סוכרת הריון היא סיבוך הריון המוגדר כליקוי ברמת הסוכר בדם בתחילת ההיריון, שנעלם לאחר הלידה. למרות שהשכיחות משתנה, מחקר חדש שנערך על ידי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, מדווח כי 9.2% מההריונות, מושפעים מסוכרת הריון.
תסמיני סוכרת הריון זהים לתסמיני סוכרת מסוג 2 וכוללים צמא מוגזם, השתנה מוגזמת, רעב ועייפות. יחד עם זאת, רוב המקרים מתגלים באמצעות בדיקות טרום לידה שגרתיות, המבוצעות בין השבועות ה-24 ו-28 של ההיריון.
בנוסף, חשוב לזהות רמות נמוכות יותר של גלוקוז, אשר אינן עומדות בקריטריונים לאבחנת סוכרת הריון, היות והן עשויות להוות סיכון זהה.
תכנית טיפול נטורופתי לסוכרת הריון
לאחר האבחנה, תכניות הטיפול הנטורופתי משתנות בהתאם לחומרת המצב. רמות הגלוקוז בדם מנוטרות בקפידה בצום של שעתיים לאחר הארוחה. גם בדיקת המוגלובין עשויה להתבצע תחת פיקוח רופא בחלק מהמקרים, ומדידה לטווח הארוך של שליטה בגלוקוז במהלך שלושת החודשים האחרונים.
שינויי תזונה וסגנון חיים הם ללא ספק אבן הפינה של הטיפול ועשויים ברוב המקרים להספיק כדי לטפל בסוכרת הריון, מאמר זה מזהה מטרות פרטניות של טיפול נטורופתי המתמקד בהמלצות הרפואה המשלימה, על מנת למנוע ולטפל בסוכרת הריונית.
תזונה לסוכרת הריון
מחקרים הממליצים על תזונה מיוחדת לסוכרת הריון, מספקים המלצות סותרות. למרות שרוב המומחים מסכימים שתזונה בריאה מועילה ברוב המקרים לסוכרת הריון, הרכיבים המדויקים של התזונה שנויים במחלוקת, ודרישות התזונה לשמירת רמת הסוכר בדם בטווח הנורמלי, עשויות להשתנות בין הנשים.
בשל שינויים אלו, כמו גם התקדמות סוכרת ההיריון, חשוב להמשיך להעריך מחדש את רמות הגלוקוז בדם ואת היעילות של האמצעים התזונתיים הפרטניים אצל כל אישה. חלבון תזונתי הוא מרכיב חשוב בוויסות רמות הגלוקוז בדם, במיוחד בקרב נשים הסובלות מסבולת לקויה של גלוקוז, אך מחקרים מעטים ביותר מתמקדים בסוגי חלבון פרטניים המתאימים לסוכרת הריון.
סיכוני אכילת בשר אדום במהלך ההיריון
מחקר פרוספקטיבי גדול שבדק את ההשפעה היעילה של צריכת חלבון תזונתי בהריון, נערך על מנת לקבוע את חוזק הקשר בין צריכת חלבון לבין סוכרת הריון, והתמקד במיוחד בסוג החלבון הנצרך. נמצא כי צריכה גבוהה יותר של חלבון מהחי בהריון, בעיקר בשר אדום, נקשר בסיכון גבוה באופן משמעותי לסוכרת הריון. לעומת זאת, מקורות תזונה המכילים רמות גבוהות יותר של חלבונים צמחיים, במיוחד אגוזים, נמצאו בסיכון נמוך באופן משמעותי לסוכרת הריון.
המדענים הגיעו למסקנה לפיה החלפת מנה אחת של חלבון של בשר אדום עם חלבון בריא חלופי, נקשרה עם סיכון נמוך באופן משמעותי לסוכרת הריון, וההמלצות הן על תזונה המורכבת מ-29% עוף, 33% ירקות ופירות, ו-51% אגוזים.
תזונה נטורופתית לסוכרת הריון: סיבים
מהווים מרכיב חשוב לטיפול בכל סוג של סוכרת, כולל סוכרת הריון. מקורות סיבים כוללים פירות וירקות, קטניות ודגנים מלאים כגון אורז מלא וקינואה. ההמלצה היא לאכול שלושים גרם סיבים ליום, שכן צריכה גבוהה של סיבים לפני ההיריון נקשרה באופן משמעותי עם סיכון מופחת להתפתחות סוכרת הריון.
מחקרים הוכיחו כי כל עלייה של חמישה גרם ליום בסיבי הפירות, בכמות של תפוח בגודל בינוני עם הקליפה, מובילה לירידה של 26% בסיכון לסוכרת הריון.
פעילות גופנית
ידוע שפעילות גופנית חשובה לטיפול בכל סוגי הליקויים הקשורים להפרעות גלוקוז, אך הריון מהווה אתגר ייחודי להמלצות פרטניות לגבי רמת הפעילות הקודמת, סוג התרגילים ובטיחותם להריון.
המכללה האמריקאית לרפואת נשים וגניקולוגיה ממליצה על חצי שעה פעילות גופנית מתונה, חמישה ימים בשבוע, לנשים הרות, כולל התעמלות אירובית ואימוני כוח. לנשים שלא הקפידו בעבר על פעילות גופנית קבועה, מומלץ להתאמן בהדרגה עד להשגת המטרות הדרושות.