לוח שנה להריון מתפרש על פני ארבעים שבועות, וזהו הזמן בו אישה מסמנת את מועד הלידה הצפוי. אך בדיוק כפי ש-95% מכלל ההריונות עם עובר יחיד מסתיימים בשלבים שונים, אין להסתמך על תאריך היעד המדויק.
לעיתים ההיריון עשוי להתארך מעבר לתאריך היעד המשוער, ויש לדון עם הרופא לגבי ההתמודדות עם השלבים האחרונים של הריון עם תאומים ושלישיות.
המאפיין העיקרי של הריונות תאומים ושלישיות הוא העדר הסיכויים להגיע לטווח המלא של ההיריון, ונשים רבות מוצאות את עצמן במרוץ עם לוח השנה, תוך שהן מנסות לשמור על ההיריון מספיק זמן על מנת להבטיח תוצאות בריאות לתינוקות.
מעקב וסריקות
מספר בדיקות וסריקות מוצעות לאישה בהריון תאומים ושלישיות, בהתאם לרמת הסיכון בו היא נמצאת. נשים הרות עם שלישיות עוברות בדיקת אולטרסאונד החל מהשבוע ה-11 להריון, וחשוב להקפיד על מועדי הבדיקות. זהו המועד הטוב ביותר לגלות את סוג השליה והקרומים של העוברים, כמו גם את מועד הלידה הצפוי. בדיקת שקיפות עורפית עשויה להתבצע לגילוי תסמונת דאון.
סריקת מערכות מוקדמת מבוצעת בשבוע ה-12 להריון, ומצביעה על פעימות הלב ושקי העוברים. לעיתים הבדיקה אינה מגלה את מצב כל העוברים, כשאחד מהם הצליח לשגשג ולהיקלט ברחם. מצב זה נקרא תסמונת התאום הנעלם, ואין לו השפעה פיסית על העוברים ששרדו. סריקה נוספת מבוצעת סביב השבועות ה-18-21 להריון כדי לוודא שהתינוקות מתפתחים באופן תקין.
חשיבות מעקב טרום לידתי
בהריון עם תאומים או שלישיות על אישה להקפיד על שבעה עד עשרה סריקות אולטרסאונד סטנדרטיות, יותר מכפי שמבוצע בהריונות יחידים, שכן הריון מרובה עוברים נחשב לסיכון גבוה. בהתאם לנסיבות הרפואיות האישיות, רוב הנשים ההרות עם תאומים או שלישיות מתבקשות לעבור בדיקות אחת לחודש או חודשיים.
חשוב ביותר לא להחמיץ בדיקות אלו, במהלכן ניתן לבדוק לחץ ושתן בדם, סימנים לרעלת הריון וסוכרת, ומצבים נפוצים אחרים כגון אנמיה. הרופא ימליץ על תדירות מעקבים גבוהה מהרגיל על מנת לפקד על התקדמות ההיריון.
סוגי מעקב הריון
אם התאומים או השלישיות משתפים קרום אך נושאים שקים שפירים נפרדים, או כשתאומים שאינם זהים נוצרים מביציות נפרדות, הסיכונים לבריאותם ברחם נמוכים בהרבה. סריקות אולטרסאונד מבוצעות בתדירות גבוהה יותר בשליש האחרון של ההיריון, כדי לבדוק את צמיחת ומיקום התינוקות.
נשים רבות יכולות להגיע לשבוע הארבעים של ההיריון, והרופאים ימליצו על זירוז לידה בשלב זה, בעוד שאחרים ישמחו להמשיך ולעקוב אחר העוברים, לעיתים קרובות על בסיס יומי, עד שהלידה תתחיל באופן טבעי. כשהאישה סובלת מסוכרת או אפילפסיה, היא נמצאת במעקב הדוק יותר לפיקוח על בריאותה ובריאות העוברים.
בדיקות שגרתיות
מעקב טרום לידתי קבוע נקבע בהתאם לצרכים הבריאותיים הפרטניים של האישה. מטרת המעקב היא לעקוב אחר צמיחת העוברים, באמצעות מדידת המרחק מהחלק העליון של הרחם עד לעצם הערווה, כולל לחץ דם, שתן ומספר בדיקות דם שגרתיות לזיהוי זיהומים או מצבים מסוימים, הכוללים:
- אנמיה
- בעיות כלי דם
- איידס
- עגבת
- בקטרוריה
- וירוס הפטיטיס B
- אדמת.
סיכוני הריונות תאומים ושלישיות
בעוד שרוב ההריונות המרובים מסתיימים בלידת תינוקות בריאים, קיימים יותר סיכונים אליהם יש לגלות מודעות בהריון עם שני עוברי או יותר, היות והסיכון גבוה יותר לסיבוכי הריון כגון אנמיה, רעלת הריון וסוכרת הריונית.
יש להקפיד על כל בדיקות המעקב לפני הלידה, כך ששום בעיות לא יתגלו מאוחר מדי, וכל בעיה תאותר ותטופל. תאומים ושלישיות נמצאים בסיכון גבוה יותר להיוולד בטרם עת, לפני השבוע ה-37, במשקל לידה נמוך של 3.5 קילוגרם. לשלישיות יש סיכויים של 94% להיוולד בטרם עת במשקל לידה נמוך. הסיכונים גבוהים גם לאחר הלידה ומתבטאים בקשיי נשימה. הרופא עובד באופן הדוק עם האם לאורך כל ההיריון ולאחר הלידה על מנת לוודא שהיא והתינוקות בטוחים ובריאים.