הריון עם תאומים נחשב להריון בסיכון גבוה מאחר ושיעור הסיבוכים עשוי להיות גדול יותר, בשל העובדה כי לתאומים עשויים להיות סיבוכים שונים, מעצם היותם שני גופים אשר גדלים ומתפתחים ברחם בו זמנית.
שיעור המומים בתאומים גדול יותר מאשר בהריון עם עובר יחידני, כמו גם, הסכנה אשר קיימת בלידה מוקדמת, לידת פגים או למשקל לידה נמוך בקרב היילודים התאומים. מעבר לסכנות המצויות בהריון עם תאומים, עשויות להיות סיבוכים שונים, הדורשים אשפוז רפואי ביחידה להריון בסיכון גבוה בבית החולים, על מנת לאפשר מעקב צמוד אחר בריאות האם והעוברים ולספק את הטיפול המתאים.
צירים מוקדמים
בהריון תאומים קיים חשש מתמיד מצירים מוקדמים, העלולים לסכן את המשך ההריון. כאשר האם סובלת מצירים מוקדמים, יש צורך באשפוז בבית החולים, על מנת להתאים טיפול להפסקת הצירים. מנוחה ושמירת הריון נחשבים לאמצעי שכיח ומקובל בהריון עם תאומים, בעיקר בשבועות האחרונים להריון.
לידה מוקדמת
מרבית מההריונות עם תאומים יגיעו לסיומם עוד לפני תום השבוע ה 36 להריון, ובהתאם לכך, גם השכיחות של לידת פגים בהריון עם תאומים גבוהה יותר.
הצוות הרפואי מנסים לסייע לאם למשוך את ההריון כמה שרק ניתן ולעבור את השבוע ה 36, ואז ליילד את האם. כאשר קיים חשש ללידה מוקדמת, כמו דינמיקה צווארית, התקצרות צוואר הרחם או צירים, יש צורך בשמירת הריון ובאשפוז, על מנת להמשיך את ההריון ולאפשר לעוברים להבשיל ברחם ולמנוע לידת פגים.
תסמונת מעבר דם בין עוברים – TTTS
אחד ממיני הסיבוכים השכיחים בהריון עם תאומים זהים הינו תסמונת TTTS. תסמונת זו, אשר שכיחותה עומד על כ 20 אחוז בהריון עם תאומים זהים, באה לידי ביטוי בכך שהעוברים מעבירים בין אחד לשני את הדם, כך שעובר אחד יכול לסבול מאנמיה, בעוד העובר השני יסבול מבצקת.
תסמונת TTTS גורמת לכך ששני העוברים ימצאו במצוקה, הדורשת טיפול. במרבית מן המקרים הצוות הרפואי ימליץ על שמירת הריון מוחלות. כאשר מדובר במקרה חמור של TTTS ייתכן ויומלץ לעבור דיקור של מי שפיר, המאפשר הפחתה של הלחץ על העוברים. אפשרות חדשנית ונוספת, המבוצעת רק אצל מומחים, היא ניתוח לייזר בו צורבים את כלי הדם המשותפים של העוברים, ובכך מאפשרים המשך הריון תקין.
הפרעת גדילה – IUGR
הפרעת גדילה אצל תאומים שכיחה יותר מאשר בהריונות עם עובר אחד, ועומדת על כ 30 אחוזים מכלל ההריונות עם תאומים. כאשר ישנה הפרעת גדילה, יש צורך בבדיקות תכופות ומקיפות, על מנת לאמוד את מצבם הבריאותי של העוברים.
ישנם סוגים שונים של IUGR, סימטרי או א-סיטמרי. כאשר המצב הוא סימטרי, דהינו, העוברים גדלים לאט יותר, אך כל האיברים גדלים באותו הקצב. כאשר ישנו IUGR א-סימטרי ייתכן והראש יהיה גדול יותר משאר האיברים. ישנם מקרים בהם רק איבר אחד מתפתח בצורה איטית יותר, או שעובר אחד מתפתח באופן איטי יותר מהעובר השני.
במקרה של הפרעת גדילה חשוב מאוד להיות במעקב הריון ביחידה להריון בסיכון גבוה, ולרוב, הצוות הרפואי ממליץ על אשפוז החל מהשבוע ה 24.
כאשר ישנו הריון תאומים עם סיבוכים, יש צורך בהשגחה צמודה בבית החולים. המעקב אחר בריאות האם ובריאות העוברים בבית החולים יבטיח את התאמת הטיפול המתאים, המנוחה וכמובן ניטור העוברים בכל עת, בכדי לאפשר המשך הריון תקין.
כיום, על אף שכיחות הסיכונים הקיימים בהריון עם תאומים, מרבית מן ההריונות מסתיימים בהצלחה ובבריאות מלאה גם לאם וגם ליילודים ולידת התאומים מסתיימת בהצלחה.