"אני רוצה שתדע שלפני שנולד הילד הייתה לי אישה, חברה, בת זוג. מאז שהילד הגיע היא סביבו, אוהבת אותו ואני בצד. בתפקיד האבא. אני רוצה תשומת לב יחס. בסוף היום היא גמורה, נשכבת במיטה ונרדמת. זה לא כיף ככה, אני רוצה ליהנות בבית, וזה הפך לסיוט לאחרונה".
"אולי אתה מקנא", עונה בת הזוג. "אני עושה את מה שצריך, יש לנו ילד, מתי תקלוט שאתה כבר לא רווק, שיש לנו אחריות, אתה ממשיך להתנהג כאילו לא קרה כלום, מסיים את העבודה באותן שעות, ממשיך בעיסוקים שלך.
אתה לא רואה כמה שאני מוותרת על דברים שאני רוצה לעשות. מתי תתחיל לקלוט שאתה אבא, ויש לך ילד שצריך אותך. חוץ מזה, איך אתה מעז לצפות אחרי שאני עובדת כל כך קשה בבית ובעבודה, שגם יהי לי כוח לשעשע אותך?".
השינוי המשמעותי בקשר הזוגי מתרחש עם הגעת הילד הראשון לעולם. בני הזוג, שהיו פנויים עד עכשיו לעצמם, לזוגיות שלהם. שהזמן שלהם היה לרשותם, לפתע מוצאים את עצמם מתקשים להיפגש, לשבת יחד יותר מכמה דקות מבלי שהילד או המשימות שבבית יפריעו להם.
למעשה השינוי מתחיל עוד קודם, עם ההתעברות. האישה שחוותה את פרי בטנה , גדל בתוכה, מוצאת את עצמה נקשרת ומתכוננת פיזית ונפשית לשינוי שיקרה, בעוד הגבר עובר תהליך שונה. אמנם, הוא יכול ללוות את האישה, לתמוך בא, אפילו לומר "ילדנו ביחד". למרות זאת את חוויית הלידה עצמה, תהליך ההיקשרות הראשוני העצמתי לילד שזה עתה נולד, שמעורבים בו הורמונים נשיים, הגבר יוכל לחלוק עם אשתו אך יתקשה להבין אותם לגמרי.
לרוב בני הזוג, בשלב הראשון לאחר הלידה, יתנהגו מבלי להתחשב בעומס שנוצר. הם ילכו לישון מאוחר, ימשיכו לעבוד כמעט כרגיל. לאט לאט, או אפילו מהר מהר. ימצאו את בטריית הכוח מתרוקנת ויחוו תשישות. ממקום שכזה כל אחד מהם יצפה שהאחר יבוא לקראתו ויבין אותו. כשזה לא קורה, יתחילו מאבקים מתוך רצון אישי שהצד השני יגלה התחשבות. המאבקים האלו מתישים את בני הזוג עוד יותר, ומשבר וריחוק נוצרים.
טיפול בקשיים זוגיים לאחר הלידה
ניתן להיערך לקראת האירוע, לקראת הגעת הילד הראשון לעולם. ישנן כמה נקודות עיקריות שתכנון שלהן עשוי למנוע את מרבית הקשיים:
- קימה בלילה – לחלק את הזמן, לייצר תורנות יומית שבועית של זמני שינה.
- סידור הבית – ניתן להרפות מהסדר ולהוריד את סטנדרט הניקיון.
- משפחה מורחבת – להתייעץ עם בת הזוג לפני שמזמינים בני משפחה וחברים, להיות סלחני לרצון של אם בת הזוג לעזור לביתה. לתכנן את תדירות היציאות מהבית עם הילד, וכמה זמן ימשכו הביקורים, להשתדל ליצור איזון בין המשפחות משני הצדדים.
- בילויים – ללמוד לבלות עם הילד, וחשוב מאוד לפנות זמן לבלוי זוגי ללא הילד.
- יחסי מין – לדעת שבשלב הראשון זה קשה יותר אפילו כואב, להתנהג בעדינות ובצורה מדורגת, ניתן להיות יצירתיים גם בהעדר יחסי מין מלאים.
- קשיים נפשיים – לתת להם מענה לא להזניח, דכדוך או דיכאון לאחר לידה נפוצים, גועל וקושי להתקרב פיסית יכולים להופיע אצל הגבר. כדאי שבני הזוג ישתפו וידברו ביניהם. במידה והדברים לא משתפרים לפנות לייעוץ וקבלת עזרה מקצועית.
- עבודה וקריירה – לקבל את זה שסדרי עדיפויות משתנים, צריך לתחום ולהגדיר את זמני שעות העבודה, שעות נוספות, ימים בהם שניהם נמצאים יחד בשעות אחרי הצהרים המוקדמות.
- כספים – נדרשת הערכות לפני הלידה, ישנן הוצאות מרובות נוספות וירידה ביכולת ההשתכרות של בני הזוג. עלותו החודשית של ילד חדש שמגיע יכולה לנוע בין 3000 ל 5000 ₪, הן בעלות ישירה של הוצאות מעון / מטפלת, חיתולים וכו', והן בעלות עקיפה של ירידה כמות השעות הנוספות, או מעבר לעבודה פחות דורשנית המאפשרת גמישות בזמני החזרה הביתה.
המפתח להצלחה הוא הערכות והתמודדות. בני זוג שישכילו לתקשר ולדון על הדברים, להגיע להסכמות משותפות, יוכלו לצלוח בקלות את השלב המרתק הזה של הזוגיות והחיים. זוגיות לאחר לידה איננה ולא תוכל לחזור למה שהייתה קודם לכן. ההסתכלות קדימה, המוכנות להתפתח יחד עם הילד שהגיע יביאו את בני הזוג למקום מחובר ומדהים.
המאמר נכתב באדיבות ד"ר כרמי אומרו – מומחה ליעוץ זוגי ומייסד מכון פתרונות – המרכז ללימודי ייעוץ זוגי, אימון אישי, גישור ודמיון מודרך.
מידע נוסף
אולי יעניין אותך גם:
הסכם שלום בית לחילופין גירושין – מדוע מדובר בהסכם הכי בריא עבור ילדים שלכם?