סוכרת היא מצב שבו כמות הסוכר, הנקרא גלוקוז, בדם, מתרחש ברמות גבוהות מדי. גלוקוז מגיע מעיכול מזון עמילני, כגון לחם ואורז. אינסולין, הורמון המיוצר על ידי הלבלב, מסייע לגוף להשתמש בגלוקוז לאנרגיה.
שלושה סוגי סוכרת משפיעים על הריון: סוכרת מסוג 1; סוכרת מסוג 2, מצב ארוך טווח המציב נשים בסיכון לסוכרת הריון; וסוכרת הריונית, המתפתחת בהריון בלבד ונעלמת לאחר הלידה.
רוב הנשים עם סוכרת יולדות תינוק בריא, אך סוכרת הריון כשכבר יש סוכרת, מציבה אישה בסיכון גבוה יותר למספר סיבוכים.
סיכוני סוכרת הריון כשכבר יש סוכרת
אם אישה נכנסת להריון כשהיא סובלת מסוכרת מסוג 1 או סוג 2, היא עלולה להימצא בסיכון גבוה יותר ללידת תינוק גדול, מה שמגביר את הסיכון ללידה קשה, ניתוח קיסרי או הפלה. נשים עם סוכרת מסוג 1 עשויות לפתח במהלך ההיריון בעיות בעיניים ובכליות, או שבעיות בריאותיות מהן הן סובלות עלולות להחמיר.
הסיכונים לעובר כוללים בעיות התפתחות והפרעות מולדות, במיוחד בלב וליקויים במערכת העצבים. התינוק עלול להיוולד מת, או למות מיד לאחר הלידה, והאישה נמצאת בסיכון לבעיות בריאותיות זמן קצר לאחר הלידה, כגון בעיות לב ונשימה, המצריכות טיפול בבית החולים. בנוסף, התינוק עשוי להימצא בסיכון לפיתוח השמנת יתר, הפרעות קשב וריכוז, או סוכרת בשלב מאוחר יותר בחיים.
הריון כשכבר יש סוכרת: הפחתת הסיכונים
השיטה הטובה ביותר להפחית את הסיכון לאישה ולבריאות התינוק היא להקפיד על שליטה בסוכרת לפני הכניסה להריון. יש להתייעץ עם רופא המשפחה, דיאטנית או מומחה לסוכרת, ולקבל הפנייה למרפאת סוכרת לתמיכה לפני הכניסה להריון. הרופא ימליץ על בדיקת דם הנקראת HbA1c, המסייעת להערכת רמת הגלוקוז בדם. הרמה התקינה צריכה להיות לא יותר מ-6.5% לפני ההיריון, כל עוד היא אינה גורמת לבעיות עם היפוגליקמיה.
אם הבדיקה מצביעה על רמות גבוהות יותר, האישה מתבקשת להקפיד על איזון טוב יותר של רמת הסוכר בדם לפני ההיריון, על מנת להפחית את הסיכון לסיבוכים העלולים לפגוע בה ובתינוק. אם הבדיקה מצביעה על רמה גבוהה ביותר, העומדת על מעל עשרה אחוזים, הרופא ימליץ בתוקף שלא להיכנס להיריון עד להורדת הרמה.
חומצה פולית
נשים עם סוכרת צריכות לקחת מינון גבוה יותר של חומצה פולית. המינון היומי הרגיל המומלץ לנשים המנסות להיכנס להריון ולנשים הרות הוא ארבע מאות מיקרוגרם. נשים עם סוכרת צריכות לקחת חמישה מיליגרם ביום. הרופא יכול לרשום את החומצה הפולית במינון גבוה, שכן טבליות חמישה מיליגרם אינן זמינות ללא מרשם.
נטילת חומצה פולית מסייעת למניעת התפתחות פגמים מולדים אצל התינוק, כגון ספינה ביפידה. יש לקחת חומצה פולית טרם הכניסה להריון, ולהמשיך עד השבוע ה-12 להריון.
טיפול בסוכרת במהלך ההיריון
משטר הטיפול בסוכרת עשוי להזדקק להתאמה במהלך ההיריון, בהתאם לצרכים האישיים. אם אישה לוקחת תרופות לטיפול במצבים הקשורים לסוכרת, כגון לחץ דם גבוה, התרופות עשויות להשתנות. חשוב מאוד להקפיד על כל מפגשי המעקב הרפואיים כך שהרופא יוכל לפקח על המצב ולהגיב על כל השינויים העשויים להשפיע על בריאות האישה או העובר.
יש לפקח על רמות הסוכר בדם בתדירות גבוהה יותר במהלך ההיריון. העיניים והכליות נבדקות לעתים קרובות יותר על מנת לבדוק שבריאותן אינה מתדרדרת במהלך ההיריון, שכן בעיות אלו עשויות להחמיר. ככל שהשליטה על הסוכרת טובה יותר במהלך ההיריון, כך הסוכר נמוך יותר בדם וניתן למנוע התקפי היפוגליקמיה. התקפים אלו מזיקים לתינוק, אך יש לדעת כיצד להתמודד עימם.