סוכרת במהלך ההיריון עלולה לגרום לנזק לאם ולעובר. בין היתר, עולה הסיכון ללידת תינוק במשקל גבוה מהנורמה, תעלת הלידה עשויה להיקרע, עולה הסיכוי למומים, נזק לכליות לסובלות מסוכרת קדם הריון ועוד. מה חשוב לדעת לגבי זכויותיה של האישה החולה בסוכרת היריון?
סוכרת הריון – זכויות רפואיות
כחלק מהזכות לטיפולים רפואיים ובדיקות במהלך ההיריון ואף לפניו, על כל אישה לעבור בדיקה שנקראת העמסת סוכר. חשוב להקפיד כי בדיקה זאת אכן תתקיים שכן היא מאפשרת לקבל אינדיקציה לרמת סוכר גבוהה. לא כל רמת סוכר גבוהה משמעה סוכרת הריון וכדי לאבחן מצב כזה באופן מוחלט יש לבצע בדיקת דם רלוונטית.
לצורך בדיקה דם מתאימה מורה הרופא לאישה ההרה לצום. לאחר מכן, יתבצעו כמה בדיקות דם, במרווחי זמן שבהם ימדדו כיצד ערכי הסוכר בדם משתנים. בתאם למדדים, במידה ומתגלה כי רמת הסוכר נותרת גבוהה ואיננה יורדת עם חלוף הזמן כמצופה, תתקבל האבחנה בדבר קיום סוכרת הריון.
זכות חשובה נוספת מבחינה רפואיות
קיום מעקב לאורך ההיריון, לאחר שניתנו המלצות תזונה אישיות. במידת הצורך, עשוי הרופא להחליט על מתן תרופות להורדת סוכר. יתכן והאישה תתבקש להגיע למעקב רפואי אצל מומחי הריון בסיכון. עוד אפשרות היא כי יהיה צורך לנהל מעקב גם במרפאת סוכרת או אצל מומחה לטיפול בסוכרת.
טיפול בסוכרת הריון כולל תרופות או אינסולין. במצבים קלים, די בשינוי תזונתי בכדי להוריד באופן מספק את הסוכר בדם. במידה והמצב הרפואי מצדיק זאת, הרופא עשוי להמליץ על לידה מוקדמת יזומה או על ניתוח קיסרי בכדי להקטין את הסיכונים הנובעים מלידת תינוק במשקל ניכר.
זכות לבדיקה מוקדמת
חשוב לציין כי נשים שעשויות להימצא בקבוצת סיכון לסוכרת עשויות להתבקש לעבור בדיקה לגילוי מצב זה בשלב מוקדם מהמקובל של מהלך ההיריון. מחובתו של הרופא לאסוף נתונים על מנת להחליט האם בדיקת אבחון מוקדמת תהיה רצויה. עודף משקל, לידות קודמות של תינוק גדול מהווים סממן לחשיבות בדיקה מוקדמת.
זכותה של האישה לעמוד על כך, ואם יש צורך, מותר בהחלט לבקש חוות דעת שנייה. עבור נשים הסובלות מסוכר גבוה עוד מלפני ההיריון, חשוב להיעזר בייעוץ רפואי כבר עם המחשבה להיכנס להיריון. ניתן בהחלט להקטין את הסיכון להופעת מומים בעובר כתוצאה מסוכרת גם לנשים בעלות היסטוריה רפואית לא פשוטה. יעוץ מקיף וחוות דעת רפואית יוכלו למנוע נזק ופגיעה ביילוד וגם באם. ניתן למנוע ירידה בתפקוד הכליות, למשל, או מומים ונכות בעובר.
זכויות תעסוקתיות ומביטוח לאומי
אישה החולה בסוכרת הריון עשויה להידרש לשמירת הריון. יתכן שהרופא ימליץ על הימנעות מפעילויות מסוימות או הפחתה בשעות העבודה. במידה ואכן נקבע הצורך בשמירת הריון, עשויה האישה להיות זכאית לגמלה המשולמת מביטוח לאומי. גמלה זו תשולם למי שנעדרת תקופה ממושכת מהעבודה.
לתקופות קצרות של היעדרות, האישה תהיה זכאית לדמי מחלה. לצורך אישור הגמלה, יש להגיש מסמכים רפואיים וחוות דעת של הרופא המטפל או מסמכים ממרפאה לסוכרת.
חוות דעת שנייה – לפעמים זה חשוב
חשוב לציין כי במידה והאישה סבורה כי במהלך האבחון או הטיפול נתגלו כשלים, ביכולתה לפנות לקבלת חוות דעת נוספת. זהו חלק מזכויות החולה בישראל לפי חוק וגם זכותה של האישה ההרה.
במידה וטיפול ניתן שלא כהלכה, בשל הסתרת מידע, אי גילוי או התרשלות, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית. על מנת להקטין סבירות לרשלנות ולנזק חשוב להיות מעורבים בתהליך, הבדיקות והטיפולים ואם צריך – לפנות לייעוץ נוסף.