אם לאישה יש סוכרת הריון, ניתן להפחית את הסיכוי לבעיות עם ההיריון, באמצעות שליטה על רמות הסוכר בדם (גלוקוז). להקפיד על פיקוח הדוק יותר במהלך ההיריון ולאחר הלידה כדי לבדוק אם הטיפול עובד ולמנוע בעיות.
תזונה לטיפול בסוכרת הריון
הקפדה על שינויי תזונה מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם. יש להתייעץ עם תזונאית, שיכולה לסייע בהרכבת תפריט מתאים לסוכרת הריון, ולסייע בתכנון ארוחות.
ההמלצות התזונתיות כוללות:
אכילה במרווחי זמן קבועים – ברוב המקרים שלוש ארוחות ביום, ולהימנע מדילוג על ארוחות.
אכילת מזונות עשירים או נמוכים באינדקס גליקמי (GI), המשחררים סוכר לאט – כגון פסטה מחיטה מלאה, אורז מלא, לחם מקמח מלא, דגני סובין, קטניות, שעועית, עדשים, גרנולה עם פירות ושיבולת שועל.
אכילת שפע פירות וירקות – המטרה היא לאכול לפחות חמש מנות ביום.
הימנעות ממזונות מתוקים – התזונה אינה צריכה להיות נטולת סוכר לחלוטין, אך יש להחליף חטיפים כגון עוגות ועוגיות בחלופות בריאות יותר כגון פירות, אגוזים וזרעים.
הימנעות ממשקאות ממותקים – משקאות נטולי סוכר או טובים יותר מגרסאות מתוקות. יש לגלות מודעות לכך שמיצי פירות ושייקים מכילים שפע סוכר, וכך גם חלק מהמשקאות הממותגים כ"ללא תוספת סוכר". יש להקפיד על בדיקת התוויות או להתייעץ עם הרופא.
מזונות רזים נטולי שומן – התזונה צריכה להכיל מקורות חלבון כגון דגים.
מודעות למזונות מהם יש להימנע בסוכרת הריון – כגון סוגים מסוימים של דגים וגבינות.
פעילות גופנית
מפחיתה את רמת הסוכר בדם ולכן נחשבת כשיטה יעילה להתמודדות טבעית עם סוכרת הריונית. מומלץ לבצע פעילות גופנית בטוחה במהלך ההיריון, ולבצע לפחות שעתיים וחצי פעילות בעוצמה בינונית, מדי שבוע.
כל פעילות שמעוררת את קצב הלב וגורמת לנשימה מהירה יותר, כגון הליכה מהירה או שחייה, נחשבת לבטוחה במהלך ההיריון.
תכנית טיפול תרופתי לסוכרת הריון
מומלץ לקחת תרופות אם רמת הסוכר בדם אינה נשלטת במשך שבוע או שבועיים לאחר שינויי התזונה והפעילות הגופנית הקבועה, או אם רמת הסוכר בדם גבוהה ביותר. הטיפול התרופתי עשוי להיות כרוך בטבליות או בזריקות אינסולין. רמת הסוכר בדם עשויה לעלות ככל שההיריון מתקדם, כך שאם רמת הסוכר נשלטת היטב בתחילת ההיריון, יתכן שיהיה צורך להמשיך לקחת תרופות בהמשך ההיריון, ולהפסיק את נטילתן לאחר הלידה.
טבליות – תרופות מסוג מטפורמין נלקחות בטבליות שלוש פעמים ביום, ברוב המקרים עם הארוחות או לאחריהן. אם מופיעות תופעות לוואי חמורות, ניתן להשתמש בטבליה אחרת הנקראת גליבקלמיד.
זריקות אינסולין
מומלצות אם אישה אינה יכולה לקחת מטפורמין, או שהיא גורמת לתופעות לוואי חמורות; הזריקות נקבעות גם אם רמת הסוכר בדם אינה נשלטת עם מטפורמין; אם רמות הסוכר בדם גבוהות; או אם העובר גדל מאוד או שיש עודף נוזלים ברחם.
אינסולין נלקח כזריקה, והאישה לומדת כיצד להזריק אותו לעצמה. בהתאם לסוג האינסולין הנקבע, יתכן שיהיה צורך להזריק לפני הארוחות, לפני השינה או עם היקיצה. הרופא ממליץ על כמות האינסולין אותה יש לקחת. רמות הסוכר בדם נוטות לעלות כשההיריון מתקדם, וכך מינון האינסולין עשוי לגדול עם הזמן.
תופעות לוואי – אינסולין עלול לגרום לסוכר בדם לרדת לרמות נמוכות מדי, במצב הנקרא היפוגליקמיה. התסמינים כוללים תחושת רעידות, זיעה, רעב, חיוורון או קשיי ריכוז. אם תסמינים אלו מתרחשים, יש לבדוק את הסוכר בדם ולטפל בו מיד אם הרמות נמוכות.
מעקב אחר ההיריון
סוכרת הריון עלולה להגביר את הסיכון להתפתחות בעיות אצל התינוק, כגון משקל גדול מהרגיל. לכן מומלץ להקפיד על בדיקות ומפגשי מעקב לפני הלידה, כך שניתן יהיה לפקח באופן הדוק על משקל התינוק.
מפגשי מעקב רפואי עשויים לכלול:
סריקת אולטרסאונד בסביבות השבועות ה-18-20 להריון – כדי לבדוק את התינוק לגבי הפרעות.
סריקת אולטרסאונד בשבועות ה-28, 32 ו-36 – כדי לפקח על גודל התינוק וכמות מי השפיר.