המחשבה על הריון עם יותר מעובר אחד עשויה להיות מפחידה, אך המצב אינו חייב להיות כזה. נקיטה בצעדים פשוטים שומרת על בריאות האם והעוברים.
בעוד שכל הריון כרוך בסיכונים, ולמרות שהסיכוי לחוות בעיות חמורות אכן גבוה יותר בהריונות תאומים ושלישיות, הקפדה על מעקב טרום לידה, ביצוע כל הבדיקות הנדרשות, וקבלת הטיפול המתאים, מאפשרים הריון מוצלח.
אבחון בעיות בתאומים ושלישיות
הרופא יבצע בדיקה גופנית בכל מפגש, וחשוב להקפיד על כל מפגשי טיפולי טרום הלידה. הרופא יבצע אף אולטרסאונד לעוברים, לבדיקת לחץ הדם, ובדיקת הדם והשתן לאיתור סימני בעיות. טיפול מוקדם מסייע לאישה ולעוברים להישאר בריאים.
אישה הנושאת ברחמה תאומים או שלישיות, מפתחת רחם גדולה יותר מהריון רגיל, אך רחם גדולה עשויה להצביע אף על סיבוכים שונים היות והריון זה רחוק מלהיות רגיל. לכן אבחון עודף מי שפיר ברחם, וגודל העוברים או חשד לכל בעיה אחרת הקשורה להריון זה צריך להיות מאובחן כראוי.
אולטרסאונד הוא כלי שימושי באבחון תופעות לוואי בתאומים ושלישיות. בשלב מוקדם של ההיריון, ניתן לראות את שקי העוברים הנפרדים. זמן קצר לאחר מכן, ניתן להבחין בצורת וגודל העוברים, להקשיב לפעימות הלב השונות באמצעות אולטרסאונד דופלר, ולאתר כל סימן לבעיה חשודה.
טיפול ומניעת תופעות לוואי
כשאישה הרה עם יותר מעובר אחד, עליה להיבדק לעיתים קרובות יותר מהנדרש בהריונות יחידים. הסיבה לכך היא שהאם והעוברים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח בעיות בריאותיות חמורות. הצעד הטוב ביותר בו יכולה אישה לנקוט הוא לטפל היטב בעצמה.
ככל שהיא מקפידה על בריאותה, כך היא שומרת על בריאות העוברים. בהריון עם תאומים ושלישיות, מטרות הטיפול הן מניעת לידה מוקדמת, זיהוי הבעיות האפשריות וקבלת טיפול מומחה. תשומת לב מיוחדת במהלך ההיריון צריכה להתמקד בתזונה למניעת יתר לחץ דם ושמירה על בריאות העוברים.
אכילת מזונות בריאים
יש להקפיד על צריכת כמות כפולה ומשולשת של קלוריות, המתקבלות ממזונות עשירים בחומצה פולית, ברזל חלבונים וסידן. חומרים מזינים אלו חיוניים לצמיחה בריאה של העוברים ויש להקפיד על שתיית מספיק מים.
לחמים מלאים, דגנים, בשרים רזים, מוצרי חלב, פירות וירקות הם בחירות טובות. הכלל העיקרי הוא לאכול שלוש מאות קלוריות נוספות ביום לכל עובר נוסף. אם לא ניתן לאכול היטב בשל בחילות הבוקר המורכבות יותר בהריון מרובה עוברים, יש להתייעץ עם הרופא או תזונאית לגבי אופני צריכת הקלוריות, השתייה והכמויות הפרטניות המותאמות באופן אישי.
הקפדה על כל מפגשי המעקב – גילוי מוקדם של כל בעיה מאפשרת טיפול מוצלח. מומלץ גם להתייעץ עם מומחה הריונות בסיכון גבוה.
הימנעות מהרגלים שאינם בריאים – כגון עישון, קפאין, שתיית אלכוהול או שימוש בסמים שאינם חוקיים.
פעילות גופנית – יש להתייעץ עם הרופא לגבי הפעילויות הבטוחות בהריון תאומים ושלישיות, ולהקפיד על שפע מנוחה.
מניעת יתר לחץ דם – זהו מצב שכיח בקרב נשים הנושאות ברחמן תאומים או שלישיות, והמצב מתפתח מוקדם יותר ובאופן חמור יותר בהשוואה לנשים עם הריון יחיד. הרופא נוקט באמצעי טיפול מיוחדים למצב זה, בהתאם לחומרת התסמינים.
פיקוח על העוברים – צמיחת העוברים איטית בהריונות מרובים, וקצב התפתחותם אינו אחיד. מסיבה זו, יש לבצע מספר בדיקות אולטרסאונד לאורך כל השליש השלישי על מנת לוודא שהעוברים מתפתחים כראוי. היקף מי שפיר ברחם נבדק באופן קבוע, והאולטרסאונד משמש אף להערכת מידת התפתחות התינוקות.
התמודדות עם תופעות לוואי
תאומים ושלישיות משפיעים על האישה באופנים שונים במהלך ההיריון. כמות הדם גוברת כדי לענות על צרכי העוברים, במצב העשוי להוביל לאנמיה. בנוסף, הלב עובד קשה יותר על מנת לשאוב את הנפח הגבוה יותר של הדם, מה שמוביל להגברה בקצב הלב.
לכן נשים בהריונות מרובי עוברים זקוקות למינונים גבוהים של חומצה פולית וברזל בשל הסיכוי הגובר לאנמיה. עודף מי שפיר עלול לגרום לאישה לפתח בעיות עם הכליות, אך במקרים חמורים ניתן להסיר חלק ממי השפיר.
טיפול עצמי טוב והקפדה על מנוחה מקלים את לחץ ההיריון. יש להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות, המיומנים בהריונות מרובי עוברים. ליווי מקצועי מסייע להבטחה שהאם והעוברים יקבלו את הטיפול הטוב ביותר.