היריון עם תאומים הוא הריון מורכב הרבה יותר, החשוף ללא מעט סכנות. ישנם מספר סיבוכים אפשריים להיריון מסוג כזה, כשאחד מהם הוא מצב שבו נכרך חבל טבורו של אחד העוברים סביב האח התאום, השני.
הדבר אפשרי במקרים בהם העוברים נמצאים ברחם ללא כל הפרדה ועלול להיות מסוכן במיוחד. שיעור התמותה במקרים כאלה עמד בעבר על 50 אחוזים, אולם, כיום הוא ירד משמעותית בשל יילוד האישה, כשמזהים מצב שכזה, בשבוע ה – 32 עד 34 בניתוח קיסרי. יילוד מוקדם כזה יכול להציל את חייו של העובר, שסביבו נכרך חבל טבורו ולהוביל ללידת שני תינוקות בריאים, וללא סיבוכים מיותרים.
מתי זה קורה
כריכת חבל הטבור של עובר על אחיו התאום אפשרית במקרים של תאומים זהים, כלומר, תאומים מונוזיגוטים. תאומים אלה הם כתוצאה מהתפצלות הביצית המופרית, הזיגוטה, לשני עוברים נפרדים. שלא כמו תאומים דיזיגוטים, מוערך שיעור הלידות שלהם בכ – 400 עד 500 זוגות תאומים, שיעור שאיננו משתנה בין האוכלוסיות ונותר קבוע.
עוברים זהים חשופים לסיבוכים שונים במהלך ההיריון ומרביתם נולדים בלידה מוקדמת. אולם, אין הדבר מעמיד אותם בסיכון רב יותר מתאומים שאינם זהים או מעוברים יחידים למומים מסוגים שונים.
תאומים זהים הם שני עוברים נפרדים לחלוטין אולם ללא פיצול מלא של השליות. כלומר, לשניהם תהיה אותה שליה, המספקת להם את המזון שלו הם זקוקים במהלך תקופת ההיריון. עוברים אלה יהיו מוקפים בקרום האמניום, כששניהם יחדיו יהיו מוקפים בקרום אחד בשם כוריום. עובדה זו חושפת אותה לסיבוך אחד ספציפי, מעבר לסיבוכים האחרים בשל היעדרות מחיצה כלשהי בין שניהם. הדבר עשוי להוביל לכדי כריכת טבורו של תאום אחד סביב טבורו של השני.
הסכנות שבכך
מצב שבו נכרך טבורו של תאום אחד סביב טבורו של התאום השני הוא מצב מסכן חיים, המוגדר כמצוקה עוברית. במקרה כזה חלה ירידה באספקת החמצן אל התאום, שסביבו כרוך חבל הטבור מה שיכול להוביל למותו. התסמינים לכך יכולים להיות רבים ומגוונים. במקרים מסוימים תחוש האם ירידה משמעותית בתנועות העוברים בבטנה (תחוש את תנועותיו של אחד יותר מתנועותיו של השני).
במקרים אחרים יופיעו תסמינים אחרים, או יהיו נלווים לחוסר התנועתיות של העובר שסביבו כרוך הטבור. כמו למשל, הפרעות בקצב הלב, ירידה בפעימות הלב וגם צואה מקוניאלית. אבחון מהיר של הבעיה והטיפול במצוקה יכול להציל את חייו של העובר ולמנוע נזקים חמורים בהמשך, שישפיעו על תפקודו הגופני, פיגור שכלי, שיתוק מוחין ובמצבים חמורים עוד יותר גם מוות. מסיבה זו בוחרים ליילד את האישה ההריונית בשלב מוקדם יותר בניתוח קיסרי כדי להציל את חייו של התאום וללדת שני תינוקות בריאים.
את התופעה עצמה, את כריכת חבל הטבור של עובר על אחיו התאום אפשר גם לראות באולטרה סאונד, במסגרת הבדיקות השגרתיות שעוברת האם. לעיתים רואים אותו במהלך הלידה עצמה. במקרה כזה, בזמן הלידה יחליקו הרופאים את חבל הטבור מעל העובר, שסביבו הוא כרוך ויחתכו אותו עוד לפני שיצאו הכתפיים.
במידה והדבר התגלה בשלבים מוקדמים הרבה יותר, יבצעו הרופאים, כאמור, ניתוח קיסרי כדי למנוע נזקים בלתי הפיכים אצל העובר. כך או כך, רמת מיומנותם הגבוהה של הרופאים, ביצוע בדיקות שגרתיות וכמובן בחינת תוצאותיהן באופן מעמיק תוך התייחסות גם לתלונות האם, יכולים למנוע את החרפת המצב ולאפשר לאם להוליד זוג תיאומים בריא וללא סיבוכים.