אחד הסיבוכים השכיחים בהריון אשר מתאפיין ברמות גבוהות מהרגיל של גלוקוז בדם האם נקרא סכרת הריון (וידוע גם בשמות סוכרת הריון או סוכרת הריונית).
סיבוך זה קשור בסיכון מוגבר לתחלואה של הילוד, הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך. מסיבה זו מקובלת במדינת ישראל בדיקת סקר לסכרת הריון (העמסת סוכר), ובמקרים בהם היא אכן מאובחנת, מומלץ על מעקב ואיזון ערכי הגלוקוז. ברוב המקרים של סכרת הריונית, די בהקפדה על דיאטה מתאימה על מנת להוריד את רמות הגלוקוז בדם לערכים התקינים.
מהי סכרת הריון?
כאמור, סוכרת הריונית הינה אחד מהסיבוכים ההריוניים השכיחים אשר מתאפיין ברמות גבוהות מהרגיל של גלוקוז בדם האם. מאחר וגלוקוז מדם האם יכול לחצות את השליה ולהגיע לעובר באופן חופשי, הרי שרמות הגלוקוז הגבוהות בדם האם מובילות לרמות גבוהות של גלוקוז גם בדם העובר.
בנוסף, הרמות הגבוהות של גלוקוז בדם העובר גורמות בתגובה להפרשה מוגברת של אינסולין מהלבלב העוברי, בדומה למה שמתרחש במבוגרים. מאחר וגלוקוז מהווה את "המזון" העיקרי של העובר בחיים התוך רחמיים ואילו האינסולין העוברי תורם לגדילת העובר, הרי שרמות גבוהות אלו של גלוקוז ואינסולין בדם העובר תורמות לגדילה מואצת של העובר ברחם והן אלו שאחראיות לסיבוכים של הילוד במקרים של סכרת הריון.
הסיבוך העיקרי של סכרת הריון הינה גדילה מואצת של העובר אשר מובילה בסופו של דבר למשקל גבוה של העובר בזמן הלידה. ההשלכות של עובר גדול כתוצאה מסכרת הריון הינן רבות וכוללות בין היתר סיכון מוגבר לניתוח קיסרי, צורך בלידה מכשירנית (לידת ואקום או לידת מלקחיים), וקרעים בתעלת הלידה. סיכון נוסף אשר קשור בעוברים גדולים, במיוחד בנוכחות סוכרת הריונית, הינו פרע כתפיים.
סיבוך זה מתרחש כאשר לאחר יציאת ראש העובר מתעלת הלידה, לא ניתן לחלץ את יתר גוף העובר מאחר וכתפי העובר, אשר מוגדלות באופן חריג, נתקעות ונלחצות כנגד אחת מעצמות האגן (עצם החיק) של האם. ההשלכות האפשריות של סיבוך זה כוללות שיתוק זמני או קבוע של אחת מזרועות הילוד, עד כדי מצוקה ומוות של הילוד במקרים הקשים.
סיבוכים נוספים של הילוד במקרים של סכרת הריון הינם נפילות ברמות הגלוקוז (היפוגליקמיה) של הילוד לאחר הלידה, צהבת של הילוד, הפרעות ברמת המלחים בדם (אשלגן, סידן), וכן עיכוב יחסי בהבשלת ריאות העובר.
עבודות חדשות יותר מצביעות על כך שלסכרת הריון ישנן גם השלכות ארוכות טווח על הילוד. ייתכן והחשיפה הממושכת של העובר לרמות גבוהות של גלוקוז ואינסולין במהלך ההריון גורמת ל"תיכנות" מחודש של גוף העובר מבחינה מטבולית, מה שמוביל לסיכון מוגבר של הילוד לפתח מחלות מסוימות בעתיד,כגון סכרת, השמנה, ויתר לחץ דם.
שכיחות וגורמי סיכון
השכיחות של סכרת הריון אינה ברורה ומשתנה בין אוכלוסיות שונות, בהתאמה לשכיחות של השמנה וסכרת של מבוגרים באותה אוכלוסיה. ההערכה היא שהשכיחות נעה בין 5-10% וכיום סבורים שייתכן והשכיחות אף גבוהה עוד יותר.
גורמי סיכון לסכרת הריון כוללים עודף משקל טרם ההריון, סכרת הריון בהריון קודם, היסטוריה משפחתית של סכרת, ועליה חריגה של משקל במהלך ההריון.
גורמים ואבחנה
במהלך הריון תקין ישנה עליה קלה של רמות הגלוקוז בגוף האם. ייתכן שמטרת שינוי זה הינה שיותר גלוקוז יהיה זמין לצורכי העובר. יחד עם זאת, בקרב חלק מהנשים אשר מסיבות שונות ייתכן והן סובלות מנטייה לסכרת של מבוגרים עוד טרם ההריון (לדוגמא בשל עודף משקל, או יכולת מוגבלת של הפרשת אינסולין מהלבלב), העליה ברמות הגלוקוז בדם במהלך ההריון חורגת מעבר לעליה הקלה אשר נצפית בהריונות תקינים. מצב זה מכונה סכרת הריון.
אבחון סכרת הריון, מתבצע בישראל, כמו ברוב מדינות העולם באמצעות בדיקות סקר במהלך ההריון. הבדיקה, הנקראת גם העמסת סוכר, הינה בדיקה בשני שלבים. השלב הראשון נקרא העמסת סוכר ראשונה ונועד לכל הנשים ומבוצע בין שבועות 24-28. השלב השני – העמסת סוכר שניה – נועד לנשים שעבורן הבדיקה הראשונה היתה לא תקינה או עבור נשים אשר נמצאות בסיכון גבוה לסכרת הריון.
טיפול בסכרת הריון
מטרת הטיפול במקרים של סכרת הריון הינה להוריד את רמות הגלוקוז בדם האם לרמה התקינה. ברוב המקרים די בהקפדה על דיאטה מתאימה על מנת להשיג מטרה זו. באותם מקרים בהן אין די בדיאטה, יש להוסיף טיפול תרופתי בצורה של כדורי גלובן או זריקות אינסולין.
המעקב אחר איזון ערכי הגלוקוז מתבצע על ידי מכשיר בשם גלוקומטר המשמש לבדיקה ביתית של רמת הגלוקוז בדם ההרה. הבדיקה מתבצעת בין 4 ל-7 פעמים ביום, ועל פי תוצאות הבדיקות מתקבלות ההחלטות לגבי המשך הטיפול.
לסיכום, סכרת הריון הינה סיבוך הריוני שכיח יחסית אשר עלול להוביל לסיבוכים של הילוד בטווח הקצר וייתכן אף בטווח הארוך, אולם ניתן לטיפול ברוב המקרים באמצעות הקפדה על דיאטה בלבד. הופעה של סכרת הריון אצל חלק מהנשים משקפת נטיה לסכרת של מבוגרים בעתיד, ואכן חלק מהמחקרים מצאו כי עד 50% מהנשים עם סכרת הריון יפתחו סכרת של מבוגרים בעתיד.
לפיכך, מומלץ לכל אישה עם סכרת הריון לבצע העמסת סוכר רגילה כ-6 שבועות לאחר הלידה ואחת לשנה-שנתיים לאחר מכן, על מנת לאתר בשלב מוקדם הופעה של סכרת של מבוגרים. בנוסף, הוכח כי שינוי אורחות חיים כגון הקפדה על תזונה בריאה, ירידה במשקל ופעילות גופנית מפחית באופן משמעותי את הסיכון להופעת סכרת של מבוגרים בעתיד בקרב נשים אלו.
ד"ר ניר מלמד – רופא בכיר ביחידה להריון בסיכון ובחדר לידה בבית החולים בילינסון, ורופא יועץ להריון בסיכון בקופ"ח מכבי.
מידע על סכרת הריון
מידע נוסף על הריון בסיכון גבוה