אורח החיים המודרני גורם לכך שנשים רבות בגיל הפוריות אינן מגיעות להמלצות הצריכה של ויטמינים ומינרלים מסוימים, כגון ויטמין E, אשלגן וסידן, אך צורכות נתרן ושומן רווי בכמות גדולה מהרצוי.
ההמלצה לנטילת תוספי תזונה בהריון נועדה למנוע מקרים של פגיעה בהתפתחות העובר בשל חוסרים תזונתיים וכן למנוע מצב שבו מעבר של ויטמינים ומינרלים לעובר יצור מחסורים אצל האם.
תוספי תזונה להריון המומלצים על ידי משרד הבריאות
חומצה פולית – חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת ויטמיני B, אשר הוכחה כמפחיתה סיכון להיווצרות מומים בתעלה העצבית (Neural Tube Defect – NTD). מחסור בחומצה פולית עלול גם לגרום לאנמיה אצל האם. מקורות לחומצה פולית במזון הם ירקות ירוקים עליים, פירות הדר וקטניות. המלצת משרד הבריאות לכל אישה בגיל הפוריות היא, נטילה של כדור המכיל 400 מק"ג ח' פולית בכל יום, ובמיוחד שלושה חודשים לפני הכניסה להריון ובשלושת החודשים הראשונים להריון.
ברזל – הברזל מהווה חלק מההמוגלובין, חלבון המשמש נשא של החמצן לרקמות הגוף. בהריון נפח הדם עולה וריכוז הברזל וההמוגלובין בו יורד, כך שעלולה להיווצר אנמיה של חוסר ברזל. חוסר ברזל אצל האם מגביר את הסיכון ללידה מוקדמת, ולמשקל לידה נמוך של העובר.
אצל האם חוסר ברזל יכול להתבטא בעייפות, חולשה, כאבי ראש וקושי בנשימה. מאכלים עשירים בברזל הם בשר בקר (עדיף רזה), בשר הודו (בעיקר הודו אדום), קטניות וטחינה. כדאי לדעת – ספיגת ברזל שמקורו בחי יעילה יותר. משרד הבריאות ממליץ על נטילת תוסף ברזל מסוף החודש השלישי להריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה. מולטי ויטמינים המיועדים להריון מכילים ברזל, אך במקרים מסוימים נדרשת תוספת ברזל מעבר לכך.
ניתן לרכוש תוסף המכיל חומצה פולית וברזל יחד.
אילו עוד תוספי תזונה נוטלות נשים בהריון?
מולטי ויטמין – אם עשית דיאטות הרזייה לפני ההריון, אם את סובלת מבחילות ואוכלת מעט מאד וגם אם את אוכלת תפריט בריא ומאוזן, עלולים להיווצר חוסרים תזונתיים. תוסף מולטי ויטמין המיועד לנשים בהריון יעזור למלא את המאגרים.
סידן – הסידן חיוני לבריאות העצם והשיניים ולתפקוד מערכות השרירים והעצבים. אם התזונה בהריון לא מכילה מספיק סידן, יעביר הגוף סידן מעצמות האם לעובר. ההמלצה לצריכת סידן היא 1000 מ"ג ביום, אם אינך אוכלת מוצרי חלב או ממעיטה באכילתם מומלץ להשלים את החסר עם תוסף מתאים.
והתוספת שתופסת
אומגה 3 – השם אומגה 3 מתייחס לקבוצה של חומצות שומן רב בלתי רוויות. חומצות שומן אלו ובמיוחד EPA ו-DHA חשובות להתפתחות מערכת העצבים של העובר, משפרות את התפתחותו המוחית ואת חדות הראייה. במזון נמצא אומגה 3 בדגים (בעיקר בדגי מים קרים כגון סלמון וטונה), אגוזי מלך, זרעי פשתן טחונים ושמן פשתן. מרבית תוספי התזונה להריון לא מכילים אומגה 3, אך קיימים תוספים ספציפיים של אומגה 3 המיועדים לנשים הרות.
חשוב לזכור, אם בחרת על דעת עצמך לקחת תוספי תזונה בהריון, עליך לידע את הרופא/ה שלך.
מיכל שני – דיאטנית קלינית (M.Sc) ביחידה לתזונה ודיאטה בי"ח בילינסון והמרפאה להריון בר-סיכון וסכרת הריון.
מידע נוסף על תזונה בהריון