בהריון עם תאומים או שלישיות, ההורמונים בגוף משתנים באופנים רבים, ואישה עשויה לחוות את כל העליות והמורדות במצבי הרוח העשויים ללוות הריון.
לעיתים, שינויים הורמונאליים אלו יכולים להוביל לרמות גבוהות של גלוקוז או סוכר בדם. אם רמות הגלוקוז גבוהות ביותר, אישה עשויה לסבול ממצב שנקרא סכרת הריונית, המתחילה או מתגלה במהלך ההיריון.
אישה הנושאת תאומים או שלישיות נמצאת בסיכון גבוה יותר למצב זה, מאשר אישה עם הריון של עובר יחיד. מחקר חדש גילה שנשים הרות עם תאומים נמצאות בסיכון של כמעט פעמיים ללקות בסוכרת הריונית, בהשוואה לנשים הנושאות עובר אחד.
אך נתון זה אינו צריך להטריד, שכן סכרת הריונית אינה פוגעת באישה או בעוברים, וניתנת היטב לטיפול ברגע שהיא מזוהה. יש ללמוד את כל הדרוש על המצב, אם אישה נמצאת בסיכון, על מנת להבין מה לעשות לאחר האבחון.
הגורמים
סכרת הריון נגרמת כתוצאה משינוי האופן שבו הגוף מגיב להורמון האינסולין, המסייע במעבר גלוקוז מהדם לתאים, כך שהגוף יכול להשתמש בו לאנרגיה. בהריון תאומים ושלישיות, תאי הגוף מעט עמידים יותר לאינסולין, במצב המגביר את כמות הסוכר בדם, אשר מסייע ליצירת יותר חומרים מזינים זמינים לעוברים. יחד עם זאת, אם רמת הגלוקוז הופכת להיות גבוהה מדי, נגרמות בעיות לאם ולעוברים.
תסמיני סכרת הריון
מצב זה בדרך כלל אינו כרוך בתסמינים, אך אישה עשויה לחוות סימנים הכוללים:
- תחושת עייפות.
- יובש בפה.
- צמא מוגבר.
- השתנה לעיתים תכופות.
- דלקות חוזרות.
- ראייה מטושטשת.
יש ליידע את הרופא מייד עם התרחשות תופעות אלו.
בדיקות סקר לאיתור סכרת הריונית
הרופא מעריך את הסיכון למצב זה בהתייעצות הראשונה. אם אישה נמצאת בסיכון גבוה, עליה לבצע בדיקת דם לסוכרת הריונית בהקדם האפשרי. אם הממצאים שליליים, עדיין יש לשוב על הבדיקה בין השבועות ה-24-28 להריון. גם אם אישה אינה נמצאת בסיכון גבוה, עליה להיבדק בתקופה זו.
לבדיקת סכרת הריונית בתאומים ושלישיות, הרופא מורה על בדיקה הנקראת בדיקת אתגר גלוקוז עם חמישים גרם גלוקוז. אין צורך לצום לפני הבדיקה, אך אם הבדיקה נכשלה, יש צורך לבצע בדיקת העמסת סוכר עם מאה גרם גלוקוז, ולצום למשך מספר שעות קודם, בהתאם להוראות הרופא. גישת הצעד השני משמשת בדרך כלל. חלק מהרופאים משתמשים בסוג בדיקה אחר הנקראת צעד אחד לאחר בדיקת המוגלובין A1c, במשקה גלוקוז המספק שליטה ברמת הסוכר בדם.
אם האבחנה היא סכרת הריון
בהתאם לחומרת הסוכרת ההריונית, המלצות ההתמודדות והטיפול כוללות שליטה בסוכרת עם תזונה ופעילות גופנית; תרופות לשמירת רמות בריאות של הסוכר בדם; וצריכת אינסולין. מטרת צעדים אלו היא הפחתת הסיכון לאישה ולעוברים, תוך השפעה על צירי לידה מוקדמים. לעיתים קיים צורך בניתוח קיסרי, אם כי רוב הנשים עם סכרת הריונית עדיין מסוגלות ללדת בלידה נרתיקית.
הרופא או מומחה סוכרת מייעץ לאישה כיצד לשלוט ברמות הסוכר בדם באמצעות שילוב תזונה בריאה עם פעילות גופנית, כולל שינויים באורח החיים. אם אישה סבלה מעודף משקל לפני הכניסה להריון, הרופא ימליץ על הפחתת קלוריות והקפדה על פעילות גופנית לפחות חצי שעה ביום.
יש להקפיד על סריקות אולטרסאונד נוספות לבדיקת גדילת העוברים וכמות נוזל השפיר. סריקות אולטרסאונד נוספות מתבצעות אחת לחודש החל מהשבוע ה-28 להריון עד השבוע ה-36. הרופא יבקש את האישה להבחין במיוחד בתנועות העוברים, ואם מסתמן שינוי, יש ליידע מיד.
אם התזונה והפעילות הגופנית אינם מספיקים, יש לקחת תרופות לשליטה ברמות הסוכר בדם, או להזריק אינסולין. הרופא ילמד את האישה כיצד להזריק לעצמה. זה אולי נשמע מפחיד מעט, אך באמצעות שמירת רמות הסוכר בדם תחת שליטה, ניתן לשמור היטב על בריאות האישה והעוברים.
מניעת סכרת הריונית
לא קיימות ערבויות למניעת מצב זה, אך ניתן להפחית את הסיכון באמצעות שליטה על המשקל ונקיטה בצעדים הבאים:
אכילה בריאה – כלומר, תכנון ארוחות הכוללות פחמימות בשחרור איטי, כגון אורז ופסטה מלאים. מומלץ להחליף בשרים שמנים עם חלבון רזה כגון חזה עוף, דגים וקטניות, ולבשל בגריל במקום בטיגון.
פעילות גופנית – לצד אכילה בריאה, מסייעת לשלוט ברמות הסוכר בדם. סוגי פעילות רבים בטוחים במהלך הריון תאומים ושלישיות, כגון יוגה, פילאטיס, הליכה ושחייה.
המאמר באדיבות אתר – סוכרת הריון sugarmommy.co.il