מרבית מן הלידות מערבות בתוכן הרדמה על מנת לשכך את הכאבים, בין אם מדובר בלידה וגינאלית, ובוודאי כאשר מדובר בניתוח קיסרי.
ההריון כשלעצמו מעמיד את האישה בפני סכנות או סיבוכים שונים בשל מתן ההרדמה. מדוע זה קורה, מהן ההשלכות של ההרדמה על היולדת ועל העובר ומה חשוב לדעת בהקשר של הרדמה בלידה.
שינויים פיזיולוגיים במהלך ההריון
מערכות הגוף של האישה חווים שינויים רבים בשל ההריון, עליה בתפוקת הלב וירידה בלחץ הדם, עליה בנפח וקצב הנשימה, עליה בצריכת החמצן לגוף, עליה בנפח כדוריות הדם, שינויים אנזימטים, שינויים מטבוליים וכמובן שינויים הורמונליים. לכל אלו יש השפעה והשלכה ישירה על ההרדמה, מעבר לרגישות הקיימת לכל בני האדם בהקשר של הרדמה רפואית.
סכנות הרדמה מיילדתית
חלק מהשינויים הפיזיולגיים שהאישה חווה במהלך ההריון מעמידים אותה בסיכון גבוהה בעת ההרדמה, ובעיקר כאשר מדובר בהרדמה כללית בניתוחים קיסריים. סכנות כמו עליית תוכן הקיבה לכיוון כלי הנשימה או בצקת בדרכי האוויר הינן בעלות השפעה ישירה על בריאותם של היולדת והעובר.
על כן, בתי החולים נמנעים מביצוע של הרדמה כללית, אלא אם כן מדובר בניתוח קיסרי חירומי. נשים בעלות מחלות רקע הקשורות אל ההריון, כמו רעלת הריון, מחלת לב או הפרעה הורמונלית, עשויות להיות ברמת סיכון גבוהה עוד יותר כאשר מדובר בהרדמה מיילדתית.
הרדמה בלידה וגינאלית
האופן השכיח ביותר לשיכוך של כאבים בלידה וגינאלית היא הרדמה אפידוראלית. ההרדמה נעשית בשכיבה או בישיבה בצורה המאפשרת פתיחה של החוליות בגב לצורך מיקום המחט במקום המתאים. המחט מוחדרת אל החלל האפידורלי שבעמוד השדרה. תופעות הלוואי השכיחות להרדמה אפידוראלית הן תחושה של קור וצמרמורת וגרד בגוף.
סיבוכי הרדמה אפידוראלית
הרדמה אאפידוראלית דורשת מיומנות גבוהה מצידו של המרדים. יחד עם זאת, עלולים להיווצר סיבוכים שונים באשר להקדמה.
- דיקור במקום לא רצוי – ב 3% מן המקרים ייתכן דיקור במקום הלא רצוי, אשר עלולה לגרום לכאבי ראש. אלו עלולים להתחיל שעות ספורות לאחר ההרדמה או מספר ימים לאחריה. בדרך כלל מנוחה וקבלת נוזלים יאפשרו להתגבר על התופעה.
- הזרקה לכלי דם – כאשר ההרדמה האפידוראלית חודרת כלי דם תיתכן הפרעה לבבית, דום לב או הפרעות נוירולוגית. זהו מצב מסכן חיים המחייב התערבות רפואית מיידית.
- ירידה בלחץ הדם – ירידה בלחץ הדם היא מצב שכיח לאחר הרדמה אפידורלית, אך כאשר מדובר בתת לחץ דם המרדים יסיט את גופה של האישה שמאלה, יספק נוזלים לגופה וכן תרופות לכיווץ כלי דם אשר מעלים את תפוקת הלב.
- התפשטות חומר ההרדמה – שיתוק של הגוף בשל התפשטות חומר ההרדמה אל אזורים לא רצויים עלול לגום לקריסה נשימתית, והוא מחייב התערבות רפואית מיידית.
- פגיעה עצבית – מדובר במצב נשיר בה המחט פוגעת ברקמת עצב. הפגיעה עלולה גרום לחוסר תחושה בגפיים לאחר הלידה, אך בדרך כלל, זו תחלוף מעצמה.
הרדמה בניתוח קיסרי
בניתוח קיסרי יזום ההרדמה היא הרדמה ספינלית, מדובר בהרדמה מקומית המוזרקת אל תוך החלל הספינלי בעמוד השדרה, שהינו חלל עמוק יותר מהחלל האפידוראלי, ובכך מתאפשרת השפעה מידית של ההרדמה.
כאשר מדובר בניתוח חירום, לעיתים הצוות הרפואי יעשה שימוש בהרדמה האפידוראלית שכבר מחוברת אל האישה באמצעות קטטר, או בהרדמה מלאה – בהתאם למצב המיילדתי בו היא נמצאת.
סיבוכי הרדמה בניתוח קיסרי
- הרדמה ספילנית, בנוסף לסיבוכים הקיימים בהרדמה אפידוראלית עלולה לגרום להפרעות בשמיעה, אשר לרוב יחלפו בתוך מספר ימים.
- לאחר הרדמה כללית תיתכן תחושה של כאבי שרירים ובחילות. סיבוכים חמורים יותר, אך לרוב נדירים, יהיו הפרעות בתפקודי הכבד או בתפקודים של אזורים אחרים בגוף.
כל הרדמה עלולה לסכן את המטופל, וכאשר מדובר בנשים יולדות, הרי שהשינויים הפיזיולוגיים מעמידים אותה בסיכון גבוהה יותר. לכן, הרדמה מתבצעת אך ורק על ידי מרדים בבית החולים, בעל ניסיון ומיומנות גבוהה, אשר מעמיד בראש סדר העדיפויות את בריאות האם והעובר.