צירי לידה הינם צירים המובילים אל תהליך של לידה פעילה, ולרוב, אנחנו יכולים לצפות כי הצירים יחלו לקראת השבוע ה 38 של ההיריון. נשים החוות צירים לפני תום 37 שבועות, נדרשות להגיע אל בית החולים על מנת לקבל טיפול מתאים לעצירת הצירים, העלולים לגרום ללידה טרם הזמן.
ההבדל בין צירים מוקדמים לצירים מדומים
נשים רבות חוות צירים מדומים, אשר מכונים "צירי ברקסטון", אלו יופיעו בדרך כלל לקראת סוף השליש השני של ההיריון.
הצירים המדומים שונים בהווייתם מהצירים המוקדמים, אלו, אינם מסכנים את ההיריון, הם אינם סדירים, ויכולים לצוץ באופן פתאומי לאחר קיום יחסי מין או לאחר פעילות פיזית.
הצירים המדומים ישכחו בעת מנוחה קלה ויעברו מעצמם. צירים מוקדמים הם צירים חזקים יותר, תכופים וסדירים.
לעיתים קשה להבחין בין צירים אמיתיים ולבין צירים מדומים ומתי ללכת לבית החולים וכדאי לקרוא מידע נוסף כדי להבין מתי התדירות בין הצירים תוביל ללידה בסופו של דבר.
הסיבות לצירים מוקדמים
ישנן סיבות רבות להופעתם של צירים טרם השבוע ה 38 של ההיריון. בדרך כלל הסיבות השכיחות ביותר להופעת צירים מוקדמים הן התייבשות או דלקת באיבר המין או בשלפוחית השתן. גם הריון בסיכון גבוה, הריון מרובה עוברים, בעיה בצוואר הרחם או ריבוי מי שפיר עשויים לגרום לצירים טרם הזמן.
זיהוי צירים מוקדמים
צירים מוקדמים יבואו לידי ביטוי בדרך כלל באמצעות:
- כאבים בגב התחתון אשר יתחילו מאזור הגב ויעברו לאזור הבטן
- הפרשות מוגברות או דמיות מהנרתיק
- תחושה של התכווצות ברחם
אם הצירים אינם נפסקים בעת מנוחה, והם מתגברים בעוצמתם, יש לגשת אל מיון יולדות על מנת לאבחן את הצירים ולקבל את הטיפול המתאים.
הסכנה בצירים מוקדמים
התרחיש הרע ביותר של צירים טרם הזמן היא התפתחות של לידה, אשר תוביל אל לידה של תינוק פג. את הסיטואציה הזו מנסים למזער ככל שניתן, ולמרות שסיכויי ההישרדות של פגים הולכים וגדלים, הרי שגדילת העובר ברחם הינה המצב האידיאלי והבריא ביותר גם לאם וגם לתינוק. אי לכך, ומאחר וניתן לטפל בצירים מוקדמים ולמנוע לידה של פג, חשוב מאוד להגיע אל חדר המיון.
הטיפול בצירים מוקדמים
על מנת לטפל בצירים מוקדמים יש לגשת את מיון יולדות. במיון יבצעו מוניטור על מנת לאמת את העובדה כי מדובר בצירים אמיתיים הדורשים טיפול, וכן תבוצע בדיקה של רופא על מנת לאבחן האם קיימת פתיחה של צוואר הרחם או מחיקה – אלו הם סימנים המבשרים על בואה של לידה פעילה. במידה ואכן מדובר בצירים מוקדמים ולא בצירים מדומים, ישנן מספר אפשרויות טיפול על מנת לעצור את הצירים ולמנוע התפתחות של לידה טרם הזמן: עירוי נוזלים, כדורים לעצירה של צירים ומנוחה.
לרוב, הטיפול בחדר המיון יאפשר המשך תקין של ההיריון. במקרים אחרים, יהיה צורך בשמירת היריון ובמנוחה רבה, בין אם בבית ובין אם בבית החולים, על מנת לשמור על המשך ההיריון ולמנוע לידה טרם הזמן.
מניעת צירים מוקדמים
למרות שאנחנו לא יכולים לשלוט באופן מלא על מהלך היריון תקין, בהחלט ישנם מספר דברים חשובים שכל אישה הרה צריכה להקפיד עליהם על מנת להבטיח את בריאותה ואת בריאות התינוק. הקפדה על שתייה במינון המתאים, צריכת מזונות עשירים בוויטמינים ומינראליים וכמובן, הימנעות מעישון והימנעות משתייה של משקאות אלכוהוליים, יפחיתו את רמת הסיכון בהתפתחות של צירים טרם הזמן.
ההקשבה אל הגוף במהלך ההיריון הינה חשובה, במידה ואינן בטוחה אם מדובר בצירים מדומים או בצירים מוקדמים, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל או לגשת אל חדר מיון יולדות על מנת לאבחן את הצירים ולקבל את הטיפול המתאים ביותר, שיוכל להבטיח לך המשך היריון תקין ובריא.