סכרת הריון היא סוג של סכרת המופיעה לראשונה במהלך ההריון ועלולה להיות בעלת השלכות שליליות הן על האם והן על העובר, גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך.
ישנן נשים שנמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח סכרת הריון. גורמי סיכון להתפתחות סכרת הריון הם סכרת בהריון קודם, רקע משפחתי של סכרת מסוג 2 וגיל מבוגר.
פעמים רבות הסכרת אינה מלווה בתסמינים, או שהיא מלווה בתופעות כגון עייפות, צמא מוגבר, השתנה מרובה וערפול ראייה. השלכות נוספות של סכרת הריון עלולות להיות עובר גדול, לידה קשה יותר וצורך בהשראת לידה מוקדמת או ניתוח קיסרי. תופעות אלו נובעות מרמות סוכר שאינן מאוזנות ולכן אבחון בזמן וטיפול מתאים לאיזון רמות הסוכר יכולים למנוע סיבוכים.
כיצד מאבחנים סכרת הריון?
בישראל מבוצעת "בדיקת סקר" לגילוי סכרת הריון (Glucose Challenge Test – GCT) בשבועות 24-28 להריון. בדיקה זו, שלא מתבצעת בצום, כוללת שתיית תמיסה של מים עם 50 גרם גלוקוז, ומדידת רמת הסוכר בדם כעבור שעה. בשעה זו חשוב להימנע מפעילות.
במידה ותוצאות הבדיקה אינן תקינות מבצעים "העמסת סוכר". בדיקה זו, המתבצעת בצום, כוללת מדידת רמת הסוכר בדם בצום וכן שעה, שעתיים ושלוש שעות לאחר שתיית תמיסת מים עם 100 גרם גלוקוז. גם כאן חשוב להימנע מפעילות במשך הבדיקה.
יש לי סכרת הריון – מה עושים?
מרבית הנשים המאובחנות עם סכרת הריון מצליחות לאזן את רמות הסוכר באמצעות תזונה מתאימה בלבד ואינן נזקקות לטיפול תרופתי מעבר לכך. לכן, יש לפנות לדיאטן/ית בהקדם להתאמת תפריט אישי.
על מנת לוודא שרמות הסוכר אכן מאוזנות תקבלי מכשיר גלוקומטר (מד סוכר) ותתבקשי לבצע מדידות סוכר בהתאם לסדר יומך וזמני הארוחות.
טיפול תזונתי בסכרת הריון
על התזונה בסכרת הריון להיות קודם כל מזינה ולספק את הצרכים האנרגטיים של האם והעובר. אי לכך דיאטות קיצוניות או דלות מדי בפחמימות אינן מתאימות ואף מסוכנות.
הפחמימות הן למעשה כל אותם מאכלים שיתפרקו בגוף לסוכר. הן כוללות פחמימות פשוטות כגון הסוכר השולחני מאכלים ומשקאות מתוקים, סוכר הפירות (פרוקטוז) וסוכר החלב (לקטוז) וכן פחמימות מורכבות יותר או עמילנים כגון לחם, אורז, פסטה, תפוח אדמה וכדומה.
צריכת הפחמימות המומלצת על ידי איגוד הסכרת האמריקאי לסכרת הריון היא 35-40% מסך הצריכה הקלורית המומלצת ביום (ההמלצה לצריכה קלורית היא אישית ותלויה בגורמים כמו המשקל הטרום הריוני, שבוע ההריון וקצב העלייה במשקל עד כה). כלומר, על אישה הזקוקה לכ- 2,000 קלוריות ביום, לצרוך 700-800 קלוריות שמקורן בפחמימות. גרם אחד של פחמימה מספק כ-4 קלוריות ומכאן שמדובר בסך של 175-200 גרם פחמימות ליום.
מנת פחמימות אחת נחשבת מנה של 15 גרם פחמימות. לדוגמא פרוסה אחת של לחם רגיל, 2 פרוסות של קל, 1/2 כוס פסטה מבושלת וכדומה. את הפחמימות מחלקים ל- 6-7 ארוחות קטנות המפוזרות על פני היום (כל 2-4 שעות). שילוב הפחמימות כחלק מארוחה הכוללת גם חלבון ו/או שומן וירק יסייע עוד יותר לאיזון הסוכר. כאמור, גם פירות ומוצרי חלב ניגרים (לדוגמא חלב/ יוגורט/ לבן) הם מקור לפחמימות ולכן בדרך כלל ישולבו בתפריט כארוחות ביניים.
חשוב לציין כי גם פעילות גופנית מתונה, המתאימה למצב הבריאותי, חשובה ומסייעת לאיזון רמות הסוכר.
לסיכום, ברוב המקרים ניתן לטפל בסכרת הריון באמצעות דיאטה המותאמת לצרכים האישיים, לכן מיד עם אבחון הסכרת חשוב לפנות לדיאטן/ית להתאמת תפריט.
מיכל שני – דיאטנית קלינית (M.Sc) ביחידה לתזונה ודיאטה בי"ח בילינסון והמרפאה להריון בר-סיכון וסכרת הריון.
מידע נוסף על הריון בסיכון גבוה