שיעורי הילודה המוקדמת של תאומים ושלישיות גבוהים בהרבה מאשר תינוקות יחידים, והם זקוקים לטיפול מיוחד בפגיה, כשהמטרה היא לספק להם את אותה הגנה כפי שהיו זוכים לה אם היו נשארים ברחם.
השלמת טיפול זו כוללת סיוע בנשימה, האכלה וסביבה חמימה. תינוקות שנולדו בלידה מוקדמת זקוקים לטיפול מיוחד אם נולדו במשקל מתחת ל-1.7, אם נולדו לפני השבוע ה-32 להריון, או אם הם סובלים מבעיות רפואיות.
הטיפול והמעקב בפגיה מסייע לתאומים ושלישיות שנולדו בלידה מוקדמת, להעלות במשקל ולהתפתח באופן תקין מחוץ לרחם. תינוקות שנולדו לפני השבוע ה-37 להריון, מוגדרים כתינוקות שנולדו בלידה מוקדמת, בעוד שהתינוקות שנולדו בין השבועות ה-24-28 מוגדרים כלידה מוקדמת ביותר, וזקוקים לטיפול משמעותי שיסייע להם להתפתח. הטיפולים בפגיה מתקדמים ומשתפרים כל הזמן וכשמונים אחוזים מהתינוקות שנולדו במשקל לידה נמוך מאוד, מצליחים לשרוד.
מראה התינוקות בלידה מוקדמת
תאומים ושלישיות פגים עשויים להיראות רזים עם מעט מאוד שומן גוף, ונראים שונים למדי מתינוקות שסיימו את הטווח המלא של ההיריון, פשוט מפני שהם נמצאים בשלב מוקדם של ההתפתחות. הם עשויים להיראות עם מעטה דק של שיער כהה שנקרא כשות. זהו מצב נורמאלי היות והתינוקות עדיין נושאים חלק מההורמונים של האם, מתקופת שהותם ברחם, ושיער זה יעלם בקרוב.
סוגי בעיות אותן עלולים לחוות תינוקות בלידה מוקדמת
תאומים ושלישיות שנולדו בטרם עת מועדים לחוות מגוון גדול יותר של מחלות, כולל צהבת, קשיי נשימה, בעיות שמיעה וראייה, רמת סוכר נמוכה בדם, זיהום והיפותרמיה. התינוקות שוהים באינקובאטור על מנת להתחמם, כשצגים צמודים בודקים את מצבם ומעניקים להם את החמצן והתזונה לה הם זקוקים.
אם התינוקות קטנים מדי מכדי לינוק, הם עשויים להיות מוזנים דרך האף באמצעות צינור. אם מערכת העיכול שלהם עדיין אינה מפותחת, הם יקבלו תזונה תוך ורידית. מומלץ לשאוב חלב שד, כך שהתינוקות יקבלו חומרים מזינים של חלב אם ונוגדנים מגנים הנמצאים באספקת החלב של האם. להזנת תאומים מומלץ לשאוב אחת לשלוש שעות, גם במהלך הלילה, למרות הקושי, שכן תזונה זו תאפשר להם לצמוח, להתחזק ולהבריא והמאמץ משתלם.
טיפול מיוחד בתאומים ושלישיות
מומלץ לבלות זמן רב ככל הניתן עם התינוקות, לחבק וללטף אותם. מגע עור-בעור, הנקרא 'טיפול קנגורו' נמצא כמועיל ביותר להתפתחותם. פגים חולים עוברים הליכים רפואיים רבים העשויים לגרום להם חוסר נוחות, וההורים הם האנשים המתאימים ביותר לאזן את המצב עם מגע חיובי ומרגיע.
השתתפות פעילה בטיפול בתאומים ושלישיות תסייע להורים ליצור את הקשר עימם ותסייע להם להבין את צרכיהם. בתחילה, הצוות הרפואי יכול לבצע את רוב העבודה, אך במהלך הימים הקרובים הם יעודדו את ההורים להיות מעורבים ולהבין מה קורה לתינוקותיהם. ככל שההורים לומדים יותר, והתינוקות מתחזקים, ההורים יכולים לקחת חלק פעיל יותר ויותר בטיפול בהם.
הצד החיובי
למרות שאישה שילדה תאומים או שלישיות בלידה מוקדמת עשויה לחוש החמצת הריון רגיל, אין צורך לדאוג בשל העובדה שלא ניתן ללכת ישר הביתה עם התינוקות. יתכן אף שתינוק אחד יוכל להשתחרר בעוד שאחיו התאום יזדקק להישאר לקבלת טיפול מיוחד.
למרות הטרדה הכרוכה במצב, ניתן ליהנות גם מהצד החיובי, שכן ההורים יכולים לקחת את הזמן לעצמם, כשהם רגועים כשתינוקותיהם מקבלים את הטיפול המעולה, להתאושש מהלידה ולהתכונן לשיבתם הביתה.
התמודדות יעילה עם לידה מוקדמת של תאומים ושלישיות היא קבלת תמיכה רגשית ופיסית מבני משפחה וחברים שיכולים לסייע. השבועות והחודשים הקרובים צפויים להיות עיתות מתח ודאגה, ומומלץ למצוא אנשים שיכולים להעניק את התמיכה הדרושה, גם אם הצורך הוא פשוט לפרוק מתחים בשיחה והתייעצות.