לידה שקטה הוא הכינוי שדבק בלידות שבהן יוצא לאוויר העולם עובר מת. כינוי זה בא להבחין בין לידת חי שבה ברגע הראשון לחיי התינוק נשמע קול בכי בחדר הלידה, לבין לידת מת שבה שוררת בחדר הלידה דממה. יש לציין כי לא מדובר במונח רפואי או במושג רשמי כלשהו, אך ברבות השנים הפך המונח לרווח מאוד בקרב הציבור הרחב ואף בקרב הקהילה הרפואית.
לידה שקטה מתבצעת בעקבות מקרים שבהם מסיבות כאלו ואחרות הוחלט להפסיק את ההיריון. ברוב המקרים הפסקת ההיריון היא תוצאה של אבחון מומים חמורים בעובר או התפתחות של סיבוכי הריון חמורים שמהווים סכנה ברורה לחיי האישה ההרה.
כל עוד מתקבלת ההחלטה להפסיק את ההיריון לפני שבוע ה-20, ישנה אפשרות בדרך כלל לבצע את ההפסקה באמצעות טיפול תרופתי, גרידה או שאיבה. לעומת זאת כאשר מדובר בהיריון מתקדם, מהשבוע ה-24 ואילך, אין מנוס מלזרז את הלידה באופן יזום ולחתור ללידה שקטה. אם העובר המתפתח ברחם עודנו בחיים, לרוב מפסיקים את פעימות לבו באופן יזום לפני זירוז הלידה.
הגורמים ללידה שקטה
להלן חלק מהגורמים המובילים ללידה שקטה:
- לא אחת מתברר כי העובר לוקה במומים חמורים שמסיבה מסוימת לא התגלו בבדיקות המוקדמות (סקירת מערכות למשל). במקרים הנ"ל לא זו בלבד שהמומים עשויים להוביל לבעיות שונות בהתפתחות התקינה של העובר, אלא שהם עשויים אף לגרום למותו ברחם. המוות התוך רחמי עשוי להשרות לידה מוקדמת. מצב זה מתרחש למשל במקרה של בעיות כרומוזומליות שונות, במקרה של שינויים אנטומיים במוח, מחלות המוליטיות או מטבוליות בעובר ועוד.
- פגיעה בחבל הטבור עשויה להוביל לפגיעה באספקת הדם לעובר ואלו עשויים להוביל לנזקים בלתי הפיכים וכמובן לגרום אף למות העובר ברחם.
- גם בעיות בשליה יכולות להוביל לפגיעות חמורות בעובר ואף להוביל למותו המוקדם ברחם. בין היתר מדובר בדימום שלייתי, שליית פתח, היפרדות שליה, אי ספיקת שליה ועוד.
- לידה שקטה היא לעתים גם תוצאה של בעיות שונות במי השפיר והכוונה היא בעיקר למיעוט מי שפיר וריבוי מי שפיר.
- גורם נוסף שנזכיר בהקשר זה הוא זיהום תוך רחמי שמקורו בנגיפים או חיידקים. זיהום תוך רחמי בהחלט יכול להוביל לפגיעה חמורה בעובר ואף להוביל למותו ברחם.
מה הם גורמי הסיכון ללידה שקטה?
את גורמי הסיכון ללידה שקטה ניתן לחלק לשתי קטגוריות: גורמים הקשורים לאישה ההרה וגורמים הקשורים להריון עצמו. בעיות רפואיות המופיעות באם, שעשויות להוביל ללידה שקטה, הן למשל הפרעות בקרישת הדם, יתר לחץ דם, סוכרת, תפקודי כבד לא תקינים וקרע של הרחם (סיבוך המופיע לעתים נדירות מאוד בנשים שעברו ניתוח קיסרי בלידות קודמות). בנוסף, כל גורם שמעלה את הסיכון למומים בעובר, מעלה בהתאם גם את הסיכון ללידה שקטה והכוונה היא למשל לצריכת סמים או עישון בזמן ההיריון.
מעבר לזה, הסיכוי לסיבוכי הריון ולמוות תוך רחמי עולה ככל שההיריון נמשך מעבר לשבוע ה-40 וייתכנו גם סיבוכים המובילים ללידה שקטה במקרים שבהם העובר בעל משקל נמוך מהמצופה ולא מתפתח כראוי. השכיחות למוות תוך רחמי עולה גם כאשר מדובר בהיריון שהושג בגיל צעיר מאוד (18 ומטה) או מבוגר יחסית (35 ומעלה).
כיצד מתבצעת לידה שקטה?
לפני שמבצעים את ההליך הרפואי, יש להתייחס למספר משתנים, שישפיעו על אופי הביצוע שלו. בין היתר יש להתייחס לגודלו של העובר, לברר האם הוא חי או מת מוות תוך רחמי ועוד. בגדול לידה שקטה כוללת חמישה שלבים להלן:
- על מנת לגרום לצוואר הרחם להתרחב, מוחדר כשלב מקדים לצוואר הרחם מקלון הנקרא דילפאן או למינריה. הלמינריה היא אצה מיוחדת המסוגלת לספוח נוזלים ולהגדיל את נפחה באופן הדרגתי ומבוקר.
- אם העובר עודנו בחיים, תוך מספר שעות יבצעו דיקור מי שפיר ובמסגרת הליך זה, יפסיקו את פעולת לב העובר.
- למי השפיר יש להזריק תמיסת פרוסטגלנדינים או טבליות ציטוטק על מנת לזרז את הופעת הצירים.
- בשלב זה ממתינים לתחילת הלידה הפעילה כשהמטופלת נמצאת תחת השגחה.
- לא אחת לאחר הלידה ולאחר פליטת השלייה, על מנת להבטיח כי לא נותרו שאריות שלייה שהצליחו להיצמד לקיר הרחם, ישנו צורך לבצע גרידה. את הגרידה מבצעים כשהמטופלת מורדמת בחדר ניתוח כשסך הכול ההליך נמשך דקות ספורות בלבד.
החיים לאחר לידה שקטה
היולדת עשויה לסבול ממגוון תסמינים לאחר לידה שקטה כשבעיקר מדובר בדימומים וגינליים, התכווצויות של הרחם המעידות על כך שהוא חוזר באופן הדרגתי לגודלו לפני ההיריון, גודש בשדיים ועוד. לרוב תסמינים אלו חולפים גם ללא טיפול תוך שישה שבועות לכל היותר, אם כי ישנן נשים הסובלות מדימום נרתיקי במשך זמן רב יותר.
מעבר לתסמינים הפיזיים, ייתכנו גם תסמינים פסיכיאטריים שונים. מדובר בחוויה נפשית מטלטלת ולא פשוטה עבור שני בני הזוג ובדרך כלל היא מלווה בתחושות לא פשוטות של כעס, אבל, דיכאון, רגשות אשם ועוד. אי לכך, מומלץ בהחלט להתייעץ עם איש מקצוע כמו עובדת סוציאלית או פסיכולוג ולקבל את התמיכה החשובה. חשוב לדעת גם כי ישנן קבוצות תמיכה וכי ישנם פורומים כאלו ואחרים, שבהם נשים שחוו לידה שקטה יכולות לקבל תמיכה מנשים שעברו את החוויה הלא פשוטה בעצמן.
סידורי הקבורה לאחר לידה שקטה
לפי החוק הישראלי, היולדת יכולה לבחור אם להשאיר את סידורי הקבורה לבית החולים שבו עברה את הלידה השקטה או לדאוג לסידורי הקבורה בעצמה. בית החולם מעביר את הטיפול בגופת הוולד לידי חברה קדישא, הקוברת את הוולד בצורות שונות בהתאם לגילו. לרוב מדובר בקברי אחים וקברים ללא שם.