצב לפני ההריון. במידה ואחד ההורים או שניהם נשאים, יומלץ על בירור גם לעובר בזמן ההריון או טרום הריון. בייעוץ הגנטי תוכלו להבין בצורה הטובה ביותר מהי תוכנית הפעולה הדרושה, אם בכלל, לקראת הריון.
ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.