סוכרת הריון מתרחשת בקרב נשים הרות בלבד. אישה עלולה לפתח מחלה זו לראשונה במהלך ההיריון, או שהיא עשויה לחוות מקרה קל של סוכרת שאינה מאובחנת, אשר מחמירה במהלך ההיריון.
בתקופת ההיריון, התהליך הרגיל של שימוש הגוף באינסולין, משתנה. אינסולין הוא הורמון המפרק את המזון לגלוקוז, או סוכר, ולאחר מכן משתמש בו לאנרגיה.
הגורמים לסוכרת הריון
אישה מפתחת עמידות לאינסולין במהלך ההיריון, על מנת לסייע לתינוק לקבל יותר גלוקוז. אצל חלק מהנשים, תהליך תקין זה משתבש והגוף מפסיק להגיב לאינסולין, או שאינו מייצר מספיק אינסולין על מנת להשיג את הרמות הדרושות.
כאשר מצב זה מתרחש, לאישה יש עודף סוכר בדם, הגורם לסוכרת הריונית. מאמר זה דן בהשלכות סוכרת הריון על התזונה, מפרט מה מותר ואסור לאכול, ואיך מאפשר לשמור על הריון בריא גם לאחר אבחון סוכרת הריון.
המזונות המומלצים לאכילה בסוכרת הריון
שמירה על תזונה בריאה ומאוזנת עשויה לסייע בניהול התסמינים של סוכרת הריון ללא צורך בתרופות. התזונה צריכה לכלול חלבון בתוספת התמהיל הנכון של פחמימות ושומנים. עם האבחנה, יש להתייעץ עם דיאטנית מוסמכת שתסייע בתכנון הארוחות ותרכיב תכנית אכילה לשמירת בריאות האם והתינוק.
המטרה היא לבסס את הארוחות סביב חלבונים. תוכנית התזונה צריכה לכלול שפע מאכלים טריים והגבלת צריכת הפחמימות והמזונות המעובדים.
צלחת בריאה של כל ארוחה בסוכרת הריון
האגודה האמריקאית לסוכרת פרסמה מדריך שימושי שנקרא MyPlate, המסייע להרכבת צלחת בריאה לכל ארוחה. לדוגמא, כל ארוחה צריכה להכיל 25% חלבון, 25% עמילן, וחמישים אחוזים ירקות מבושלים או סלט. אפשרויות התזונה הבריאות לארוחות וחטיפים בסוכרת הריון הם:
- ירקות טריים או קפואים
- ביצים או חלבונים
- שיבולת שועל עם פירות
- פירות טריים
- חזה עוף ללא העור
- דג אפוי
- ירקות מאודים
- סלטי ירקות
- פופקורן ללא מלח וחמאה
- יוגורט שאינו ממותק.
מאיזה מאכלים כדאי להימנע בסוכרת הריון?
ההמלצה היא להימנע ממזונות מעובדים ביותר, כגון לחם לבן וכל המזונות המכילים שפע סוכרים. יש להימנע ממזונות כגון:
- מזונות מהירים.
- משקאות אלכוהוליים, מהם כדאי להימנע בכל מקרה במהלך ההיריון.
- מוצרי מאפה כגון עוגות ועוגיות.
- אוכל מטוגן.
- משקאות קלים מתוקים.
- ממתקים.
- מזונות עמילניים ביותר, כגון תפוחי אדמה ואורז.
אם אישה אינה בטוחה לגבי המזונות מהם עליה להימנע במהלך סוכרת הריון, יש להתייעץ עם הרופא.
מהם הסיבוכים?
סוכרת הריונית עלולה להיות מסוכנת לאם ולעובר. הגלוקוז הנוסף בגוף עלול לגרום לתינוק לעלות במשקל, ולהציב את האם בסיכון ללידה מסובכת. כתפי התינוק עלולות להיתקע בתעלת הלידה; האישה עלולה לדמם באופן מוגזם; והתינוק עלול להתקשות לשמור על יציבות רמות הסוכר בדם ולסבול מקשיי נשימה לאחר הלידה. סוכרת הריונית מגבירה גם את הסיכון ללחץ דם גבוה במהלך ההיריון.
ברוב המקרים, סוכרת הריון נעלמת לאחר הלידה, אך אם לאישה הייתה סוכרת לפני ההיריון, היא ממשיכה. סוכרת הריונית מציבה אישה בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מאוחר יותר בחיים, ולכן האישה והתינוק צריכים לעבור בדיקות לסוכרת לאחר הלידה.
הטיפול בסוכרת הריון תלוי ברמת הסוכר בדם – ברוב המקרים ניתן לטפל במחלה עם תזונה ופעילות גופנית. בחלק מהמקרים יש לקחת תרופות כגון מטמורפין או אינסולין על מנת להוריד את רמות הסוכר בדם.
שיטות נוספות לשמירה על הריון בריא
בנוסף להקפדה על תזונה מאוזנת, יש לנקוט בצעדים אחרים לשמירה על הריון בריא.
פעילות גופנית קבועה – המטרה היא לפחות חצי שעה של פעילות גופנית, חמישה ימים בשבוע. אין להסס לשלב מגוון נרחב של פעילויות במהלך ההיריון, אך להקפיד להתייעץ עם הרופא טרם תחילת התרגילים החדשים. פעילות גופנית קבועה מסייעת אף לשמירת יציבות רמות הסוכר בדם.
אכילה אחת לשעתיים – כדי לווסת את רמות הסוכר בדם. יש להימנע מדילוג על ארוחות ולאכול חטיף בריא או ארוחה אחת לשעתיים. דילוג על ארוחות עלול לגרום לשינויים ברמות הסוכר בדם וקושי בהשגת שליטה על סוכרת ההיריון.
ייעוץ רפואי – יש לקחת את הוויטמינים המומלצים לפני הלידה, ולהקפיד על כל מפגשי המעקב הרפואיים במהלך ההיריון.