מה בסך הכל אנחנו, ההורים לזאטוטים (בעיקר האימהות) רוצים ? שיאכלו בריא ("כמו שצריך") ושישנו שינה טובה, איכותית ורציפה (וגם אנחנו!).
ישנה סברה רווחת כי ילדים יונקים מתעוררים יותר בלילה ומתקשים לסגל הרגלי שינה טובים בגלל ההנקה, ואילו ילדים הניזונים מפורמולה, נוטים לישון טוב יותר. לכן, אימהות מניקות ועייפות , מקבלות את עצת ה"זהב" בערך מכולם- תפסיקי להניק, תני בקבוק במקום השד, ותתחילו לישון. אז זהו, שלא. אפשר בהחלט להמשיך להניק וללמד את התינוק הרגלי שינה טובים. על מנת שהתינוק ישן טוב, הוא צריך לדעת להירדם באופן עצמאי, ללא קשר אם הוא יונק או ניזון מפורמולה.
אין ספק שלהנקה יתרונות רבים ומגוונים הן לתינוק והן לאמא.מעבר לכךשחלב האם הינו המזון המושלם המותאם לצרכי התינוק, ההנקה מחזקת את הקשר הנפשי בין האם לתינוק ובנוסף מסייעת לאם לחזור לעצמה לאחר הלידה ומשפיעה לטובה על בריאותה. גם לשינה יש תפקיד מאוד חשוב ומכריע, במיוחד בתחילת החיים. השינה הכרחית וחיונית לגדילה והתפתחות, לבניית מערכת חיסונית, התפתחות קוגניטיבית, רגשית, ועוד. כמו כן, גם אנו ההורים, זקוקים למנוחת לילה טובה על מנת שנוכל להמשיך לטפל באהבה ובסבלנות בתינוקנו.
שינה והנקה – תיאום ציפיות
בחודשים הראשונים, הנקת תינוקך עד שהוא נרדם הינה דרך נוחה ונהדרת עבורך ועבורו להירגע בסוף כל יום. יחד עם זאת, על מנת שלתינוקך תינתן ההזדמנות לפתח דפוסי שינה בריאים, יש ללמדו כשיגיע לגיל הנכון, להירדם בכוחות עצמו, ללא תלות בהנקה. בגיל צעיר, תינוקות זקוקיםלהנקות תכופות במהלך היום והלילה , אך עם התבגרותם הם יהיו מסוגלים להאריך את הזמן בין הנקה להנקה בלילות.
עד 3 חודשים – מרבית התינוקות זקוקים להאכלה כל 3 שעות בערך.
בגילאי 3- 6 חודשים – חלק מהתינוקות יכולים לישון פרקי זמן ארוכים יותר ללא אכילה במהלך הלילה, 4-5 שעות ברצף.
בין הגילאים 6 -12 חודשים – מרבית התינוקות מסוגלים להעביר את הלילה ללא הנקה בכלל, ומסוגלים לישון 6-10 שעות ברציפות. אך יש תינוקות שעדיין זקוקים להאכלה אחת על מנת להעביר את הלילה. בתקופה זו, תזונת התינוק מתגבשת ונשענת יותר ויותר על מוצקים ולא על הנקה/פורמולה.
החל מגיל 12 חודשים – מרבית המומחים מסכימים כי לתינוקות אין צורך לאכול בלילה.
התינוק גדל, אך לא מוותר על הנקות בלילה, ואף מתעורר בתכיפות גבוהה יותר- למה?
תופעה זו לא מצביעה בהכרח על רעב, היא קשורה יותר לכך שהתינוק התרגל להירדם תוך כדי הנקה כל פעם שהוא הולך לישון, ולכן זקוק לאותו אופן הירדמות גם במהלך הלילה. שינה רציפה היא פיקציה. השינה של כולנו, המבוגרים והילדים מורכבת ממספר מחזורי שינה, כאשר במעבר בין מחזור למחזור ישנה יקיצה קצרצרה. מבוגרים ותינוקות היודעים להירדם ללא כל תלות חיצונית, כגון הנקה, מצליחים להיכנס במהרה לשינה ובבוקר אפילו לא זוכרים את היקיצות, רק את העובדה שישנו לילה רצוף.ככל שהתינוק מיומן יותר בהירדמות עצמאית, שנתו הופכת לאיכותית ועמוקה יותר, וכמובן לרציפה.
איך מלמדים את התינוק להירדם באופן עצמאי בלי לוותר על הנקה?
כבר מגיל צעיר מאוד, כדאי מידי פעם להשכיב את התינוק במיטתו כשהוא מנומנם אך לא רדום, על מנת שיחווה הירדמות במיטה. ניתן בהחלט לעזור לו להירדם בעזרת מגע, נדנוד העריסה, או שיר. העיקר שידע להירדם במיטתו, ולא בדרך אחת ויחידה- תוך כדי הנקה. החל מגיל שלושה חודשים, כדאי לתרגל יותר ויותר את ההירדמות במיטה ואפשר לעבוד על ניתוק ההקשר בין ההנקה לשינהע"י הפרדה בין ההנקה לאקט ההירדמות, הן במהלך היום והן בכניסה לשנת לילה.איך בדיוק?
שינוי טקס שינה: ניתן לבנות את טקס השינה כך שהתינוק לא יונק בסמיכות להשכבה. לדוגמא, ניתן להניקו לפני האמבטיה, בסלון למשל, בתנאי הפעילות הרגילים.לאחר מכן יש להלבישו בחדר השינה שלו, לשיר לו שיר או לספר סיפור ורק אז להשכיבו לישון.באופן כזה, ישנו ניתוק מוחלט בין ההאכלה להירדמות. קחו בחשבון שאם תינוקך רגיל להירדם תוך כדי הנקה, שינוי כזה כפי הנראה יעורר התנגדות מצדו והוא עלול לבכות. מה שחשוב לזכור, שהוא לא בוכה מרעב, אלא מביע את מחאתו הלגיטימית לנוכח שינוי ההרגלים. חשוב מאוד לנהוג כלפיו בסבלנות והבנה, ולעזור לו להירדם ללא ההנקה במיטתו.
הפרדה בין ההנקה ליקיצה: כאשר התינוק מתעורר בבוקר, קבלו את פניו בחיוך.התחילו את היום ע"י רצף פעולות קצר וקבוע, ר כגון פתיחת תריסים, שיר או כל דבר אחר, ורק אז הניקי. כך כדאי לנהוג גם לגבי יקיצות מתנומות היום.
הנקה בסמוך לשינה: בדרך כלל התינוקות יונקים בקצב טוב ואז ברגע מסוים מתחילים להאט את הקצב. זהו בדיוק הרגע שבו הם סיימו לאכול ומתחילים להשתמש בהנקה לטובת הירגעות וכניסה לשינה. יש לזהות את הרגע, לנתק את התינוק מההנקה ולהשכיבו במיטה על מנת שילמד להתנמנם ולהירדם במיטה. כמובן שתחילה הוא יצטרך את עזרתך- ניתן לעזור לו במגע ובנוכחות שלך.
בהדרגה, בחלק מהיקיצות הליליות, החזירו את התינוק לשינה ללא הנקה: קבעו מרווחים סבירים בין הנקה להנקה בלילה, בהתאם לגילו,(אם תינוקכם רגיל לאכול בתכיפות מאוד גבוהה, תתחילו במרווח של 3 שעות ללא קשר לגילו) ואם התינוק מתעורר טרם הגיעה השעה לאכול, החזירו לשינה ללא הנקה. תעזרו לו לחזור לישון בדרך אחרת- בעזרת מגע או נוכחות. בהדרגה, תינוקכם יתחיל להאריך את משך השינה הרציפה ובכך ירווח ויגדיל את פרקי הזמן שבין הנקה להנקה.
לסיום, חשוב שתיקחו בחשבון שרומא לא נבנתה ביום אחד, וכי ללמד את התינוק להירדם באופן עצמאי הינו תהליך שעשוי לקחת זמן והרבה סבלנות. כמו כן, בנוסף לתלות בהנקה, תינוקות מפתחים תלות בגורמים חיצוניים נוספים, ולכן על מנת שהתינוק ירכוש את המיומנות של ההירדמות העצמאית, יש לטפל בכל גורמי התלות החיצוניים.
אלינור פיינגולד – יועצת שינה לתינוקות ופעוטות. בעלת תואר בפסיכולוגיה ובוגרת הסמכה ייחודית להדרכת הורים בנושא שינה, בשיטת "לילה טוב" מבית גנית פרג.
מידע על שינת תינוקות
מידע נוסף על התפתחות תינוקות