לידה במים (הנקראת גם לידת מים) הינה לידה בה היולדת נמצאת בתוך אמבטיית מים בעת הולדת תינוקה. נשים רבות נהנות מהשהות באמבטיה או מקלחת עם מים זורמים בעת הצירים. ישנן נשים הבוחרות ללדת את תינוקן כשהן שוהות בתוך המים ולכך מספר סיבות:
לידה במים: היתרונות
יתרונות ליולדת בלידה במים
השהות במים הופכת את הגוף לנטול משקל, רפוי ורגוע, והמים ידועים כמשכך כאבים טבעי ונפלא. לכן, כאשר יולדת מצויה במים היא רגועה ושלווה ולכן יכולה להתכנס פנימה ולהתמסר לתהליך המתרחש בגופה באופן מלא יותר. השקט והרוגע האלו מעודדים את הפרשת הורמון האוקסיטוצין, האחראי על כיווץ שריר הרחם, כלומר הצירים, ואת הפרשת האנדורפין, משכך הכאבים הטבעי של הגוף. הציפה במים מורידה לחץ דם, ומעודדת זרימת דם לרחם, וכך גדלה כמות החמצן המועבר לעובר.
בנוסף, היא הופכת את בטנה של היולדת לקלה יותר, כוח המשיכה מופעל על איזור האגן וצוואר הרחם, וכך הוא נפתח והתינוק יכול לרדת בקלות. בנוסף, המים מגמישים ומרככים את רקמות האגן, ותומכים בפרינאום בעת ירידת התינוק, ובכך קטן הסיכוי לקרעים בעת הלידה. השהות בבריכת מים מאפשרת חופש תנועה רב יותר ליולדת, ויכולת לבחור בתנוחה הנוחה והנכונה לה ביותר ללדת.
יתרונות לתינוק בלידה במים
במשך תשעת חודשי ההיריון העובר שוהה מכורבל בתוך שק מי השפיר החמימים. לידת במים מאפשרת מעבר עדין יותר וטראומתי פחות לסביבה יבשה, חדשה ולא מוכרת. כאשר תינוק נולד הוא מחובר עדיין באמצעות חבל הטבור אל השלייה ומשם מגיעה אספקת החמצן שלו. הוא לוקח את נשימתו הראשונה כאשר הוא חש שינוי בסביבה, ולא לפני, כך שבלידת מים, התינוק יתחיל לנשום בכוחות עצמו רק כאשר יעלה ראשו מעל פני המים.
איך להתכונן ללידה במים?
יש להתייעץ עם רופא ולוודא כי התנאים הרפואיים של היולדת ושל העובר מאפשרים לידה במים. יש לדאוג שבלידה תהיה אשת או איש מקצוע האמונים ומנוסים בלידות מים. בנוסף יש לרכוש או לשכור בריכה ולוודא מראש לגבי אספקת המים החמים.
באיזה שלב נכנסים למים
ישנן מספר גישות שונות בנוגע למתי נכון ליולדת להיכנס לאמבטיה או לבריכת הלידה. ישנן כאלו הטוענות כי אישה יכולה לשהות בתוך המים למין הציר הראשון ולהעביר כך את הלידה כולה אם רצונה בכך. לעומתה, ישנה גישה אחרת הטוענת כי רצוי בשלב הראשון של הלידה, כלומר עד לפתיחה של ארבעה או חמישה סנטימטרים, שלא לשהות במים אלא להסתפק במקלחות בלבד.
השהות בתוך מים בשלב זה, עשויה להאט את התהליך ואף לעצור אותו. ישנה טענה כי השלב הטוב ביותר להיכנס לאמבטיה או בריכת לידה הוא שלב המעבר, כלומר בפתיחה של בין 7 ל-8 סנטימטרים. כמו כן, ההמלצה היא לא לשהות יותר משעה וחצי ברצף בתוך המים, וכי כדאי לצאת מהם לסירוגין.
המים צריכים להיות חמימים, בטמפרטורה של בין 27-37 מעלות, ולא יותר,שכן מים חמים מדי מעלים את דופק העובר ועשויים לגרום ליולדת לסחרחורת. כמו כן, מומלץ שהמים יגיעו לפחות עד גובה החזה, שכן אז ההשפעות הפיזיולוגיות שלהם בשיאן. במידה והיולדת חשה כי אינה יציבה וכי היא צפה יתר על מידה, ניתן להוסיף מלח למים, כמו כן המלח משמש כחומר חיטוי טבעי.
האם ישנם סיכונים מיוחדים בלידה במים?
חשוב לציין כי לא בוצעו מספיק מחקרים המוכיחים יתרונות או סיכונים בלידה במים. ישנו מספר קטן של מחקרים המוכיחים כי קיימים סיכונים, אם כי נדירים ביותר ללידת מים. במקרים נדירים נמצא כי הרפלקס שמונע מהתינוק לנשום לפני חשיפתו לאוויר, עשוי שלא לעבוד ואז יכול התינוק לסבול מקשיי נשימה ובליעת מים.
סיכון נוסף ונדיר ביותר הינו קריעה של חבל הטבור המצריכה שינתן לתינוק עירוי דם. בנוסף היו מקרים בודדים בהם תינוקות קיבלו זיהום ממי הבריכה, וקיים סיכון, נדיר גם הוא כי התינוק יבלע מים שיש בהם מקוניום (צואה עוברית) או צואה אימהית המופרשת לעיתים בעת הלידה לתוך המים.
האם כל אישה יכולה ללדת במים?
ישנם מצבים בהם נשים אינן יכולות ללדת במים: נשים הסובלות מאי ספיקה כלייתית, אפילפסיה או מחלות לב, אינן יכולות ללדת במים. כמו כן נשים הסובלות מזיהומים הקשורים להיריון, כגון רעלת או הרפס, גם הן אינן יכולות ללדת במים. במידה ומדובר בלידה מוקדמת, ליולדת מתפתח חום, השלייה הינה שליית פתח או ישנו דימום רב לפני הלידה, אין ללדת במים.
סיבות הקשורות בעובר: במידה וישנה מצוקה או סיכון המצריכים ניטור עקבי, עובר גדול מארבעה וחצי קילוגרמים או בהיריון מרובה עוברים, או עובר במצג עכוז או רוחבי, לא נהוג בארץ לבצע לידות מים.
לידה במים צריכה להתקיים רק במידה וישנו צוות מיומן לכך, התנאים מאפשרים זאת ואין בלידה משום סכנה ליולדת או לעובר.
איריס לי-דר – מדריכת הכנה ללידה, דולה (תומכת לידה) ומלווה לאחר לידה. פסיכולוגית בשירותי הייעוץ לסטודנט, אוניברסיטת בן גוריון.
מידע על לידה טבעית