הרגע בו הולכים לבדיקת האולטרה סאונד הראשונה, שעשויה להראות מה יש בבטן ושההריון הוא תקין בשלביו הראשונים, היא תמיד רגע מרגש עבור ההורים.
בבדיקה הראשונה לא תמיד הם יכולים לקבל תשובה לגבי מין העובר, אבל בכל הנוגע למספר העוברים – אין סיבה שלא.
עד הבדיקה הזו הם שואלים את עצמם מה הסיכוי שמה שנמצא בבטן שלהם הוא לא עובר אחד אלא שני עוברים. או אפילו שלושה. הסטטיסטיקה והנתונים העובדתיים מצביעים על מספר דברים מעניינים מאד בהקשר הזה.
הגורמים המשפיעים על הסבירות להריון מרובה עוברים
כצעד ראשון יש להבין שהסיכויים ללידה של תאומים או שלישיה תלויים במספר לא מבוטל של פרמטרים, ביניהם:
- הרקע הגנטי -במשפחות עם היסטוריה של הריון מרובה עוברים הסיכוי גדול יותר.
- גיל האם – הסיכויים להריון מרובה עוברים עולים עם הגיל, כך שלידה בשנות השלושים והארבעים מעלה את הסבירות.
- צורת ההתעברות – טיפולי פוריות או תרופות לפוריות מעלים גם כן את הסבירות ללידת תאומים. לכן יש נשים שמעוניינות בטיפולים למטרות אלה בדיוק.
- הריונות קודמים – כאשר האישה ילדה תאומים בעברה, גם אם אינם זהים, גדלים הסיכויים להולדת תאומים או שלישיה.
- עודף משקל – מחקרים הראו שאמהות עם עודף משקל הן בעלות סבירות גבוהה יותר ללידת תאומים ושלישיות.
חשוב להדגיש כי הריון מרובה עוברים הוא מן הסתם מבורך, אבל מנגד הוא מעלה בצורה משמעותית את הסיכונים במהלך ההריון ובלידה עצמה.
שאלת השאלות: מהם הסיכויים להריון מרובה עוברים?
מבט היסטורי על הנתונים לגבי הלידות מראה שבמהלך השנים עלה בצורה משמעותית אחוז הלידות של תאומים או שלישיות מבין כלל הלידות. הסיבה לכך, כפי שאולי הסקתם כבר, היא העלייה בפופולאריות של טיפולי הפוריות למיניהם.
כאשר אחוז טיפולי הפוריות עולה בצורה משמעותית בעולם המערבי, כולל בישראל, הרי שהאחוזים של לידות מרובות עוברים עולים יחד איתו. סיבה נוספת היא שכיום, עקב שיקולים כלכליים וכניסת נשים רבות למשרות אינטנסיביות במעגל העבודה, הגיל בו נכנסים להריון הוא מאוחר יותר ביחס לעבר – ראינו כבר שהריון בגילאים מאוחרים יחסית מגדיל את הסיכוניים ללידת תאומים ושלישיות.
עד כמה השינויים האלה משמעותיים? בשנים עברו, השכיחות של לידה תאומים עמדה על אחת לכ-80 לידות. כיום האחוז הוא כמעט כפול, כאשר אחת לארבעים לידות כוללת שני עוברים היוצאים מתוך הרחם. בלידה רגילה, ללא טיפולי פוריות, הסבירות ללידה של תאומים עומדת על כאחוז אחד, בעוד שהפריה חוץ גופית מגדילה את הסיכויים בפי יותר מעשרים.
באשר לאחוזים של לידת תאומים זהים, ההערכות כיום הן שלידה כזו מתרחשת אחת לכ-350-400 הריונות. כאן פחות ידועים הגורמים הספציפיים המביאים ללידת התאומים הלא זהים: ברור כי הדבר נובע מהחלוקה של הביצית הומפרית לשניים, אבל הסיבות להתפצלות הזו אינן ידועות.
ישראל: מובילה בלידות תאומים
ישראל מקבלת מקום של כבוד בבחינת האחוזים להריון של שניים או שלושה עוברים. לפני קצת יותר מעשור פורסם כי שיעור לידות התאומים בישראל הוא הגבוה ביותר בעולם ביחס לגודלה של האוכלוסיה.
בשנה זו עמד אחוז לידות התאומים בישראל על %5, כאשר אצל נשים שעברו טיפולי פוריות ושהיו בשנות הארבעים לחייהן האחוז היה גבוה עוד יותר (כ-15%). בשנת 2011 פורסם נתון מדהים אפילו יותר, והוא שבישראל הייתה כמות לידות תאומים גדולה ביותר מפי שניים ביחס למדינה שהייתה מדורגת במקום השני במספר הלידות מרובות העוברים.
הנתונים מראים שמאז אחוז הלידות מרובות העוברים בישראל ובעולם עלה אפילו יותר, כך שיהיה מעניין לראות את הנתונים שיוצגו עבורנו בשנים הבאות.