התמודדות עם הריון מרובה עוברים כרוכה בהיבטים העוברים את האתגרים הכלכליים, הרגשיים וההוריים אותם חווים חלק מההורים. קיימים סיכונים וסיבוכים רציניים הקשורים לנשיאת ולידת יותר מעובר אחד.
הריון מרובה עוברים נחשב בסיכון גבוה, והסיכונים דורשים גילוי מוקדם, טיפול מיוחד, התמודדות קפדנית, מודעות לסיבוכים האפשריים ומעקב קליני נרחב. הסיבוכים לאם ולעוברים עשויים להיות רציניים ביותר, והסיכונים גדלים בהתאם למספר העוברים.
סיכונים וסיבוכים אימהיים
הריון מרובה עוברים מהווה סיכון בריאותי לאם, העלול לסכן את בריאותה במהלך ההיריון והלידה. בהריון זה, דרישות העוברים גבוהות יותר באופן, ונפח הדם האימהי גבוה יותר בסביבות חמש מאות מילילטר יותר מאשר הריון יחיד. בדיקות וטיפול טרום לידה חיוני על מנת לזהות מקרי סיבוכים מוקדמים, כך שניתן יהיה לטפל בהם כראוי.
הפלות – מתרחשות לפחות פי שניים בהריונות מרובי עוברים.
בחילות בוקר – נפוצות בהריונות אלו ומאופיינות בבחילות והקאות מוגזמות.
לחץ דם גבוה – נפוץ פי שלוש בהריונות מרובי עוברים, וחמור יותר.
צירים ולידה מוקדמת – האורך הממוצע של הריון תאומים הוא 35 שבועות, ו-33 שבועות להריונות עם שלישיה. הסיכון ללידה מוקדמת נפוץ בממוצע פי 12 בהריונות מרובי עוברים. צירים מוקדמים דורשים מנוחה או אשפוז ממושך במיטה, וכשההיריון מגיע לשבוע ה-32, הסיבוכים הקשורים ללידה מוקדמת מופחתים באופן משמעותי.
ניתוח קיסרי – מחייב במצב מיקום לא תקין של העוברים, המקשה, אם לא בלתי אפשרי, על לידה וגינאלית.
הגורמים ללידה מוקדמת
הסיבה לא תמיד ברורה, אך גורמים אפשריים כוללים לידה מוקדמת קודמת, סוכרת, עישון או תזונה לקויה במהלך ההיריון. בהריון מרובה עוברים, צוואר הרחם עשוי להתרחב ולהיפתח מוקדם מדי, ולהוביל ללידה מוקדמת.
הסיבה הנפוצה ביותר ללידה מוקדמת היא קרע מוקדם של הממברנות (PROM). גורם הסיכון אינו ידוע, אך גורמים אפשריים כוללים זיהום נרתיקי, או מי שפיר מוגזמים. במצבים אלו, יש להתייעץ מיד עם הרופא.
סיבוכים נוספים העשויים לגרום ללידה מוקדמת כוללים סוכרת, פיגור גדילה תוך רחמי (IUGR), ורעלת הריון. אם סיבוכים אלו מציבים את האישה או העוברים בסיכון, יש לבצע ניתוח קיסרי.
בדיקות מעקב – הריון מרובה עוברים כרוך בבדיקות ומעקב הריון קפדני יותר מהריונות רגילים, כולל יותר בדיקות אולטרסאונד ויותר מפגשי ייעוץ רפואיים. פיקוח צמוד מאפשר גילוי מוקדם של הסיבוכים והסיכונים המוגברים, מניעת הפלות ורעלת הריון, ואפשרות סיום מוצלח של כל שלבי ההריון.
טיפול טרום לידה בהריון מרובה עוברים
אישה עשויה להזדקק לטיפול רפואי מיוחד במהלך הריון זה, כולל בדיקות וטיפול טרום לידתי נוסף לאיתור סיבוכי הריון. היא מתבקשת לעבור יותר בדיקות אולטרסאונד על מנת לבדוק את גודל העוברים לאורך כל ההיריון, קצב ליבם, תנועותיהם וכמות מי השפיר בגוף.
אם קיים סיכון ללידה בטרם עת, הרופא מעשוי להמליץ על תרופות אנטיביוטיקה למניעת זיהום או עיכוב לידה, או שימוש בסטרואידים להאצת פיתוח ריאות התינוקות. אפשרות נוספת היא טיפול באמצעות תפר סביב שריר צוואר הרחם בין השבועות ה-12-14 כדי לשמור אותו סגור. התפר מוסר בשבוע ה-36 או נחתך במקרה של לידה מוקדמת.
אם היו סיבוכי הריון בעבר, או אם האישה סובלת מבעיות בריאותיות המציבות אותה בסיכון לסיבוכי הריון, הרופא יפנה אותה למומחה רפואת האם והעובר. רופא זה מיומן ומוכשר במיוחד לטפל בנשים הרות בסיכון גבוה. הפניה זו אינה מעידה בהכרח על בעיות, אלא מאפשרת בדיקה קפדנית לאם ולעוברים, על מנת לסייע, לטפל או למנוע כל מצב העשוי להתרחש.