"ילדים זה שמחה, ילדים זה ברכה" – השיר האהוב מספר לנו על מציאות שהורים יכולים להזדהות איתה. הילדים הם אושר גדול וכאשר הם באים בזוגות ובשלשות, האושר מוכפל פי שלוש, אך הקושי פי שש.
אם תשאלו נשים המנסות להיכנס להיריון במשך שנים הן יקבלו בשמחה ובלב פתוח שלישייה, אבל הורים לחמישה ילדים כנראה יחייכו קצת פחות אם הם יגלו שלישייה בבטן.
לאור זאת, רצוי לדעת מה הם הגורמים המרכזיים המגדילים את הסיכוי להריונות מרובי עוברים. אולי הידיעה תוכל לעזור להתכונן כמו שצריך במידה ובבדיקה האולטרא סאונד הראשונה מגלים שלושה לבבות פועמים על המסך. כיצד מגלים הריונות מרובי עוברים ואיך גדלים הסיכויים?
גנטיקה והקשר להריונות מרובי עוברים
הגורם המרכזי ביותר כאשר מתייחסים להריונות מרובי עוברים הוא גנטיקה. הגנטיקה קובעת כמעט כל דבר בחיי האדם, והסיכוי ללידת תאומים ושלישיות אינו יוצא דופן בתחום. צבע העיניים, השיער, מחלות רקע ואפילו משקל הגוף נקבעים בעזרת הגנטיקה וגורמים נוספים – ובהריונות מרובי עוברים לגנטיקה יש שני צדדים בהם היא שותפה.
חשוב לדעת כי הגנטיקה רלוונטית בהריונות בהם התאומים והשלישיות אינם זהים. היריון של תאומים זהים מתפתח מביצית אחת המתחלקת עצמאית לשני עוברים וקורה אקראית לחלוטין – ללא הבדלי דת, גזע, גיל או כל אפשרות אחרת.
הריונות קודמים
נהוג לחשוב שדברים אינם קורים פעמיים לאותו האדם. מסתבר שלמרות המחשבה, בהריונות של תאומים ושלישיות המציאות לא מציית לחוקים. הסיכוי של אישה להיקלט בהריון מרובה עוברים עולה משמעותית לאחר הריון כזה בעבר. עד כמה משמעותי? מסתבר שאישה שילדה תאומים מעלה את הסיכוי ללידה נוספת כזו פי 14!
היסטוריית המשפחה
ידוע שההורים אשמים בכול. גם אם מדובר על שנים אחרי ועל מעשים שנעשו לאחר שעוזבים את הבית – לרוב תופנה האצבע המאשימה אל ההורים. בגנטיקת הריונות מרובי עוברים האשמה שייכת לרוב לצד האימהי.
במידה והאם היא חלק מזוג תאומים לא זהים, יש לה אחים או הורים כאלו, הסיכויים ללידה כזו אצל הצאצאים גדל ועולה פי כמה וכמה מאשר לנשים אשר אין להן קשר משפחתי לתאומים כלל.
גיל האם
גיל האם בזמן ההיריון אינו קשור ישירות לגנטיקה, אך גם הוא גורם המעורב בגוף ובתהליכים אותם הוא עובר לצורך כניסה להריון. ככל שגיל האם עולה איתו עולים גם הסיכויים להריונות מרובי עוברים. מעל גיל 35 ישנו סיכוי גבוה יותר להריונות תאומי ושלישיות ומגיל 45 אותו סיכוי קופץ גבוה יותר.
כאשר עושים חישובים כאלו, חשוב לזכור שככל שגיל האם גבוה יותר עולים גם הסיכונים והשכיחויות של תסמונות שונות המשפיעות על בריאות העוברים – כך שיש לשקול את המכלול של נושא הגיל בזהירות ובכובד ראש.
טיפולי פוריות
השם טיפולי פוריות גדול וכולל מגוון אפשרויות – אך רובן מעלות את הסיכוי להריונות מרובי עוברים באופן משמעותי. אחד הטיפולים השכיחים ביותר הוא IVF – הפריה חוץ גופית. במצב זה נוטלים ביציות מגוף האישה, מפרים אותן מחוץ לגוף ומחזירים ישירות לרחם. מאחר ולא תמיד נקלטים העוברים, ישנן פעמים בהן מחזירים שתי ביציות מופרות – מה שמגדיל אוטומטית את הסיכוי לתאומים במידה ושתי הביציות מתפתחות בו זמנית.
טיפול נוסף אשר מהווה קו ראשוני בטיפולי פוריות הוא מגוון הכדורים שיש לתחום להציע. כדורים אלו מסייעים בהחזרת המחזור לסדירות, בביוץ בזמן מדויק ובמספר גורמים נוספים. אחת מתופעות הלוואי המודגשות בעת לקיחת כדורים אלו היא הריונות מרובי עוברים – ואכן ישנו גידול ניכר בלידות של תאומים ושלישיות אצל נשים שעברו טיפולי פוריות מכל הסוגים.