הריון לתאומים ושלישיות מגיע עם סיכונים לאם ולעוברים. הבנת הסיכונים חשובה כך שהאם תוכל להיות מודעת לסימני ותסמיני צירים מוקדמים, כשמבינים את הסיכון לפגות עם תאומים.
לא מכל הסיכונים ניתן להימנע ולא כולם בשליטת האישה, ועדיין, הידיעה ממה להיזהר מסייעת להפחתת ההפתעות בדרך והגברת המודעות לתסמינים בעייתיים אפשריים.
מאפייני הסיכונים לאם
הריון מרובה עוברים מסוכן לא רק לאם אלא גם לתינוקות, אך חלק ניכר מהסיכונים לאם קשור אף בסיכונים לעוברים, שכן הם עלולים להוביל ללידה מוקדמת, סיבוכים, או במקרים הגרועים ביותר, למוות עוברי. חלק מהסיכונים מהווים יותר מטרד מאשר סכנה ממשית, בעוד שאחרים עלולים להיות מסכני חיים, אם אינם מטופלים.
הריון מרובה עוברים גורם ליתר לחץ דם (PIH) – מצב זה עלול להתרחש בקרב כ-37% מכלל ההריונות לתאומים או שלישיות. אם לחץ הדם הגבוה אינו מטופל, הוא עלול להוביל ללידה מוקדמת, עובר שאינו מתפתח היטב או למות העובר. המצב מהווה אף איום חמור לבריאות האם, במיוחד אם מתפתחת רעלת הריון.
רעלת הריון – מצב הכולל לחץ דם גבוה וחלבון בשתן. התסמינים עשויים לכלול נפיחות, כאבי ראש עזים, ועלייה מהירה במשקל. הסיכון ללקות במצב זה גבוה פי שניים בקרב אימהות בהריונות מרובי עוברים. אם רעלת הריון אינה מטופלת, היא עלולה לגרום להתקפים העשויים להוות סכנת חיים לאם ולעוברים. בעוד שתרופות ליתר לחץ דם ותרופות נוגדות פרכוסים מייצבות את האם במקרים חמורים כך שהעוברים יכולים לשהות עוד מעט זמן ברחם, התרופה היחידה לרעלת הריון היא לידת התינוקות.
סוכרת הריונית – מצב שבו האם, שלא סבלה מסוכרת לפני ההיריון, מתקשה בשמירה על רמות סוכר תקינות בדם. סוכרת הריונית מתרחשת בקרב כחמישה אחוזים מההריונות, אך נשים בהריון עם תאומים או שלישיות נמצאות בסיכון גבוה פי שניים לחוות אותה. ניתן לטפל במצב עם שינויים בתזונה ובאורח החיים.
דימום לפני או במהלך הלידה – אימהות בהריונות מרובי עוברים נוטות לחוות בעיות אלו.
בחילות בוקר עזות יותר – מצב זה סביר יותר בקרב נשים בהריון עם תאומים או שלישיות. אצל חלקן מדובר יותר במטרד מאשר בסכנה, אך חלקן עלולות לפתח הקאת יתר, המתבטאת בבחילות בוקר מורכבות, אשר מובילות לאובדן חמישה אחוזים ממשקל הגוף של האם ועשויות לחייב אשפוז.
בעיות במערכת העיכול – כגון עצירות, נפוצות יותר במהלך הריון מרובה עוברים.
סיכון לידה מוקדמת – הריונות מרובים נוטים לדרוש יותר מנוחה במיטה, מה שעלול להוביל לדיכאון בשל הסיכון לאבד מקום עבודה. אם הלידה המוקדמת מתחילה, יתכן שהאם תתבקש לקחת תרופות לעצירת הלידה ולאפשר לעוברים יותר זמן ברחם. תרופות אלו עשויות להיות כרוכות בתופעות לוואי קלות עד חמורות.
ניתוח קיסרי – סביר יותר בהריונות מרובי עוברים, בשל עמדה שלילית של אחד העוברים או כולם, כגון כשהעובר אינו ממוקם עם הראש למטה, או לסיבוכים, כלומר, האם תזדקק לתקופת התאוששות ארוכה לאחר הלידה, והיא נמצאת בסיכון גבוה יותר לסיבוכים במהלך הלידה.
דיכאון אחרי לידה – נפוץ יותר בקרב אימהות לתאומים או שלישיות.
טיפול בסיכוני הריון מרובה עוברים
ניהול הריון מרובה עוברים, לטיפול ומניעת הסיכונים לאם, עשוי לכלול את הצעדים הבאים:
תזונה מוגברת – אימהות הנושאות תאומים או שלישיות זקוקות ליותר קלוריות, חלבונים וחומרים מזינים אחרים, כולל ברזל. נשים עם מדד מסת גוף תקין, זקוקות לצבירת 81-119 קילוגרמים נוספים. נשים הסובלות מעודף משקל זקוקות לצבירת כשישים עד מאה קילוגרמים נוספים, ונשים עם מעט משקל עודף צריכות לצבור כחמישים עד שמונים קילוגרמים נוספים.
מפגשי טרום לידה תכופים יותר – ביקורים תכופים יותר אצל הרופא מסייעים לזיהוי מוקדם של סיבוכים ומאפשר טיפול או התמודדות יעילים.
הפניה למומחה רפואת האם והעובר – להערכת בדיקות או ביצוע אולטרסאונד מיוחד, כמו גם להרכבת תכנית טיפול בסיבוכים.
מנוחה מוגברת – חלק מהנשים זקוקות למנוחה מוגברת בין אם בבית או בבית החולים, בהתאם לסיבוכי ההיריון או מספר העוברים. הצורך במנוחה מתבקש לרוב באמצע השליש השני.
בדיקות לאם ולעוברים – נחוצות כדי לפקח על בריאות האם והעוברים, במיוחד במצב של סיבוכי הריון.
תרופות טוקוליטיקה – עשויות להיקבע אם מתרחשים צירים מוקדמים, כדי לסייע בהאטת או עצירת התכווצויות הרחם. התרופות עשויות להינתן בבליעה, זריקה או דרך הווריד. תרופות אלו כוללות מגנזיום סולפט.
טיפול בצוואר הרחם – זהו הליך התופר וסוגר את פתח צוואר הרחם, המשמש לנשים עם בעיות בצוואר הרחם. במצב זה, צוואר הרחם חלש פיסית ואינו מסוגל להישאר סגור במהלך ההיריון. חלק מהנשים בהריונות מרובי עוברים עשויים להזדקק לטיפול זה בשלבים המוקדמים של ההיריון.