שאלות רבות מעסיקות נשים בהריון לאורך כל תשעת החודשים המופלאים, הלא פשוטים, לעתים מסעירים הללו.
מה מותר לאכול ומה אסור, איזו פעילות גופנית ניתן לבצע, באיזו תדירות ובאיזה עצימות, האם מותר למרוח את המשחה הזו או הזו, האם העייפות הזו עוברת ועוד.
אחת השאלות המרכזיות שמתחילות להעסיק אותנו בעיקר לקראת סוף השליש האחרון היא כיצד נוכל להתמודד עם כאבי הצירים. בהיריון ראשון שאלות כמו מה מרגישים בכלל בזמן צירים ואיך יודעים שהגיע הזמן ללדת מעסיקות אותנו אפילו יותר.
ראשית כל, מהם צירים?
ציר זו בעצם התכווצות של שריר הרחם כאשר מטרתה לדחוף את התינוק כלפי מטה, ללחוץ על צוואר הרחם, לייצר פתיחה והופ… לאוויר העולם.
איך זה מרגיש?
שאלת השאלות. ממש כמו שכל הריון הוא אחר לגמרי, כל אחת מרגישה את זה מעט שונה. בעוד יש נשים שחשות את הצירים בדומה לכאבי המחזור, אחרות חשות בכאב חד בגב, אחרות בכלל מרגישות את זה בירכיים, מאין כאב שעולה מעלה לכיוון המפשעה. מבנה הציר הוא בצורה של ׳גל׳ שחוזר על עצמו ואם זה אכן ההריון הראשון שלך, קשה לדעת איך את תרגישי את זה.
איך תזהי ציר מתקרב?
לפי הגלים. תחילתו של הציר איננה ברורה אך כשהזמן עובר, הגל הזה מתגבר ומתעצם, מגיע לשיא כלשהוא ואז דועך ונעלם. לאחר מכן אין כאב עד שמגיע הגל, הציר הבא. לכן, אם את נמצאת בשלבים האחרונים של ההריון ובמקביל את חשה בכאב שעונה על מחזוריות, גם אם זה בהפסקות של 30-40 דקות, כנראה שאת חווה צירים.
איך מתמודדים עם הכאב?
עוד לפני שמתחילה הלידה לפני שנוסעים לבית החולים, כבר בבית, מה שנקרא שלב הלטנטי שזה הוא השלב שהגוף שלנו מתחיל להתכונן ללידה, שלב שגם יכול להתארך ולהימשך כמה שעות יש כל מיני תנוחות שדרכן אפשר להקל על הכאב.
הישענות על הקיר
הישעני כאשר פנייך פונות אל הקיר והידיים מונחות על גבי הקיר. רגל אחת הולכת לפנים והשנייה לאחור כאשר אנו שומרות על אי-סימטריה באגן. בתנועות עגולות מתחילים לנוע לכיוון אחד תוך כדי לקיחת נשימה והוצאת אוויר. אם בן זוגך נמצא בסביבה, מטרתו לסייע לך הן בביצוע התנועות עצמן והן בנשימות. לאחר מכן עוברים על אותן תנועות לצד השני.
בין הצירים
בין ציר לציר חשוב מאוד להקפיד לנוח. ניתן פשוט להישאר באותו מנח, להשעין את האמות ואת הראש על גבי הקיר ולנוח. לפעמים מגע עדין על האזור התחתון של הגב יכול להקל, אך יש נשים שמעדיפות לעבור את זה ללא מגע.
תרגיל נוסף אותו ניתן לתרגל גם במהלך ההריון וגם בזמן צירים הוא תנוחת החתול. בתנוחה זו, אנו נשארות בעמידת 6, כאשר בהכנסת אוויר, אנו מעגלות את הגב כלפי מעלה ומכניסות את הראש פנימה ובהוצאת אוויר מיישרות את הגב כמעט עד הקשתה (מומלץ שלא להקשית את הגב בשלב זה של ההריון) כאשר הראש מופנה כלפי מטה. גם כאן בתנוחה זו, בין הצירים אנו מקפידות לנוח כאשר המנוחה נעשה בפיסוק וירידה של הישבן כלפי מטה והנחה של הראש.
ניתן גם לבצע תנועות מעגליות על גבי כדור ״פיט בול״, לשני הצדדים תוך כדי נשימות. עיסוי עדין בגב העליון יכול להקל גם כאן, אבל זה תלוי כבר בך. הליווי בשלב הזה מאוד חשוב שכן הוא מעניק תמיכה ותחושה טובה.
בנוסף, ישנה דרך אלטרנטיבית להתמודד עם כאבי הצירים והיא באמצעות שיטת הדימיון המודרך המסייעת בשליטה מוחית והכרתית בועמעום הכאבים במהלך קבלת הצירים בתוך תהליך הלידה.