בדיקת הריון (בטא) היא בדיקה ביוכימית שנועדה לזהות תהליך הריוני, ולהוות אינדיקציה להתפתחות תקינה של ההריון. ההורמון שנבדק, מיוצר בשליה, ונקראHUMAN CHORIONIC GONADOTROPIN (HCG). המרכיב בהורמון הזה המשמש לבדיקה נקרא יחידת הבטא.
את ההורמון ניתן לגלות גם בבדיקת שתן ביתית שנחשבת לבדיקה מאד אמינה (הן כשהתוצאה היא שלילית והן כשהיא חיובית) והיא הופכת לחיובית כבר יום או יומיים לפני האיחור בווסת, ולכן יכולה בדיקת הריון ביתית לשמש לגילוי מוקדם מאד של ההריון. בדיקת השתן נותנת אינדיקציה רק לגבי עצם היות האישה בהריון אבל לא לגבי תקינותו, כלומר היא בדיקה איכותית בלבד. הבדיקה נערכת באופן עצמאי על ידי האישה.
בדיקת בטא בדם גם היא כמובן רגישה ואמינה מאד ויכולה להיות חיובית גם כן כיומיים לפני האיחור בווסת. בדיקת הדם מבוצעת באופן כמותי, כלומר מודדים בדם את רמת יחידות הבטא. הריכוז הנמדד הוא מ- 5 יחידות כאשר ערכים נמוכים מכך מורים שהאישה אינה בהריון. לכל שבוע הריון יש טווח צפוי של ערכי בטא ולפיכך השוואת התוצאה לגיל ההריון המחושב על פי הווסת האחרונה יכולה להעיד על תקינותו של ההריון או אי תקינותו.
טווח התוצאה בבדיקת ההריון לכל שבוע הוא רחב מאד גם בהריון תקין. בדרך כלל נעשה השימוש בבדיקת הבטא בשלבים המוקדמים כשעדיין לא ניתן לראות את שק ההריון ברחם. את שק ההריון ניתן לראות באולטראסאונד ברמת בטא מעל 1000 (ולעיתים אף מעל 500) יחידות. גודלו של השק בשלב זה הוא כ 2-3 מ"מ. קצב עליית ריכוז הבטא בהריון תקין תוך רחמי הוא הכפלה כל יומיים.
בדיקת בטא להריון – מקרים מיוחדים
בדיקת הריון בתאומים
אמנם הטווח התקין של הורמון בטא בבדיקת הריון של עובר יחיד הוא רחב מאד אבל ערכים גבוהים במיוחד מחשידים להריון תאומים או רב עוברים . אישור סופי נעשה כמובן רק על פי בדיקת האולטראסאונד.
בדיקת הריון בטיפולי פוריות
בטיפולים אלה האישה מקבלת תרופות לגרימת הביוץ שדומות בהרכבן להורמון ה HCG ולכן בדיקת הריון חיובית, אם נעשתה סמוך מדי למועד הזרקת התרופה, עלולה להיות שגויה, ועלולה לטעת בלב האישה תקוות שווא לגבי הצלחת הטיפול או לגבי "הפלה", כאשר למעשה היא לא הרתה כלל. במצב זה בדיקת ההריון תהפוך לשלילית עם פינוי התרופות מן הגוף.
בדיקת הריון בהריון מחוץ לרחם
בדיקת הריון באמצעות הורמון הבטא משמשת לאבחון חשד להריון מחוץ לרחם. במקרים אלה יש עליית בטא שאינה מכפילה עצמה כל יומיים, בערכים שבהם כבר היה צריך להיראות שק תוך רחמי. הבדיקה גם משמשת ככלי להצלחת הטיפול התרופתי שמיועד להמסת הריון חוץ רחמי (תרופת המטוטרקסאט).
בדיקת הריון לאחר הפלה
לאחר הפלה, טבעית או יזומה, במקרים שיש חשד לשארית הריון ברחם, יכולה בדיקת הריון יחד עם האולטראסאונד לשמש ככלי אבחנתי לגבי אופי הממצאים הנראים בחלל הרחם והאם יש בו עדיין רקמת שליה פעילה.
בדיקת הריון בחשד למולה
מצב נוסף בו ניתן להיעזר בבדיקת הריון היא כאשר מתעורר חשד למולה. מולה הוא מצב שבו מתפתחת שליה לא תקינה, עם או בלי עובר. זה מצב מסוכן לאישה מפני שחלק מן השליות הלא תקינות האלה הופכות לממאירות. ערכי הבטא במקרים של מולה הם מאד גבוהים ומחייבים בחינה יסודית באולטראסאונד של מראה השליה.
במקרים של מולה יש הוראה מיידית לריקון חלל הרחם. לאחר מכן נערך מעקב אחר ערכי הבטא, האמורים לרדת עד להיותם שליליים. לאחר שנה של ערכים שליליים האישה יכולה להרות שוב. לפני כן יש סיכון ששארית תאים כאלה "יתעוררו" , יתחילו ליצר הורמון, יהפכו לממאירים והריון חדש עם יחידות הבטא שלו ימסך תהליך כזה.
בדיקת הריון בהריון ביוכימי
לעיתים רמת הבטא בבדיקת הריון עולה לכמה עשרות או מאות של יחידות ואחר כך יורדת, ללא הופעת שק הריון בחלל הרחם. הדבר נקרא הריון ביוכימי, מעיד על הפריה ואינו נחשב להפלה. תופעה נפוצה מאד.
ד"ר דוד ורדימון – רופא בכיר ביחידת האולטרסאונד בבית חולים בילינסון ומנהל את יחידת האולטרסאונד במרכז בריאות האישה "רוטשילד" של שירותי בריאות כללית בפתח תקווה
.רשימת בדיקות הריון