הטפיל הנקרא טוקסופלזמה הוא אחד מתוך מספר מיני וירוסים ופרזיטים שזיהום בהם באישה בהריון עלול לעבור לעובר ולגרום אצלו לנזקים. החשד לזיהום אצל האם נובע כאשר היא חלתה במחלת חום, או אם נמצאו ממצאים בבדיקת אולטראסאונד אצל העובר שמחשידים בגורם זיהומי.
טוקסופלזמה (Toxoplasma gondii)
טוקסופלזמה הינו טפיל שנמצא לרוב בהפרשות של חתולים, שמגיע ממזון או ממים מזוהמים או מבשר שלא בושל דיו. לפיכך מומלץ לאישה בהריון, לא לעבוד בגינה או לטפל בחתולים שמצבם הבריאותי אינו ידוע ולא לאכול בשר שאינו מבושל כל צרכו.
כאשר ישנו חשד שהאישה חלתה במחלת חום או כאשר רואים ממצאים מחשידים בבדיקת אולטראסאונד אצל העובר, ממליצים לאישה לעשות בדיקת דם למספר מזהמים, ביניהם טוקסופלזמה. יש לזכור כי פעמים רבות האישה כלל לא ידעה שחלתה היות והמחלה הייתה סמויה (עייפות קלה, חום נמוך ולעיתים העדר תסמינים כלל).
הסכנה היא בהדבקה ראשונית בפרזיט טוקסופלזמה בזמן ההריון, ולכן האישה נבדקת לכך עוד לפני או בתחילת ההריון. הסכנה אינה לאישה אלא לעובר בלבד, היות והעובר מתפתח ברחם והזיהום בפרזיט טוקסופלזמה, בייחוד בשלבי הריון מוקדמים, עלול לגרום לפגיעה בהתפתחות איבריו.
הפגיעה החמורה ביותר מזיהום טוקסופלזמה היא במוח ויכולה לכלול אובדן רקמת מוח, ראש קטן, הרחבת חדרי מוח, ריבוי נוזלים בחדרי המוח ומשקעי סידן במוח. יכולה להיות פגיעה כללית בגדילה העלולה לכלול את כל הפרמטרים: היקף ראש, אורך, היקף הבטן ומשקל. הפגיעות יכולות לכלול: פיגור שכלי, פגיעה נוירולוגית, פרכוסים, חירשות, דלקת בעיניים ועוד.
בדיקות בעת חשד לזיהום טוקסופלזמה
הבירור מתחיל עם בדיקת דם לפרזיט טוקסופלזמה הכוללת 3 פרמטרים: שני סוגי נוגדנים, שמעידים באם הזיהום חדש (נוגדן IgM) או ישן (נוגדן IgG) וגורם נוסף שנקרא avidity שגם מעיד האם זיהום טוקסופלזמה התרחש לאחרונה או לפני זמן רב. לעיתים, יש צורך במספר בדיקות דם על מנת לראות מה המגמה של רמת הנוגדנים (עליה/ירידה).
במידה ובבדיקות הדם עולה החשד כי האישה חולה עם טוקסופלזמה, במהלך ההריון עליה לעבור ייעוץ של רופא המומחה למחלות זיהומיות בהריון או רופא גנטיקאי. במידה וחושדים כי האישה חלתה בהריון, מומלץ לה לעבור בדיקת מי שפיר, שבה יבדקו האם זיהום טוקסופלזמה עבר ליילוד, בנוסף לבדיקה הרוטינית לתסמונת דאון. נמצא שהעיתוי הטוב ביותר לבדיקת מי השפיר הוא באמצע שבוע 18 להיריון (כמובן שזה תלוי גם בעיתוי ההדבקה).
בבדיקת מי השפיר בודקים את נוכחות טוקסופלזמה בשתי שיטות: בדיקת PCR שמאפשרת גילוי נוכחות החומר הגנטי של הפרזיט ובדיקת תרבית של הפרזיט בתרבית רקמה. אמינות הבדיקה תלויה בשבוע ההיריון שבו נעשתה ההדבקה בפרזיט טוקסופלזמה, לפיכך פענוח הבדיקה נעשה על ידי מומחה למחלות זיהומיות בהיריון.
ישנה גם חשיבות למעקב אחר ממצאים באולטראסאונד, בייחוד בטרימסטר שלישי. באם מעקב האולטראסאונד תקין, הסיכון למחלה אצל העובר הוא קטן. במידה וישנו חשד גבוה להדבקת טוקסופלזמה של העובר לפי תוצאות בדיקת מי השפיר או בשל ממצאים באולטראסאונד, יש לשקול את הצורך בהפסקת ההריון יחד עם רופא מומחה בזיהומים בהיריון.
הטיפול לאישה בחשד להדבקת טוקסופלזמה
אישה החשודה שנדבקה בפרזיט טוקסופלזמה תטופל באנטיביוטיקה (ספירומיצין) עד ללידה, על מנת להקטין את סיכון הדבקת טוקסופלזמה לעובר. במידה ונמצא שהעובר נדבק (בבדיקת מי שפיר או אולטרה סאונד) יש המפסיקים את ההיריון ויש המחליטים להמשיכו – במקרה זה מומלץ טיפול מורחב בתרופות נוספות נגד טוקסופלזמה.
כללי זהירות מומלצים למניעת הדבקות בטוקסופלזמה
- אם אפשרי, המנעי מעיסוק בגננות בתקופת ההריון להקטנת הסיכון להדבקת טוקסופלזמה. במידה והמנעות זו אינה אפשרית, לבשי כפפות בזמן הגננות, ולאחר סיומה, שטפי היטב ידיים במים וסבון, לפני אכילה או הכנת מזון.
- המנעי מאכילת בשר נא, או בשר שמבושל חלקית שעלול להכיל טפילי טוקסופלזמה. לאחר הכנת מזון מבשר נא, רחצי היטב את ידייך במים וסבון, וכך גם את כל הכלים שבהם השתמשת ואת סביבת העבודה.
- המנעי מאכילת בשר נא, או בשר שמבושל חלקית שעלול להכיל טפילי טוקסופלזמה. לאחר הכנת מזון מבשר נא, רחצי היטב את ידייך במים וסבון, וכך גם את כל הכלים שבהם השתמשת ואת סביבת העבודה.
- אם יש חתול בבית, אפשרות אחת היא להעבירו לטיפולו של אדם אחר לתקופת ההריון. במידה ואין זה אפשרי, המנעי מטיפול בצרכיו, שעלולים להכיל טוקסופלזמה. אם את נאלצת לעשות זאת, לבשי כפפות ושטפי לאחר מכן היטב את ידייך במים וסבון. ספקי לחתול מזון בכמות מספקת ומנעי את יציאתו מהבית היות והחתול עלול לבוא במגע אם בשר שמכיל את הפרזיט טוקסופלזמה ולהעבירו אליך. ניתן גם לבצע לחתול בדיקה להמצאות הפרזיט טוקסופלזמה.
ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון
.
רשימת בדיקות הריון