במהלך ההיריון ואפילו לפניו נהוג לערוך בדיקות שונות לאם וגם לעובר. מטרתן של הבדיקות הללו לנטר את בריאותה של האם וכן את בריאותו והתפתחותו של התינוק שנישא ברחמה.
בין היתר, נדרשות בדיקות מעקב לגילוי או לשלילת סוכרת. במידה והאישה מאובחנת עם סוכרת הריון, עליה להיות מודעת לסיכונים. העדר טיפול עשוי להביא למומים בקרב העובר, לפגיעה בתפקוד הכליות של האם, יתר לחץ דם ועוד.
כמו כן, מעקב נדרש על מנת להקל על הלידה עצמה, שכן עוברים של אימהות שסובלות מסוכרת היריון נוטים להיות גדולים בהרבה מהממוצע. מאמר זה מסביר את משמעות בדיקות מעקב, היכן הן מתקיימות ואיך נוהגים כאשר רמות הסוכר בבדיקות המעקב עולות על הרצוי.
זיהוי סוכרת הריון
כשאישה חולה בסוכרת עוד לפני ההיריון, ברור מאליו כי היא תצטרך בדיקות מעקב לאורך תקופת ההיריון. אפילו אם הסוכרת בשגרה מאוזנת ללא תרופות, סביר מאוד להניח כי יהיה צורך במתן אינסולין על מנת למנוע עליה מסוכנת ברמת הסוכר בדם.
חמישה אחוזים מאוכלוסיית הנשים הבריאות בדרך כלל צפויות לחוות סימני סוכרת בתקופת ההיריון. לכן, כדי שניתן יהיה לנהל מעקב בקרב הנשים הללו יש צורך קודם לכל לבדוק את רמות הסוכר. במהלך בדיקות הסקר אותן יש לבצע במהלך השבוע ה-24 של ההיריון, מבצעים בדיקה ראשונה לגילוי סוכרת.
בדיקה זו מבוצעת באמצעות מתן כמות גדולה למדי של סוכר (כ-50 גרם לערך) ומדידת ערכי הסוכר לאחר מכן. ברוב המקרים, בדיקה זו אינה מבוצעת בצום. בדיקת הדם שתראה ערכים של פחות מ-140 מאותתת על מצב תקין. אם הרמה גבוהה יותר, יש צורך בבדיקה נוספת.
הבדיקה הנוספת מבוצעת בצום, לאחר מתן של 100 גרם סוכר. בשלב זה כבר נעשות ארבע בדיקות דם ולא אחת, כדי להיווכח האם רמת הסוכר יורדת לאורך מספר שעות בצורה תקינה. נלקחים ארבעה מדדים ואם שניים מהם גבוהים מדי – יהיה צורך להמשיך לאורך ההיריון בקיום בדיקות מעקב.
החשיבות הגבוהה של בדיקות מעקב
בבדיקות הללו מגלים האם רמת הסוכר מאוזנת, האם מצב הכללי של האם תקין והאם גם התינוק בריא ולא נמצא במצוקה. בדיקות העובר כוללות בין היתר שימוש במוניטור. מעבר למפגשי מעקב ההיריון השגרתיים עם רופא הנשים, בדיקות המעקב של סוכרת בהיריון מתבצעות ברוב המקרים במרפאה להיריון בסיכון.
אך אם לא מצליחים לאזן את רמת הסוכר או באם האם או התינוק מראים סימפטומים חריגים, יתכן ויומלץ על מעקב במרפאה המתמחה בסוכרת. בהתאם לממצאים של הבדיקות תקבל האישה את הטיפול הנדרש.
עם תחילת המעקב, מתאימים לאם תפריט מיוחד, דל מאוד בסוכר, על מנת לאזן את רמות הסוכר בדם. המעקב בשלב זה יענה על השאלה האם נרשמה הצלחה והסוכר מאוזן וברמה נאותה או שמא ההצלחה פחות טובה ויש צורך בפתרונות נוספים. יש לציין כי לא רק במרפאה מבוצע המעקב כי אם גם בבית, תוך שימוש במכשיר בשם גלוקומטר.
במידה ורמת הסוכר עדיין לא תקינה ולא מאוזנת, יהיה צורך להשתמש באינסולין. ניתן להיעזר בהזרקות אינסולין רגילות ולעיתים נעשה שימוש במשאבת אינסולין. מטרתה של המשאבה היא לאפשר מתן כמות רצויה של אינסולין ולא כמות שנקבעה באופן שרירותי מראש. חשוב לציין שלעתים מצביעות בדיקות המעקב על האפשרות לאזן את הסוכר על ידי תרופות ולא בהזרקה או במשאבת אינסולין.