הערכת משקל עוברים היא חלק מהבדיקות השונות, שאותן נאלצת האישה ההריונית לעבור, בין אם מדובר בהיריון עם תאומים או שלישייה. את הבדיקה מבצעים בין השבוע ה – 34 לשבוע ה – 40 להיריון והיא נעשית באמצעות אולטרה סאונד.
באמצעות הבדיקה ניתן להעריך את גודל העוברים, את מצבם וגם את מיקומה של השלייה. את הבדיקה עצמה מבצע רופא הנשים, שמטפל באישה והיא אולי בין הבדיקות החשובות ביותר, בעזרתן ניתן לבדוק את מצבם של העוברים, בכל הקשור להתפתחותם.
מדוע חשוב לבצע בדיקה זו
בדיקת הערכת משקל עוברים היא בין הבדיקות החשובות ביותר שאותה עוברת האישה ההריונית, הנושאת ברחמה תאומים או שלישייה. בעזרת בדיקה זו יכול הרופא להעריך בכל רגע כיצד מתפתחים וגדלים העוברים והאם בריאותם תקינה. הבדיקה נעשית באמצעות מכשיר אולטרה סאונד ואיננה מדויקת ב – 100 אחוזים.
היא גוררת אחריה לרוב טעות של עד 15 אחוז, ולעיתים יותר מכך. מה שמשפיע על הטעות בהערכת המשקל, יכולים להיות פרמטרים שונים, כמו תנוחות העוברים המורכבת, מיעוט במי שפיר וגם השמנת יתר אצל האישה ההריונית עצמה. בדיקת הערכת משקל עוברים במקרים של תאומים או שלישיות נעשית באופן תדיר בשל רמת הסיכון הגבוהה יותר בהריונות מסוג כזה.
כיצד מבצעים את הבדיקה
את הבדיקה, כאמור, מבצעים באמצעות מכשיר אולטרה סאונד, שנכנס לשימוש כבר בשנות ה – 60 ולוקח חלק בתחומי הרפואה השונים, ולא רק במהלך ההיריון כדי לבדוק את מצב העוברים. השימוש באולטרה סאונד לוקח חלק חשוב ומשמעותי מאד כחלק ממעקב אחר היריון מרובה עוברים, וזאת לצד בדיקות נוספות, חשובות לא פחות.
לצד בדיקת האולטרה סאונד עצמה, יכול הרופא לאמוד את משקלם של העוברים על ידי מישוש בטנה של האישה, כלומר – באופן ידני. כמובן שהדבר מצריך ניסיון רב מאד ומיומנות רבה, ובמיוחד כשמדובר בהריון עם תאומים או שלישייה, הנחשב למורכב הרבה יותר. על פי לא מעט מחקרים, נמצא כי שתי הבדיקות, הן הידנית והן בדיקת האולטרה סאונד מדויקות בדיוק באותה המידה ולשתיהן שיעור זהה של טעויות. רופאים רבים מעדיפים לבצע את שתיהן ולא להסתמך אך ורק על אחת מהן.
עוברים קטנים – ההשלכות שבכך
כשמדובר בהריון של שניים או יותר עוברים, הסיכוי שייוולדו במשקל נמוך הוא גבוה מאד. ישנם מספר פרמטרים המשפיעים על משקלו של העובר, מעבר להיותו חלק מתאומים או שלייה, והם גורמים גנטיים, גורמים תזונתיים, גורמים סביבתיים וגם גורמים הורמונאליים.
עוברים קטנים מאד סביר שיסבלו מהתפתחות נוירולוגית תת אופטימלית ויסבלו ממחלות שונות עוד לפני שנולדו. גם לאחר הלידה, במידה ונולדו פגים, הסיכוי שלהם לסבול ממחלות זיהומיות הוא גבוה בהשוואה לתינוקות אחרים. אם נולדו קטנים בשל בעיות שלייה, ידביקו את קצב הגדילה שלהם בהמשך ויממשו את פוטנציאל הגדילה בדומה לתינוקות שנולדו במשקל תקין.
אם משקלם ימצא נמוך במהלך ההיריון, אין הדבר יעיד תמיד על תהליך גדילה משובש, אלא אם חלו שיבושים שונים במהלך ההיריון. במידה ונמצא כי העוברים, כולם או אחד מהם, קטנים מעבר לנורמל, ישללו הרופאים המטפלים את הימצאותם של מומים עובריים, זיהומים או הפרעות כרומוזומליות. במידה וכל אלה ישללו, ייתכן מצב של אי ספיקת שלייה, המסוכן לעוברים. במידה ותחול הידרדרות, ייתכן ויבחרו הרופאים לילד את העוברים. בכל מקרה, יתבצע מעקב צמוד והאישה תעבור מספר בדיקות נוספות לצורך הערכת מצב העוברים ומידת התפתחותם ככל שחולפים הימים.