אחד הויטמינים החיוניים לחילוף החומרים בגופנו הינו חומצה פולית. מדובר בויטמין מקבוצת הויטמינים B שחשוב לבניית כל תא בגופנו. בזמן התפתחות העובר, החומצה הפולית חשובה להתפתחות התקינה של איברי גופו, ובייחוד להתפתחות תקינה של עמוד השדרה ושל מוח העובר.
מחקרים מראים שרמה תקינה של ויטמין זה בגוף האשה, מורידה את הסיכון למומים פתוחים במוח ובעמוד השדרה. מומים אילו עלולים לגרום להפרעות נוירולוגיות בדרגות חומרה שונות, ובמקרים הקשים והנדירים ביותר, מתבטאת בחוסר מלא של התפתחות המוח.
באנשים בוגרים, חומצה פולית גם חשובה לייצור תאי הדם האדומים והלבנים, ובהעדרה יכולה להיגרם אנמיה (חוסר דם).
מתי להתחיל לקחת חומצה פולית ומה המינון המומלץ?
כאמור, חומצה פולית חשובה להתפתחות איברי העובר, בייחוד המוח. איברים אילו מתפתחים בחודשיים הראשונים להריון, זמן שבו נשים רבות עדיין לא מודעות להריונן. לפיכך, ההמלצה היא לקחת חומצה פולית בזמן ההכנה להריון ובחודשים הראשונים להריון, במינון של 400 מיקרוגרם כל יום. כדורים במינון זה ניתן לרכוש בבית המרקחת ללא מרשם רופא.
המלצת משרד הבריאות הינה ליטול חומצה פולית בתקופת הפוריות של האשה, וביחוד בשלושת החודשים שלפני ההריון (כבר בשלב שבני הזוג מתחילים לחשוב על הריון) ובשלושת החודשים הראשונים של ההריון (עד לסוף הטרימסטר הראשון- סוף שבוע 13 להיריון).
אין מניעה להמשיך וליטול חומצה פולית ללא הפסקה עד לסיום מלא של תכנון המשפחה (לידת הילד האחרון). יש לציין כי במקרים מיוחדים של בעיות קרישיות יתר, או היסטוריה של מומים בעובר בהריונות קודמים, ימליץ הרופא לאישה לקחת מינון גדול יותר בשיעור של 5 מ"ג חומצה פולית ליום.
מה קורה אם נכנסים להריון בלי ליטול חומצה פולית?
אל דאגה! במרבית המקרים יש לכל אשה מאגרים מספקים של חומצה פולית, ולפיכך, הסיכון שיתפתחו לעובר מומים מולדים הינו קטן ביותר. בנוסף, גם בתזונה הרגילה שלנו יש מזונות שעשירים בויטמין זה. עם זאת, מומלץ שמיד עם הגילוי כי הינך בהיריון, תתחילי בהקדם האפשרי ליטול חומצה פולית, על מנת להקטין עוד יותר סיכון זה.
בכל מקרה, ניתן לאתר מומים אלו בבדיקת סקירת מערכות שמומלצת בכל הריון. מומלץ כי תצייני בפני הרופא שמבצע את סקירת המערכות, כי לא נטלת חומצה פולית, על מנת שיוודא בכל מקרה כי אין בעיה.
מזונות עשירים בחומצה פולית
ירקות-עליים כגון: תרד, מנגולד, כרוב, לפת, וגם: אפונה, קטניות, נבטים, בוטנים, כבד, דגנים וסוגים נוספים של ירקות ופירות הינם עשירים בויטמין זה. ישנם מספר סוגים של דגני בוקר אשר מועשרים ב- 25-100% מהכמות המומלצת היומית של חומצה פולית.
ד"ר חגית בריס – המנהלת הרפואית של פורטל תנוק להריון ולידה, סגנית מנהל מכון רקנאטי לגנטיקה במכון הרפואי רבין, בית החולים בילינסון.
מידע נוסף לקראת הריון