תאומים מונוזיגוטיים הם תאומים זהים. הרופא מזהה הריון זה במהלך בדיקת אולטרסאונד טרום לידתי שגרתי. התמונות הטובות ביותר גלויות כשהבדיקה נערכת לפני השבוע ה-14 להריון, כמבני השליה ושק השפיר בולטים ביותר.
בדיקה זו מציגה את זרימת הדם ואספקת השליה לשני העוברים, עם קרום מפריד יחיד, המצביע על תאומים מונוזיגוטיים.
בהתאם לממצאי האולטרסאונד, הרופא יפנה את האישה לרפואת מומחה, רופא המתמחה בהריונות בסיכון גבוה. בדיקות נוספות מבוצעות להקרנת אנומליות, כגון תסמונת עירוי תאום לתאום (TTTS), בעיות נפוצות.
בדיקת מיון אחת היא אקו קרדיוגרפיה עוברית, אולטרסאונד מיוחד הבודק את לבבות העוברים וכלי הדם, ומצביע על זרימת הדם בין התאומים. פיקוח על גודל העוברים, בשילוב עם אספקת הדם במי השפיר, מבוצע באמצעות הזמנת בדיקות אולטרסאונד חוזרות במהלך ההיריון.
השפעת סיכוני הריון על העוברים
תאומים נוטים להתמודד עם יותר אתגרים מהריון עם עובר אחד, מבחינת התפתחות ואספקה. סיכויים אלו גוברים בתאומים מונוזיגוטיים, והחששות הנפוצות הן:
משקל לידה נמוך – סיכון נפוץ כמעט פי ארבעה בכל התאומים המונוזיגוטיים.
אי שוויון משקל בין התאומים – הבדל משמעותי במשקל העוברים שכיח יותר בקרב תאומים מונוזיגוטיים. כשלא קיימת די תזונה לעובר אחד או לשניהם המאפשרת להם להתפתח בקצב נורמאלי, מתרחש פיגור גדילה תוך רחמי (IUGR).
רמות מי שפיר שונות – תאומים משוללי אספקת דם יפיקו מעט מדי מי שפיר, במצב המגביל את התנועה וגודל שלפוחית השתן, לצד השלכות אחרות. אספקת דם גדולה מהרגיל גורמת לעודף מי שפיר, שלפוחית שתן מוגדלת ואפשרות אי ספיקת לב.
הסתבכות או דחיסת טבורים – כל התאומים המונוזיגוטיים חולקים את אותו מרחב בתוך שק מי שפיר יחיד. חבלי הטבור הם עורק החיים המעביר להם דם ותזונה. אם החבל משוטח או מתעקל, קו האספקה עלול להיפגע או להיחתך, ומשפע על התפתחות העוברים תוך הגדלת הסיכון למותם.
תסמונת עירוי תאום לתאום ועיכוב בצמיחת אחד העוברים (TRAP) – מצבים אלו עלולים להתפתח בנסיבות נדירות, ונגרמים כתוצאה מאי שוויון באספקת הדם, תוך השלכות חמורות על העוברים וצורך בטיפול מיוחד ביותר. אם תסמונת עירוי תאום לתאום אינה מזוהה ומטופלת, היא עלולה לגרום לאובדן שני העוברים. בעיכוב בצמיחת אחד העוברים, תאום אחד לא ישרוד, היות והוא חסר מבנה לב ומוח מפותחים. שיעור ההישרדות של התאום הבריא נע בין 25-50%, כאשר הבעיה אינה מזוהה ומטופלת.
סיכוני טיפול
הליכים לטיפול בתסמונת עירוי תאום לתאום, כגון אבלציה באמצעות לייזר או RFA, בדומה לכל הניתוחים, מהווים סיכון לדימום וזיהום, העלול לגרום לסיבוכים לאם ולעוברים. סיבוכים אחרים הקשורים בניתוח עוברים כוללים פגיעה בהם ולידה מוקדמת.
אם אישה עוברת אחד מהליכים אלו, היא שוהה במעקב בבית החולים במשך שלושה ימים עד שבועיים, עד להתאוששות. לאחר האשפוז, הרופא ממליץ על המשך טיפול שוטף, הכולל מנוחה במיטה, ותרופות למניעת לידה מוקדמת.
אם התינוקות נולדים טרם זמנם, או שהם בעלי צרכים מיוחדים, הם מטופלים ביחידה לטיפול נמרץ לילודים. בפגייה, רופאים מומחים וצוות רפואי מגיבים במהירות אם התינוקות זקוקים לטיפול מיוחד.