טיפולי פוריות יקרים, אך המחיר היקר יותר הוא המחיר הרגשי. הריונות רבים עם טיפולי פוריות מסתיימים בלידות תאומים ושלישיות פגים השוהים בבית החולים לתקופה ארוכה, או שהם סובלים מבעיות בריאותיות רציניות בחודשים הראשונים לחייהם. קשה לדמיין מצב זה עד שחווים אותו.
תרופות פריון להריון עם תאומים ושלישיות
מחקר חדש של חוקרים מהמרכז לבקרת מחלות ומניעתן, ודו"ח מאוניברסיטת בראון שפורסם בדצמבר 2013 בכתב העת New England Journal of Medicine קובע שהריונות עם תאומים ושלישיות הם יותר ויותר תוצאה של תרופות הניתנות לנשים, הגורמות להן לייצר ביציות, כשטיפולי פוריות כגון IVF או הפריית מעבדה לא צלחו.
למעלה משליש ההריונות עם תאומים, ושלושה רבעים מההריונות עם שלישיות בארצות הברית נוצרו כתוצאה מטיפולי פוריות מכל הסוגים. אך ברוב מקרי אי הפוריות, מטופלות נקטו בצעדים פשוטים כגון תרופות כדי לגרום לשחלות לייצר ביציות.
הצעד הראשון הוא בדרך כלל גלולת קלומיד, המאיצה הורמונים המסייעים בהתעברות. אם טיפול זה אינו עובד, ניתנות תרופות חזקות יותר בזריקות, אך אלו כרוכות בסיכון גבוה הרבה יותר של מספר הביציות המשוחררות.
רופאים ממליצים לנשים לעבור בדיקות אולטרסאונד ודם כדי לפקח על כמות הביציות שיופקו, ומייעצים לזוגות שלא לקבל יותר מדי טיפולי פוריות, על מנת להפחית את הסיכונים הכרוכים בהריונות מרובי עוברים. אך זוגות הלהוטים לקבל תינוקות, נוטים להתעלם מעצות אלו.
סיכוני הריון תאומים ושלישיות
רופאי פוריות פועלים לחינוך מטופלותיהן לגבי הסיכונים הבריאותיים הרציניים והעלויות הגבוהות הכרוכים בלידת יותר מתינוק אחד בו זמנית. נשים צריכות להבין טוב יותר את הסיכונים הבריאותיים, ולקבל את כל המסרים.
רופאים רבים מדווחים שטיפולי פוריות המכוונים ללידת תאומים ושלישיות מבוצעים כחלק מתהליך הסכה מדעת, אך אנדוקרינולוגים לרבייה נתונים ללחץ מדי יום מצד נשים המעוניינות לעבור הריונות מרובי עוברים.
הוכח שהריונות תאומים ושלישיות כרוכים בעלויות גבוהות הן בשל האשפוזים המוגברים של האימהות למניעת פגות, והן בשל ההגדלה בטיפול נמרץ לתינוקות פגים, כולל שיעורים מוגברים של מוגבלויות לכל החיים כגון שיתוק מוחין בקרב תאומים.
נשים הרות עם תאומים או שלישיות נמצאות בסיכון גבוה הרבה יותר לסיבוכי הריון, כולל:
לידה מוקדמת – כשישים אחוזים מהתאומים והשלישיות נולדים טרם זמנם בשלב ממוצע של ההיריון, בשבוע ה-35.
משקל לידה נמוך – למעלה ממחצית התאומים והשלישיות נולדים במשקל של פחות מחמישה וחצי קילוגרמים. תינוקות במשקל לידה נמוך, במיוחד אלו שנולדו לפני השבוע ה-32, או תינוקות במשקל של פחות מ-3.3 קילוגרם, נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות בריאות בתקופת הינקות, וכן מוגבלויות כגון פיגור שכלי, שיתוק מוחין ואובדן ראייה או שמיעה.
ניתוח קיסרי – נשים הנושאות תאומים או שלישיות עשויות להזדקק לניתוח קיסרי, הכרוך בתקופת התאוששות ארוכה יותר ועלול להגביר לעתים את הסיכון לדימום במהלך הלידה ולאחריה.
תסמונת עירוי דם בין תאומים ברחם – כעשרה אחוזים מהתאומים הזהים החולקים שליה מפתחים תסמונת זו, אשר מתרחשת כשחיבור בין כלי הדם של שני התינוקות בשליה גורם לתינוק אחד לקבל יותר מדי זרימת גם, כשהתינוק האחר מקבל מעט זרימת דם.
רעלת הריון – נשים המצפות לתאומים או שלישיות נמצאות בסיכון סביר כפליים לפתח רעלת הריון, שהיא שילוב לחץ, חלבון דם גבוה בשתן ונפיחות כללית העלולה להיות מסוכנת לאם ולתינוק.
סוכרת הריונית – מצב זה עלול לגרום לעובר להתפתח לגודל גדול במיוחד, ומעלה את סיכון הפציעות לאם ולתינוק במהלך לידה וגינאלית. תינוקות עלולים אף לסבול מבעיות נשימה ובעיות אחרות בתקופת הינקות.
אפשרויות התמודדות
הרופא מייעץ לזוגות לגבי הסיכונים הכרוכים בהריון מרובה עוברים וימליץ על טיפולי פוריות של העברת עובר יחיד, אם אפשרות זו מתאימה. הדיון כולל את האפשרויות הטובות ביותר מבחינה אישית.
אם עובר אחד מועבר במהלך הפריה חוץ גופית, סיכוני הריון מרובה עוברים מופחתים ביותר. מרפאת פוריות מייעצת להקפאת עוברים נוספים זמינים באיכות טובה, לשימוש עתידי. במקרים מסוימים, מומחי פוריות עשויים להציע העברת שני עוברים בהתאם לנסיבות האישיות של בני הזוג.
המחקר האחרון מראה שלזוגות צעירים ובריאים יש סיכוי טוב להיכנס להיריון עם טיפולי IVF, כשהעברת עובר אחד בלבד אינו מפחית את הסיכוי להריון.