דווקא בימינו, כאשר בתי היולדות מצוידים בציוד הרפואי המתקדם ביותר, ישנם נשים וזוגות הבוחרים ללדת את ילדיהם בבית. בחירה זו הינה קשה ברמה החברתית, שכן לרוב זוגות הבוחרים לעשות זאת חשופים למידה רבה של ביקורת והאשמות על היותם חסרי אחריות. אולם, עבור מספר הולך וגדל של אנשים, לידה בבית הינה אופציה המאפשרת חוויית לידה טובה ובריאה.
מי בוחרת ללדת בבית?
בשונה ממה שנהוג לחשוב, אנשים הבוחרים לידה בבית אינם רק אנשים "רוחניקים" ותימהוניים או אנשים המתנהלים על פי אופנה מסוימת. הבחירה בלידת בית חוצה דתות, מקצועות, שכבות סוציו-אקונומיות ואמונות דתיות. לצד זאת ישנו מכנה משותף לכל אלו והוא קשור ברצון להיות בשליטה על הנעשה בגופה של היולדת. הבחירה ללדת בבית יכולה לנבוע ממגוון רב של שיקולים, הקשורים בזוג וביולדת, ובתפיסתם בנוגע ללידות בבתי חולים.
לרוב, נשים הבוחרות ללדת בבית, הן נשים עם ביטחון עצמי, ביטחון בגופן ובאינסטינקטים שלהן, ורצון ויכולת לקחת אחריות על הלידה שלהן. מדובר פעמים רבות ביולדות וזוגות אשר רואים בלידה לא הליך רפואי, אלא תהליך טבעי ויותר מכך רגשי, ולפיכך מבחינתם, מקומו בבית. ישנן נשים בעלות ביטחון מועט במערכת הבריאות, או פחד מבתי חולים, לעיתים כתוצאה מטראומות שחוו בעבר, כך שלידה בבית הינה האופציה התקבלת על הדעת היחידה עבורן ולעיתים מטרתה היא ליצור תיקון. לעיתים הרצון ללדת בבית נובע מתוך רצון באינטימיות ומינימום התערבות חיצונית.
האם לידה בבית היא בטוחה?
בשונה מהדעה הרווחת, מחקרים רבים הראו כי לידה בבית אינה מסוכנת יותר מלידה בחדר לידה בבית חולים. אחוז תמותת התינוקות אינו גדול יותר, וכך גם אחוז המומים והפגיעות אצל היילוד. כמו כן, אחוז תמותת הנשים בלידות בית אינו גדול מהמקביל לו בחדרי לידה. המתנגדים ללידת בית טוענים כי ברגע אחד יכול להתרחש הרע מכל וכי כדאי ללדת בבית חולים ולו רק כאמצעי זהירות.
אולם, בלידת בית עם מיילדת מנוסה, ניתן להבחין מראש בסימנים למצוקה הן של האם ושל העובר ובמידת הצורך ניתן להתפנות לבית החולים הקרוב. בנוסף, נוכחות של רופא אינה הכרחית בלידת בית, וזהו הליך חוקי לגמרי. בניגוד למה שנהוג לחשוב לידות בית אינן "מבולגנות" יותר, נהפוך הוא, בלידות בית נצפה פחות דימום אצל היולדת, וישנו שיעור נמוך יותר של חתכים וקרעים ספונטניים.
האם כל אחת יכולה ללדת בבית?
על אף שנשים ילדו בביתם במשך מאות אלפי שנים, ושזהו תהליך טבעי לחלוטין, לא לכל אישה מתאים ללדת בבית וללא סיוע רפואי. ישנן נשים החשות בטוחות מעצם המחשבה כי הן יולדות בבית חולים, ועבורן לידה בבית יכולה להיות חוויה של חוסר שליטה, פחד ואין אונים. רוב המיילדות לא תסכמנה ללוות לידת בית במידה ויולדת מביעה פחד וחרדה מלידה כזו (יותר מהחשש הטבעי הנלווה לכל לידה), או לחלופין אם בן הזוג אינו משתף פעולה עם ההחלטה ואינו מהווה משענת עבור היולדת.
בנוסף, ישנם תנאים רפואיים וסביבתיים נדרשים בכדי שאישה תוכל ללדת בבית:
- על היולדת להיות בריאה לחלוטין – ללא לחץ דם גבוה, סכרת, היסטוריה של דימום בלידות קודמות, אנמיה, רעלת הריון וכיוצא בזה.
- על מעקב ההיריון להיות תקין.
- עובר יחיד במצג תקין וללא חשש למומים.
- במידה ולא מדובר בלידה ראשונה, על הלידות הקודמות להיות ואגינליות. לא תתאפשר לידת בית לאחר לידה קיסרית.
- ניתן ללדת בבית עד לידה חמישית.
- יש להיות במרחק של לא יותר מחצי שעת נסיעה לבית חולים.
- על הבית לעמוד בתנאים סניטריים נאותים, עם טלפון, חשמל ומים זורמים.
איזו מיילדת יכולה ללוות לידה בבית?
ראשית, היות ומדובר בחוויה אינטימית ורגשית למדי, חשוב למצוא מיילדת עמה מוצאים שפה משותפת וחשים בנוח במחציתה. בנוסף ישנם תנאים בהם צריכה המיילדת לעמוד בכדי שתוכל ללוות לידת בית, הן באופן אחראי והן על פי חוק. בכדי ללדת בבית על היולדת או בני הזוג למצוא מיילדת בעלת ניסיון, ובעלת הציוד הנדרש ללידת בית כגון מוניטור נייד, מערכת החייאה לתינוק, ציוד סטרילי, ציוד לעצירת דימום וערכת תפירה. בלידות בית, בשונה מלידות בבית חולים הדורשות תפרים, המיילדת ולא רופא היא זו המבצעת את התפירה. חשוב למצוא מיילדת איתה מרגישים בנוח.
- עליה להיות אחות מוסמכת, רשומה בספר הסיעוד, בעלת רישיון יילוד מטעם משרד הבריאות וביטוח אחריות מקצועית.
- עליה להיות בעלת ניסיון רב בלידות, גם בחדר לידה.
- עליה להיות בעלת ציוד ללידת בית – מוניטור נייד, ערכת החייאה לתינוק, ערכת תפירה, ציוד סטרילי, ציוד לעצירת דימום ועוד.
האם נדרש ציוד מיוחד נוסף בלידת בית?
במידה והינך מעוניינת ללדת בבית ישנו ציוד שעליך להכין מראש כגון: יריעות הגנה לשטחים ולמזרנים, חיתולי בד ומגבות, ציוד וביגוד לתינוק, טיטולים, תחבושות, אלכוהול 70%, שמן לעיסוי פרינאום, אוכל ושתייה.
בנוסף, היות ובלידת בית לא נעשה שימוש במשככי כאבים המצויים בחדרי הלידה, רצוי ומומלץ להצטייד באמצעים להקלת כאבים ולהנעמת חוויית הלידה כגון: מוסיקה אהובה, כדור פיזיו, בריכת מים, שמנים לעיסוי, נרות וכו'. נשים רבות היולדות בבית בוחרות לבקש נוכחות נוספת של חברה, אם, או דולה (תומכת לידה) לתמיכה רגשית ופיזית בעת הלידה.
איריס לי-דר – מדריכת הכנה ללידה, דולה (תומכת לידה) ומלווה לאחר לידה. פסיכולוגית בשירותי הייעוץ לסטודנט, אוניברסיטת בן גוריון.
מידע על לידה טבעית