כשאישה מגלה לראשונה שהיא הרה, היא מתרגשת ושמחה. אך בהמשך, כשמתברר שהיא הרה עם תאומים או שלישייה, השמחה הופכת להיות כפולה או משולשת. עד מהרה, התא המשפחתי הופך להיות משפחה של חמש נפשות.
לצד השמחה וההתרגשות, אם בני הזוג לא יקפידו לקבל עזרה וסיוע, גידול תאומים או שלישיות יהפוך למשימה כמעט בלתי אפשרית. אלו ההיבטים העיקריים עימם מתמודדים הורים לתינוקות מרובים:
קביעת סדרי עדיפויות
זמן הוא הנכס היקר ביותר בשנה הראשונה. באמצעות ארגון היום כראוי, ניתן לחסוך זמן. לכל משפחה יש סדרי עדיפויות משלה, וצרכים שונים לטיפול בתינוקות ובבית, אך הגישה לאופן ביצוע המשימות צריכה להשתנות.
חשוב שבני הזוג יחליטו אלו משימות נמצאות בעדיפות גבוהה, ואלו משימות יכולות להמתין. תכנון חלוקת התפקידים ההדדית מפחיתה את הלחץ ומאפשרת ציפיות מציאותיות לגבי הפעילויות היומיומיות.
בקשת עזרה, ובקשת יותר עזרה
יש לבקש את עזרת בני המשפחה והחברים במהלך השנה הראשונה, או להשיג סיוע בתשלום, כגון מטפלת יום או אחות לילה. אסרטיביות והכוונת העזרה למקום בו היא נדרשת ביותר, מפחיתה מצבים בהם אנשים סביב מנסים לסייע בתחומים בהם ההורים מעדיפים להתנהל בעצמם.
במקרים אלו, הסיוע הופך לנטל. אם אישה נמצאת לבד עם התאומים או השלישייה בשעות קשות של היום, כלומר בעיקר בשעות אחר הצהריים או הערב, כשהיא צריכה לרחוץ שניים או שלושה תינוקות בבת אחת, היא זקוקה לעזרה, שכן זוג ידיים נוספות משפיעות באופן משמעותי.
שמירת תחושת האינטימיות כזוג
התקופה הראשונה בחיי הזוגיות עם תאומים או שלישיה מלחיצה ביותר, והעייפות עלולה לתרום למתחים. מומלץ להקפיד על תקשורת זורמת, לתקשר על דברים שמטרידים, ואם ניתן לצאת מהבית יחד כזוג מעת לעת, מומלץ לעשות זאת.
פשוט לשכור שירותי שמרטף, או להזמין את ההורים להשגיח על התינוקות, כשבני הזוג יוצאים יחד, כך שהיחסים האינטימיים שלהם לא יידחקו הצידה כשהם עסוקים בשגרת עומס של עבודה וטיפול בתינוקות.
גמישות בהתנהלות – התקופה הראשונה של החיים עם תאומים או שלישיה היא מאוד אינטנסיבית, ולכן מומלץ ככל הניתן לקיים לוח זמנים גמיש המקל את החיים. המספר הרב של המשימות היומיות מחייב ארגון הזמן מחדש, ועבודה בשעות גמישות יותר תוך ויתור על חלק מהעקרונות והאידיאלים שהתאימו לימים "טרום התאומים". סיוע בהתנהלות בעבודה ומציאת פתרונות יצירתיים למצבים שונים, תוך שמירה על ראש פתוח ולוח זמנים גמיש, מקל באופן משמעותי את הנטל.
חלוקת ההתנהלות הלילית בין בני הזוג – השינה חיונית לתפקוד יומיומי, כך שמומלץ לחלק את הלילות בין שני ההורים, אם התינוקות אינם יונקים באופן בלעדי. חלוקת שעות השינה בלילות למשמרות, כשאחד ההורים קם בתחילת הלילה, והשני באמצע הלילה, מאפשרת לכל הורה לישון למשך מספר שעות רצופות מדי לילה.
לצאת מהבית – יציאה מהבית, עם התינוקות או בלעדיהם, משפרת באופן משמעותי את מצב הרוח, אפילו אם מדובר בטיול קצר מאוד לסופרמרקט או לאורך הרחוב. ניתן למצוא שכן, שמרטף, בן משפחה או חבר שיהיה זמין לגיחות קצרות להשגיח על התינוקות כשהאם זקוקה להפוגה קלה באוויר הצח.
קבלת תמיכה – התמיכה מסייעת באופן משמעותי והופכת את החיים לקלים יותר כשבני הזוג מתמודדים עם קשיי התקופה הראשונה של גידול תאומים או שלישייה. היבט שאינו פחות חשוב הוא קבלת התמיכה מהורים אחרים של תאומים או שלישיות, אותם ניתן לפגוש במקומות כגון פורומים באינטרנט, קבוצות פייסבוק להורים לתאומים, או אפילו באמצעות מפגשים בפארק או בכל מקום ציבורי אחר. רוב ההורים ישמחו לתקשר ביניהם את חוויות גידול התינוקות וישמחו לשתף עצות מועילות.