כשסוכרת הריונית נמצאת תחת שליטה, ניתן לעבור לידה נרתיקית. המחלה אמנם מגבירה את הצורך בניתוח קיסרי, אך רוב הנשים שסובלות ממנה יכולות ללדת בלידה נרתיקית ללא סיבוכים.
גודל העובר הוא הגורם העיקרי המניע את הרופא לקבוע אם ניתן לבצע לידה נרתיקית. הסיבוך המשמעותי בסוכרת הריונית הוא שהמחלה עלולה לגרום לעובר לגדול יותר מהרגיל, או להיות גדול מדי לשלב ההיריון. משקל העובר נחשב לגדול מדי אם הוא עולה על תשעים אחוזים מהמשקל התקין ללידה.
בסוכרת הריון, התינוק עשוי להתפתח עם כתפיים גדולות ומשקל גדול יותר של פלג הגוף העליון. מצב זה מגביר את הסיכון להיתקעות כתפי התינוק מאחורי עצם הערווה במהלך הלידה. זהו מצב נדיר, אך עלול לגרום לפציעות, כגו שבירת עצם הבריח של התינוק, או נזק לעצבים בצוואר התינוק ובכתפיו.
אך פציעות אלו כמעט תמיד מחלימות היטב
בחלק מהמקרים, תינוקות גדולים מאוד אינם מקבלים מספיק חמצן במהלך הלידה, ולמצב זה עלולות להיות השלכות חמורות. לידת תינוק גדול עלולה לגרום לבעיות גם לאם במהלך הלידה. היא עשויה להימצא בסיכון גדול יותר לקריעה פרינטאלית ואובדן דם.
ניתוח קיסרי אכן מהווה חלופה, אך גם הליך זה כרוך בסיכונים. יש להתייעץ עם הרופא לגבי הסיכונים האפשריים ויתרונות לידה נרתיקית לעומת ניתוח קיסרי.
סיכון ללידה מוקדמת
סוכרת הריונית מגבירה את הסיכון ללחץ דם גבוה ורעלת הריון, מה שמגביר את הסיכון ללידה מוקדמת. יחד עם זאת, נשים רבות עם סוכרת הריונית יולדות את התינוק במועד המשוער.
אם העובר נראה גדול בסריקת אולטרסאונד, או אם לאישה יש מצב בריאותי נוסף, כגון לחץ דם גבוה, הרופא עשוי להמליץ על זירוז לידה. מצב זה מתרחש ברוב המקרים בין השבועות ה-37 ל-39 להריון.
חשוב שיהיה עלייך פיקוח רפואי מוגבר במהלך הלידה
קיים צורך בפיקוח מוגבר במהלך הלידה, על יולדת עם סוכרת הריון. הרופא מפקח באופן קפדני יותר מלידות רגילות, ומשגיח על האישה והתינוק על מנת לוודא ששניהם אינם נמצאים בסיכון. אם הסוכרת נשלטת באמצעות תזונה, אין צורך בניטור גלוקוז או טיפול אינסולין במהלך הלידה. אך אם הסוכרת אינה נשלטת היטב, או שהאישה לוקחת תרופות, היא נמצאת בפיקוח הדוק יותר וניתן לתת לה אינסולין תוך ורידי.
הרופא יפקח מקרוב על התינוק כדי לוודא שהוא מתמודד היטב עם הצירים. הפיקוח מבוצע ברוב המקרים באמצעות ניטור אלקטרוני של העובר (EFM) הנקרא גם מוניטור עוברי רציף (CTG). האישה מתבקשת לכרוך סביב גופה חגורה המודדת את פעימות הלב של התינוק והצירים. יש לשכב במהלך בדיקה זו ולא לקום, אלא אם כן הרופא מסיר את החגורה. בחלק מבתי החולים קיימות מערכות ניטור אלחוטיות, אשר מאפשרות לאישה לנוע מעט יותר.
לאחר הלידה, הרופא עשוי גם לחבר אלקטרודה קטנה לקרקפת התינוק כדי לפקח על קצב ליבו בצורה מדויקת יותר. גישת מעקב זו אינה מזיקה לתינוק, ועשויה לספק מידע שימושי לגבי בטיחותו.
התמודדות עם סוכרת הריון לאחר הלידה
הרופא עשוי לעודד את האישה להניק את התינוק, היות וההנקה מסייעת להשבת רמות הסוכר בדם לרמות תקינות, ועשויה אף לסייע באיזון רמת הסוכר בדם. היות וקיים סיכון שהתינוק יסבול מרמות נמוכות של סוכר בדם לאחר התינוק, הוא עובר בדיקות גלוקוז בדם לאחר הלידה. אם בדיקות אלו מניבות תוצאות שהן מחוץ לטווח הרגיל, הרופא יפקח עליו מקרוב.
יתכן שהתינוק יצטרך מלשהות פרק זמן מסוים ביחידה לטיפול נמרץ ביילוד (NICI). מצב זה סביר יותר אם התינוק נולד במשקל גדול מדי, סובל מבעיות נשימה, או נולד עם רמת סוכר נמוכה בדם. הרופא יפקח על רמות הסוכר בדם התינוק למשך יממה עד שלושה ימים לאחר הלידה.
החדשות הטובות הן שרוב הנשים מחלימות באופן מלא מסוכרת הריון ואינן סובלות משום בעיות בריאותיות אחרות. אם כי לעתים סוכרת הריונית אינה נעלמת, ובמקרה זה, האישה מאובחנת עם סוכרת סוג 2.