תשעה חודשים אנו רצות בין בדיקות, מעבדות ורופאים, חרדות לבריאותנו ולבריאות העובר שגדל לנו בבטן ובצדק יש לאמר שכן בכל זאת מדובר בתהליך ארוך, מלא ברגשות וציפיות, לכן חשוב לאורך כל ההריון להקפיד ולבצע את כל הבדיקות על פי הספר ועל פי הוראות הרופא המטפל בנו.
הפעם בחרנו לדבר על בדיקת gbs בהריון שעדיין לא כל הנשים ההרות עושות ואולי מודעות היא זו שתוביל לכך שיותר נשים אכן יבצעו אותה שכן מדובר בבדיקה חשובה.
מה זו בדיקת GBS?
בדיקת gbs בודקת האם קיים חיידק מסוג gbs שהוא בעצם סטרפטוקוק מסוג B הנמצא במערכת העיכול שלנו, באיברי המין ובדרכי השתן. מדובר בחיידק היושב כדרך קבע או באופן זמני בלי שאנו יכולות להרגיש בו שכן אין תסמינים מיוחדים המעידים על קיומו, אלא אם כן הוא קיים בדרכי השתן. בדרך כלל החיידק לא גורם לנזק, הוא יכול להופיע ולהיעלם כמה פעמים במהלך החיים ולעתים אפילו אין אנו יודעים שהוא קיים.
במצבים בהם החיידק פעיל עלולים להיווצר תופעות ותסמינים של דלקת כמו למשל תכיפות במתן שתן, צריבה, כאבי גב ועוד. למרות שהחיידק איננו מסוכן לאישה, שכן מלכתחילה הוא נמצא בגופן של נשים רבות, בממוצע 15% מהאוכלוסיה, בהריון המצב שונה.
מדוע זה חשוב?
משום שבמידה והחיידק אכן נמצא בגופנו בזמן ההריון, יש סיכוי שהוא עלול לגרום לזיהומים מסוגים שונים אצל העובר בזמן הלידה. חיידק זה מהווה גורם לתמותה זיהומית אצל תינוקות בני שבוע עד שבועיים.
במידה והאם נשאית של החיידק היא תקבל עירוי תוך ורידי של אנטיביוטיקה בזמן הלידה בכדי למנוע מצב שהתינוק נדבק בחיידק. במצבים בהם הלידה מתפתחת במהירות והאם לא קיבלה את האנטיביוטיקה, התינוק יקבל טיפול אנטיביוטי במשך 48 שעות לאחר הלידה.
חשוב לדעת!
הסיכון הממשי למי שמחזיקה את החיידק בגופה קיים אך ורק בזמן הלידה ועדיין האחוז שהעובר יידבק נמוך מאוד – פחות מ- 1%. דלקת ריאות, דלקת קרום המוח ועוד תהליכים דלקתיים יכולים להופיע בין שבוע לשבועיים אחרי הלידה. טיפול אנטיביוטי מתאים מפחית את הסיכוי להידבקות עוד יותר.
מתי מבצעים את הבדיקה?
הבדיקה נעשית במהלך ההריון או בחדר לידה באמצעות נטילת דגימה לתרבית מפי הטבעת ומהנרתיק. במידה והאם התגלתה כנשאית של החיידק זה אומר שיש הרבה חיידקים ולכן היא צריכה להיות מטופלת גם בעת הגילוי וגם בעת הלידה בכדי להגן על התינוק שנולדת. במידה ומדובר באוכלוסייה שבאופן כללי מוגדרת בסיכון גבוה, בזמן הלידה יתקבל טיפול.
מי עושה את הבדיקה?
בישראל הבדיקה נעשית במצבים של ירידה מים שלא מובילה ללידה במשך יותר מ-18 שעות, בלידה מוקדמת (לפני שבוע 37), חום גבוה שמתגלה במהלך הלידה או נשים הסובלות מדלקות בשתן כתוצאה מהחיידק הזה בשלב ההריון. יש רופאים שבכל זאת ממליצים לבצע את הבדיקה על כל מקרה שלא יהיה.
איך מטפלים?
באמצעות אנטיביוטיקה מסוג אפניצילין מחסלת את חיידק ה- gbs. מכיון ומדובר בחיידק עקשן יחסית, יכול להיות שאם האישה כבר הייתה נשאית שלא, זה לא אומר שהוא לא קיים יותר.
לסיכום, חשוב לעשות אבחנה ולהבין כי חיידק ה- gbs איננו חיידק טורף אך הוא מסוגל להזיק לעובר ולכן חשוב להקפיד על טיפול מתאים בזמן הלידה. מדובר בטיפול קל, פשוט ויעיל לטווח הקצר כמובן.