רוב הרופאים ממליצים על בדיקות גלוקוז קבועות, הנקראות גם בדיקות אתגר גלוקוז, או GCT, בין השבועות ה-24 וה-28 להריון, לבדיקת סוכרת הריון. זהו מצב של סוכר גבוה בדם, אותו מפתחות כשתיים עד חמישה אחוזים מהנשים, במהלך ההיריון, מה שהופך אותו לאחד מבעיות הבריאות הנפוצות ביותר במהלך ההיריון.
והיות ולעתים רחוקות סוכרת הריון גורמת לתסמינים כלשהם, האפשרות היחידה לגילוי המצב היא קבלת בדיקות קבועות.
בדומה לכל בדיקת סינון, בדיקת אתגר גלוקוז אינה מספקת אבחנה. המטרה היא לזהות את האשרות לסוכרת הריון, איתור בעיות וקביעת הצורך בבדיקות נוספות על מנת לקבוע בוודאות סוכרת הריון. כך שתוצאה חיובית של הבדיקה אינה מעידה בהכרח על סוכרת הריונית.
תוצאות בדיקת גלוקוז
כשליש מהנשים ההרות בלבד, שמקבלות תוצאות חיוביות בבדיקת גלוקוז, מפתחות סוכרת הריון. אם התוצאה חיובית, יש לבצע מבחן סיבולת גלוקוז (GTT), שהיא בדיקה ארוכה יותר ותוצאותיה סופיות יותר, ומעידות בוודאות על סוכרת הריונית. הרופא ימליץ על בדיקה זו לפני השבוע ה-24 להריון, אם בדיקת שתן שגרתית מצביעה על רמות גבוהות של סוכר בשתן, או אם אישה נמצאת בסיכון גבוה לסוכרת הריון.
אם התוצאות תקינות, הבדיקה הבאה מבוצעות שוב בשבוע ה-28. כמובן, שאם אישה אובחנה עם סוכרת לפני ההיריון, היא אינה צריכה לעבור בדיקות אלו, אלא להמשיך לשתף פעולה עם הרופא על מנת לטפל בסוכרת הריון.
כיצד מבוצעת בדיקת סוכר?
במהלך הבדיקה, האישה מקבלת משקה סוכר המכיל חמישים גרם גלוקוז. זהו משקה טעים כמו משקה קל מתוק ביותר, כגון קולה או מיץ תפוזים, והיא צריכה לשתות אותו בתוך חמש דקות. חלק מהמרכזים הרפואיים מספקים משקה קר או מוסיפים קרח. כעבור שעה, מבוצע מדגם דם מהיד כדי לבדוק את רמת הסוכר בדם. הרעיון הוא לקבוע את יעילות הגוף בעיבוד סוכר. התוצאות צריכות להיות זמינות כעבור מספר ימים.
אם התוצאות מצביעות על רמות סוכר גבוהות מדי, מצב העשוי להתרחש בקרב 15-23 מהמקרים, האישה מתבקשת לחזור לבדיקת סובלנות המבוצעת כשלוש שעות מאוחר יותר על מנת לבדוק אם יש לה סוכרת הריונית. החדשות הטובות הן, שרוב הנשים שקיבלו תוצאות המעידות על רמות גבוהות של סוכר בדם בבדיקת הסינון, אינן מאובחנות עם סוכרת הריונית.
השפעות בדיקת הסוכר
חלק מהנשים חוות בחילה לאחר שתיית משקה הגלוקוז, וחלקן אפילו מקיאות. מומלץ לאכול משהו מספר שעות לפני הבדיקה. אם האישה מקיאה מיד לאחר השתייה, עליה לשוב לביצוע הבדיקה ביום אחר.
נשים רבות מרגישות מעט חולות כשלוש שעות לאחר בדיקת הסובלנות לגלוקוז, היות והמשקה עשוי להיות מתוק ברמה כפולה ממשקאות רגילים, או להכיל כמות כפולה של נוזלים לצורך הבדיקה.
רמת גלוקוז חריגה בדם
רופאים שונים משתמשים בתקנים שונים כדי לקבוע אם רמת הסוכר בדם גבוהה מדי. יש שיאמרו שאם רמת הסוכר בדם, כשעה לאחר הבדיקה, עומדת על 140 מיליגרם של גלוקוז לדציליטר של פלזמה בדם, או יותר, קיים צורך במבחן הסיבולת לגלוקוז. רופאים אחרים סבורים שרמת סוכר בשיעור של 130 מיליגרם לדציליטר מעידה על סוכרת הריון, למרות שקיים סיכוי סביר לקבלת יותר תוצאות חיוביות שגויות בשיטה זו.
אם רמת הסוכר בדם גבוהה ממאתיים מיליגרם לדציליטר, רוב הרופאים ישקלו קביעת אבחון סוכרת הריון ללא צורך בבדיקת הסיבולת לגלוקוז. אך כל ציון בין 140 למאתיים מעיד על הצורך בביצוע בדיקת סובלנות לגלוקוז כשלוש שעות מאוחר יותר, לקביעת האבחון.
בדיקת סובלנות לגלוקוז
ההליך המדויק משתנה, אך ברוב המקרים האישה מתבקשת לאכול ארוחה מאוחרת בלילה לפני הבדיקה. לאחר מכן עליה לצום אך לשתות מעט מים, ולתזמן את הבדיקה לשעה מוקדמת בבוקר. במהלך הבדיקה, מדגם דם נלקח למדידת רמת הסוכר בדם בצום. לאחר מכן האישה שותה מנה מרוכזת יותר או נפח גדול יותר של משקה גלוקוז. בשלב זה, הדם נבדק אחת לשעה במשך שלוש השעות הבאות. מומלץ להביא משהו לאכול מיד לאחר בדיקת הדם האחרונה.
אם אחת הקריאות מניבה תוצאות חריגות, יתכן שיהיה צורך בבדיקה נוספת מאוחר יותר במהלך ההיריון, או שהרופא עשוי להורות על ביצוע מספר שינויים בתזונה, המתאימים לאיזון סוכרת הריון, והקפדה על פעילות גופנית קבועה.