כאשר ההיריון תקין, מרבית מן הלידות יתפתחו כמתוכנן, ללא כל סיבוכים, וגם כאשר ישנם סיבוכים בלידה ברוב המוחלט של המקרים הצוות הרפואי ידע כיצד לתת מענה מהיר ואיכותי על מנת לשמור על בריאותם של האם והתינוק.
תרחישי לידה כמו מצוקה עוברית, קשיי נשימה, דיסטוציה של הכתפיים וגם לידה שלא מתקדמת הם חלק מהסיבוכים או הקשיים העשויים להתקיים גם כאשר על פניו ההיריון היה תקין ביותר.
הערכת סיבוכים בלידה
מעקב הריון סדיר אצל הרופא המטפל, הכולל בדיקות אולטרסאונד, יכול לאמוד את מידת הסיבוכים העלולים להתרחש במהלך הלידה. מצבים כמו מנח עובר לא נורמלי או מצג עכוז, משקל עובר גבוה או דיסטוציה של הכתפיים הינם סיטואציות אותן לרוב ניתן לצפות מראש, וכך ניתן למנוע תרחישי מצוקה במהלך הלידה.
במקרים אלו, הידועים מראש, לרוב, יומלץ לפנות אל ניתוח קיסרי יזום. כך, שבדרך כלל, סיבוכים שונים אשר עלולים להתלוות אל הלידה ידועים מראש וניתן להתמודד איתן מבעוד מאוד. יחד עם זאת, חשוב לדעת, כי לידה היא לא מדע מדוייק, ולא ניתן לצפות במאת האחוזים את מהלכה.
סיבוכי לידה שכיחים
מנח ומצג לא רגיל של העובר – כאשר פניו של העובר פונות אל גבה של האם או כאשר הרגליים נמצאות בכיוון תעלת הלידה, הרי שלא ניתן יהיה לבצע לידה וגינלית. את הסיטואציה הזו ניתן לצפות מראש באמצעות אולטרסאונד, ויהיה צורך לבצע ניתוח קיסרי.
דיסטוציה של הכתפיים – פרא כתפיים הינו מצב בו הכתף של העובר תקועה בתעלת הלידה ואינה מסוגלת לעבור. במצבים אלו, העובר למעשה תקוע בתוך תעלת הלידה וקיימת סכנה לנשימה. בדרך כלל, ניתן לצפות מראש דיסטוציה של הכתפיים, כאשר האינדיקציה לכך הינה מחלת סוכרת או שהיולדת נמצאת במשקל עודף, כמו כן, גם העובר. במקרים אלו הצוות הרפואי ינסה לבצע לידה מכשירנית באמצעות ואקום. במידה והואקום לא הצליח "לשחרר" את העובר, יהיה צורך לדחוף אותו בחזרה אל הרחם ולבצע ניתוח קיסרי.
צניחה של חבל הטבור – מדובר באחד מהמצבים הנדירים ביותר, בו חבל הטבור "נולד" לפני העובר. הסכנה בכך היא הפסקת אספקת הדם לעובר. לכן, הצוות הרפואי יפנה את היולדת במהירות אל ניתוח קיסרי.
חבל טבור כרוך סביב צוואר העובר – מדובר דווקא באחד מסיבוכי הלידה השכיחים ביותר, בו חבל הטבור נכרך סביב צווארו של העובר במהלך הלידה. במקרים אלו, ינסה הצוות הרפואי לשחרר באופן ידני את חבל הטבור מעל ראשו של הולד.
לידה לא מתקדמת – ישנם מיקרים בהם הלידה מתארכת יתר על המידה, מדובר בסכנה גם לאם וגם לעובר. במקרים אלו, כאשר קיים חשש לשלום האם והעובר, ינסה הצוות הרפואי לבצע לידת ואקום, או שיפנה את היולדת אל ניתוח קיסרי.
מצוקה עוברית – מצוקה עוברית במהלך הלידה הינו אחד מהמצבים הנדירים ביותר, החלים כאשר העובר לא קיבל מספיק חמצן בלידה. בזכות העובדה כי היולדת מחוברת אל מוניטור עוברי בחדר הלידה, ניתן לבדוק את דופק הלב של העובר בכל עת, כך, שבמקרה של האטת הדופק ניתן לייצב את דופק הלב באמצעות מתן חמצן ונוזלים ליולדת. במקרה הצורך, ימליץ הצוות הרפואי על ניתוח חירום קיסרי.
מניעת סיבוכים בלידה
מאחר והלידה אינה מדע מדוייק, לא תמיד ניתן להעריך האם קיים סיבוך העשוי להתרחש במהלך הלידה. האפשרות הטובה ביותר למניעת סיבוכים בלידה היא מעקב הריון רציף אצל הרופא המטפל. כמו כן, לידה המתקיימת בבית החולים, תחת ניטור והשגחה רציפה של הצוות הרפואי, תאפשר התמודדת מיטבית עם כל תרחיש פתע.
ראו גם:
חבל טבור כרוך סביב צוואר התינוק – סיבוך לידה נפוץ