הרופאים חלוקים בדעותיהם לגבי השיטה הטובה ביותר ליילד תאומים ושלישיות בלידה טבעית או בניתוח קיסרי, במיוחד במצב בו התאום הראשון ממוקם בעמדת הראש למטה, אך התינוק השני לא.
חלק מהמומחים טוענים שניסיון לידה וגינאלית הוא בחירה סבירה, בעוד שאחרים מאמינים כי ניתוח קיסרי הוא השיטה הטובה ביותר.
אישה צריכה להיות מודעת לסיכויי הצלחת כל אחת מהאפשרויות. הסיכונים בלידה טבעית מתרחשים בסביבות עשרה אחוזים מהמקרים, ונפוצים אף יותר כשהתאומים מוצבים בתנוחה מסובכת.
מאפייני לידת תאומים ושלישיות
כשמגיע זמן הלידה, האישה נכנסת לחדר לידה המותאם ללידת תאומים ושלישיות, במקום לחדר לידה רגיל. הצוות הרפואי כולל מיילד אחד או שניים, רופא מרדים, במקרה שיהיה צורך בניתוח קיסרי, לפחות שתי אחיות, ושניים או שלושה רופאי ילדים, לטיפול בכל תינוק.
לאחר לידת התינוק הראשון, הרופא מעריך את המיקום והגודל של התינוק השני דרך הבטן והנרתיק, ולעיתים אף באמצעות אולטרסאונד. השלב הבא תלוי במיקום התינוק השני. אם ראש התינוק ממוקם ליד צוואר הרחם מספיק נמוך בתעלת הלידה, הרופא יקרע את שק מי השפיר וימשיך לפקח על קצב הלב של התינוק.
ההתכווצויות מתחילות שוב זמן קצר לאחר לידת התאום הראשון, ואם לא, האישה מקבלת פיטוצין, ודוחפת את התאום השני כפי שעשתה עם התאום הראשון, למרות שכעת נדרש ממנה פחות מאמץ. התינוק השני עשוי להיוולד בתוך מספר דקות לאחר אחיו, או כחצי שעה מאוחר יותר.
אם קצב ליבו אינו תקין, או שסיבוכים אחרים מתפתחים בשלב זה, הוא ייוולד מיד בניתוח קיסרי. במצב בו ראש התינוק אינו ממוקם ליד צוואר הרחם, הרופא עשוי להכניס את ידו לרחם, לאחוז ברגלי התינוק וליילד אותו דרך הרגליים.
סיכוני לידה וגינאלית – קיים סיכוי גבוה יותר לסיבוכי לידת תאומים ושלישיות בשיטה זו, בהשוואה ללידת תינוק יחיד. הסיבוכים האפשריים כוללים סיכון גבוה יותר של צניחת חבל הטבור כשהמים מפסיקים לרדת, והשליה נפרדת, במיוחד לאחר לידת התאום הראשון, ודימום לאחר לידה. לכן יש לנקוט באמצעי זהירות.
התמודדות עם הלידה
ראשית, יש לבחור רופא מיומן בלידת תאומים ושלישיות, בלידה נרתיקית ובניתוח קיסרי. בית החולים צריך לכלול פגיה המצוידת לטיפול בפגים, היות ותאומים רבים נולדים מעט מוקדם מהצפוי. עם ההגעה לבית החולים, בדיקת אולטרסאונד מבוצעת לאישור עמדת התינוקות. בנוסף, האם מקבלת עירוי ופיקוח על העוברים באמצעות מכשיר אלקטרוני, במהלך כל הלידה.
אם האישה מעוניינת במשככי כאבים ללידה, אפידורל הוא הבחירה הטובה ביותר, המשמש להקלת כאב במהלך הלידה, במקרה שהרופא יצטרך לתמרן ברחם על מנת להוציא את התאום השני לאחד לידת התאום הראשון, או שיהיה צורך בניתוח קיסרי מיידי מכל סיבה שהיא.
התאוששות לאחר הלידה
משך ההתאוששות תלוי אם אישה עברה לידה נרתיקית או ניתוח קיסרי, והאם חוותה סיבוכים אחרים, כגון דימום לאחר הלידה. אם הכול מתנהל כשורה, היא יכולה להשתחרר מבית החולים בתוך מספר ימים לאחר לידה נרתיקית, וכשבוע לאחר ניתוח קיסרי.
אימא לתאומים או שלישיות זקוקה לסיוע רב בטיפול בתינוקות לאחר הלידה, היות והיא מותשת יותר או דואגת לבריאות התינוקות. לכן מומלץ לתכנן קבלת סיוע רב ככל הניתן. אם אישה מעוניינת להניק את התינוקות, עליה להתחיל מוקדם ולבקש הדרכה מהצוות הרפואי במהלך השהות בבית החולים. יועצת הנקה מוסמכת מעניקה את התמיכה הדרושה.
אם התינוקות שוהים בפגיה ועדיין אינם מוכנים להאכלה ביניקה, האם נדרשת לשאוב חלב בינתיים. בית החולים מחזיק משאבת שד חשמלית זמינה לשימוש האם במהלך שהותה בתקופת ההתאוששות, וניתן לשכור משאבה עם ההגעה הביתה.
לקריאה בנושא דומה: הליך פונדקאות לזוגות חד מיניים בארצות הברית