לידה במים היא שיטה שבה נעשה שימוש במים לאורך הלידה. ישנה אפשרות ללדת את התינוק ישירות לתוך בריכה טיפולית המכילה מים חמימים, אך ישנן גם נשים שלא יולדות במים, אלא רק נעזרות במים במהלך שלבי הלידה, להרגעה והפחתת כאבים. בקרב הציבור הרחב ישנה תפישה רווחת לפיה לידה במים מנוגדת לחוק בישראל. מדובר בטעות, שכן האיסור על לידות מים בישראל בוטל לפני קרוב לעשור, אי שם ב-2008.
בחוזר שעסק בנושא, נכתב כי אין כל מניעה לבצע לידה במים בבתי החולים בישראל, אך בתנאי שהלידה מבוצעת באמצעות מתקן מתאים ומנוהלת על ידי צוות מיומן. תנאי זה הוא בין הסיבות בגינן לא מדובר בלידות נפוצות במחוזותינו, אך יש להבין כי מדובר במעין איסור בירוקרטי, אך לא באיסור רפואי.
היתרונות של לידה במים עבור היולדת
ללידה במים ישנם יתרונות רבים ומגוונים על פני לידות סטנדרטיות. כך לדוגמה במחקר שפורסם ב-2004 באחד מכתבי העת הרפואיים החשובים ביותר שישנם (BRITISH MEDICAL JOURNAL), נמצא כי נשים שילדו במים נזקקו לפחות פיטוצין במהלך הלידה (תרופה להגברת הצירים) ובנוסף, נהנו מצירים יעילים יותר. כמו כן נמצא במחקרים שבוצעו בנושא זה כי לידה במים מאופיינת בשלב ראשון קצר יותר (השלב שבין התחלת הצירים הסדירים, המסתיים בשלב הלחיצות) בהשוואה ללידות רגילות. לפי עבודות מסוימות, נראה כי מדובר בקיצור של 40-30 אחוז.
לפי מצדדי השיטה, הקיצור המשמעותי הוא תולדה של האפקט המרגיע של המים החמימים, אי שימוש באפידורל והתנועתיות הבלתי פוסקת של גוף היולדת במים. יתרון חשוב נוסף, קשור לסיכון נמוך יותר לקרעים וחיתוכים של חיץ הנקבים בלידות מים. ככל הנראה המים החמימים תורמים להרפיית השרירים ומסייעים לעור להימתח בקלות רבה יותר. הגורמים הנ"ל מפחיתים את הצורך בחיתוך חיץ הנקבים ומפחיתים את הסיכון לקרעים.
מעבר לכל זה, המים מסייעים להרגעת היולדת ומונעים עלייה בלחץ הדם סביב הלידה. הפחתת החרדה והלחץ הפיזי והנפשי, מסייעת ליולדת להתמקד בלידה עצמה ולא בשום דבר אחר.
היתרון של לידת מים לתינוק
לא רק היולדת במים נהנית ממגוון יתרונות, אלא גם הרך הנולד. ראשית יש לציין כי לתינוק שנולד בלידת מים לא נשקפת כל סכנה ושכל עוד הוא לא נחשף לאוויר, הוא יכול לנשום היטב מתחת למים, בעודו מחובר לחבל הטבור. למעשה התינוק ממשיך לנשום בדיוק כפי שנשם במהלך החודשים האחרונים, כשהיה מוקף במי השפיר.
זהו גם היתרון המרכזי של לידות מים הנוגע לתינוק, שכן המעבר מהרחם החמים והנעים לאוויר העולם מהווה טראומה לא קטנה, שלפי רבים מהווה את הטראומה הראשונה בחיינו, המלווה אותנו עד סוף ימינו. המעבר מהרחם לבריכה החמימה והנעימה, המדמה את התנאים ששררו ברחם במובנים רבים, הופך את המעבר לנשימת אוויר מחוץ לרחם לקל ופשוט יותר.
התנאים הדומים כוללים כמובן את תחושת הציפה ואת הטמפרטורה הדומה. חדרי לידה סטנדרטיים לרוב מקוררים מאוד והמעבר לאוויר הקר אינו פשוט עבור הרך הנולד. לעומת זאת המעבר למים חמימים, אינו מהווה שינוי משמעותי ממי השפיר ולכן המעבר קל וחלק יותר.
מה הן הסכנות של לידה במים?
כל עוד היא מבוצעת בצורה נכונה, כלומר כל עוד מדובר במים בטמפרטורה הנכונה ובעומק הנכון וכל עוד הלידה מתנהלת על ידי צוות מיומן, לידה במים יכולה להוות דרך מצוינת ללדת בה.
יחד עם זאת, ישנם מספר סיכונים שחשוב לשים לב אליהן. כך לדוגמה טיפול שגוי במים, יכול לסכן את העובר. הכוונה היא למשל לשימוש בחומרי חיטוי כמו כלור הרעילים לעובר או שימוש במים לא סטריליים, שעשויים לגרום לזיהום בעובר. בנוסף, יש להקפיד על טמפרטורה נכונה של המים, שכן מים חמים מדי יכולים לגרום לכוויות בעורו הרגיש של העובר.