באופן כללי כאשר עוסקים בנושא טיפולי פוריות הרי שלפעמים בכוחם לרפא את הבעיה, ולפעמים לסייע בהשגת הריון ללא יכולת "לתקן" את הבעיה הבסיסית. בתכבה זו נתייחס לשתי קבוצות טיפולים – טיפולי פוריות כירורגיים וטיפולי פוריות המשלבים תרופות.
טיפולי פוריות כירורגיים
טיפולים כירורגיים (ניתוחיים) בפוריות האישה מנסים על פי רוב, אם כי לא תמיד, להשיג ריפוי ומבוצעים באופן אידאלי על ידי מנתחים בעלי ניסיון ב"כירורגיית פוריות", השונה בהשקפת עולמה בהשוואה לכירורגיה גינקולוגית כללית. כדוגמא להתערבות ניתוחית לצורך השגת פריון ניתן להביא את הטיפול ב אנדומטריוזיס ( endometriosis ).
מחלה גינקולוגית זו עלולה לפגוע בפוריות על רקע יצירת מוקדי רירית רחם שאינם במקומם הטבעי. מוקדים אלה פוגעים לעיתים באיכות הביוץ, במעבר של הביצית בחצוצרה (על רקע הידבקויות באגן למשל) ויתכן אף בסביבת ההשרשה של העובר המתפתח ברחם.
במסגרת ניתוח ניתן לשאוף להסיר את מוקדי המחלה ולהפריד הידבקויות על מנת לסייע בהשגת הריון ספונטני או לשפר סיכויי הצלחה במהלך טיפולי פריון. דוגמא אחרת לטיפולי פוריות כירורגיים היא הסרת מחיצה רחמית – הסרת המחיצה הפולשת לתוך חלל הרחם, יכולה לשפר פלאים את היכולת לשאת הריון במקרים של הפלות חוזרות למשל, וכיום רבים דוגלים בהסרתה גם טרם הושג הריון, במידה ואובחנה במהלך ברור אי פוריות.
טיפולי פוריות כירורגיים מוצעים גם בתחום פריון בגבר, אם כי בטווח מצומצם יותר. ניתוח שכיח המבוצע בקרב גברים עם תת פוריות הוא תיקון Varicocele ,מצב בו קיים גודש בורידים המנקזים את זרימת הדם של האשך. במידה ודרגת ההפרעה היא משמעותית מקובל לעיתים להמליץ, זאת כמובן גם בהתאם לנתונים האחרים של הזוג, על ניתוח תיקון.
תחום אחר לגמרי בו נדרש לפעמים טיפולי פוריות ניתוחיים של הגבר הוא הפקת זרע, במידה ואין תאי זרע בנוזל הזרע (זירמה). על סמך ברור שמבוצע במקרים כגון אלה, ניתן להגיע לתאי זרע אם מדובר בחסימה של צינוריות הזרע או במקרים בהם ייצור הזרע הוא נמוך מכדי להגיע לזירמה והוא קיים רק בתוך רקמת האשך עצמה. גם ניתוחים אלה מבוצעים ע"י מנתחים המתמחים בפריון הגבר, מתחום האורולוגיה או הגינקולוגיה.
טיפולי פוריות המשלבים תרופות
עם זאת, כשרובינו שומעים על טיפולי פוריות, מדובר בהתערבות המשלבת תרופות פוריות. טיפולים מסוג זה יכולים להתבצע בגוף האישה או לחילופין מחוץ לגוף – בהפריית מבחנה. הסיבות לצורך בטיפול התרופתי הן שונות ומגוונות : הפרעת ביוץ, הפרעה מסיבה לא ידועה או עצם הצורך בהפריית מבחנה, למשל על רקע תת פוריות הגבר. בכל מקרה היעד הטיפולי יכול להשתנות!
אם מדובר בחוסר ביוץ, הרי שהטיפול התרופתי מטרתו לגרום לביוץ. אם לעומת זאת יש צורך בהפריית מבחנה, אזי מטרת טיפולי הפוריות היא לגרום לתגובה יתר מכוונת של השחלות, כך שהתהליך יסתיים ביותר מביצית אחת. היות ולא כל ביצית שתוצא מגוף האישה תופרה ע"י הזרע במבחנה ולא כל ביצית שתופרה תתפתח לכדי עובר, התהליך הוא תהליך פחת והשאיפה היא להתחילו עם יותר מביצית אחת.
רוב תרופות הפוריות המעורבות ניתנות בהזרקה תת עורית והן "מחקות" הורמונים הקיימים בגופינו, המשתתפים בתהליך הביוץ הטבעי. מקרים בהם הגבר נדרש לנטילת תרופות כאלה הם נדירים ביותר.
טיפול פוריות נוסף הקשור לגבר ואינו ניתוחי הינו הזרעה תוך רחמית. במהלך טיפול זה הזרע עובר ביום ההזרעה תהליך שטיפה וסרכוז מיוחדים, המבוצעים במעבדות זרע, ומוכנס ישירות לרחם, בצורה פשוטה, בדומה לבדיקה גינקולוגית שגרתית. טיפול זה מוצע לגברים עם הפרעה קלה יחסית בזרע או במקרים של אי פריון על רקע לא מוסבר.
טיפולי פוריות נושאים לצערנו גם תופעות לוואי וסיבוכים. לכן מבצע הרופא המברר את סיבת אי הפריון ברור מקיף, שמטרתו לחשוף את הגורם לבעיה ובעקבותיו יציע את הטיפול או ההתערבות המתאימים. בחלק מן המקרים הטיפול יהיה מדורג. לדוגמא, אם אובחן תת פריון של הגבר יתכן וההמלצה הראשונית תהיה לבצע הזרעה תוך רחמית, בשלב הבא תשולב גם תרופה להגברת ביוץ באישה ואם כל אלה לא צלחו, יופנה הזוג להפריית מבחנה.
ד"ר ענת הרשקו-קלמנט – רופאה בכירה ביחידה להפריה חוץ גופית בביה"ח מאיר ומנהלת מרפאת פוריות במרכז בריאות האישה של קופ"ח כללית בנתניה.
עוד על טיפולי פוריות תוכלו לקרוא באתר pregnancy.org.il – האתר המקיף ביותר בתחום