נהוג לחשוב שהנקה היא דבר טבעי שכל אישה יודעת לעשות באופן אוטומטי. מי שכבר ילדה בעבר תדע לספר לך שהמצב לא תמיד כל כך פשוט. אם את מתקשה בהנקה כדאי שתתייעצי עם מומחית בתחום – יועצת הנקה.
יועצת הנקה בינלאומית IBCLC היא יועצת שעברה קורס לימודי הנקה, מבחני הסמכה בינלאומיים ושעות סטאז' רבות (בין מאות לאלפי שעות, תלוי ברקע הקודם שלה).
רוב היועצות מגיעות לביקור אצלך בבית ויש כאלו שאת צריכה להגיע לקליניקה שלהן. לכל אחת ההעדפות שלה ואת צריכה לבחור מה מתאים לך. היתרון של ביקור בית הוא שאת לא צריכה לצאת מהבית עם תינוק קטן, העזרה מתקבלת בשטח שלך, על הכסא/כורסא/מיטה שלך ועם כריות שיש לך בבית. היתרון של ביקור בקליניקה הוא שיוצאים מהבית (וחשוב לצאת קצת מהבית לפעמים), וכמו כן בקליניקה בד"כ יש משקל ולכן ניתן גם לשקול את התינוק.
יועצת הנקה – מה היא עושה בעצם?
יועצת הנקה בודקת את התינוק ומאתרת דברים שעלולים להפריע להנקה. מבנה הלשון, מבנה החיך, הרגישות שלו בפה, אופי המציצה. בנוסף, היא בודקת את השד ואם יש בעיה, למשל: שד גדוש, פטמה פצועה וכו', היא תציע פתרון. חשוב מאוד גם שיועצת ההנקה תראה בעצמה הנקה אחת לפחות (גם אם זהו ניסיון לא מוצלח). הסיבה העיקרית לכך היא על מנת לאבחן האם התינוק יונק בצורה יעילה.
היועצת תסביר לך כיצד לחבר את התינוק בצורה שתהיה נכונה לשניכם, איך לנהל את סדר היום, מתי להניק, איך לזהות מתי התינוק יונק באופן יעיל ומתי לא. לעיתים תוכלי לקבל מהיועצת גם מידע כללי על הטיפול בתינוק.
רצוי לתרגל כמה שיותר פעמים את חיבור התינוק לשד כשהיועצת אצלך. לקראת סוף המפגש – רצוי שתחברי ותנתקי את התינוק ללא עזרתה.
מה כולל התשלום ליועצת ההנקה?
התשלום כולל את הביקור – אצלך או אצלה וכמו כן המשך מעקב טלפוני אם יהיו לך שאלות או התייעצויות נוספות.אורך הביקור של יועצת הנקה נע בדרך כלל בין שעה לשלוש שעות, תלוי במיקום (ביקור בקליניקה בד"כ קצר יותר), ביועצת עצמה ובבעיה. בכל בעיה או שאלה שמתעוררת לאחר הביקור את יכולה לפנות ליועצת ההנקה והיא תעזור לך.
רובן ישמחו לדבר איתך גם בשביל לשמוע שדברים הסתדרו, ושהכל תקין אצלך ואצל התינוק.ביקור נוסף יהיה כרוך בתשלום נוסף – לפעמים מופחת לפעמים לא, תלוי ביועצת.
לקראת המפגש עם יועצת הנקה
אל תאכילי את התינוק בשעה שלפני הפגישה. אם התינוק יגיע רעב לפגישה, שיתוף הפעולה שלו יהיה גדול יותר ותוכלו לתרגל יותר פעמים. תינוק שבע בד"כ ישן בזמן המפגש.
חשוב מאוד שתכיני מראש רשימת שאלות שוודאי עולות לך במהלך ההנקות. רשמי כל שאלה שעוברת בראשך (גם אם היא נשמעת לך קצת טיפשית…) ובזמן המפגש תוכלי לשאול את כולן. אל תשכחי לרשום את התשובות שקיבלת.
דבר חשוב נוסף הוא שלפני הפגישה עם יועצת ההנקה כדאי שתנוחי מעט ותגיעי רעננה ככל האפשר. אם תהיי עייפה מדי את תהיי פחות מרוכזת, תקלטי פחות ותזכרי פחות.
מתי להיפגש עם יועצת הנקה?
בכל מקרה של כאבים בשד או בפטמה, תינוק ישנוני, תינוק שבוכה כל הזמן או אמא שיש לה תחושה שמשהו לא לגמרי בסדר – תרימו טלפון ליועצת הנקה ותתייעצו איתה. לפעמים ניתן יהיה אפילו לעזור טלפונית.
כדאי להיות עם אצבע על הדופק ולא לתת לבעיות קטנות בהנקה להפוך לבעיות גדולות. לכן, כבר בסמוך ללידה כדאי להיעזר ביועצות ההנקה של בית החולים (אם יש כאלה). אם את מרגישה שדברים לא מסתדרים לך כמו שצריך, את יכולה לקבוע מפגש עם יועצת הנקה ביום השחרור מבית החולים או למחרת. אם ההנקה תתחיל בצורה טובה, הכל יילך בצורה קלה וחלקה יותר.
רצוי לקיים מפגש הכנה להנקה כבר בשבועות האחרונים של ההריון, במפגש כזה תקבלי הדרכה מה לעשות עם התינוק, איך לדעת שהוא יונק בסדר ומתי צריך לחפש עזרה או ייעוץ מיועצת הנקה.
ענת רונן פרל
יועצת הנקה, דולה
מנחת נשים וקבוצות נשים לאחר לידה
חברת ועד ארגון המניפה