הורים רבים, בין אם לתינוק אחד, לתאומים או לשלישיות, מוצאים את עצמם ערים שעות רבות במהלך היום וגם בלילה, ובמיוחד בחודשים הראשונים לחייהם של התינוקות.
כאשר מדובר בתאומים ובשלישיות חוסר השינה אצל ההורים עשוי אף להיות רב עוד יותר וכך גם השפעתו על איכות חייהם. רכישת הרגלי שינה טובים ובריאים לתאומים ולשלישיות יכולה לעזור לא רק להורים עצמם ולהחזיר להם את השליטה על חייהם ואת האנרגיות הנדרשות להם כדי לבצע את המשימות היום יומיות. הקניית הרגלי שינה טובים ובריאים טובה בעיקר לתינוקות עצמם, הן לחודשים הראשונים של חייהם וכמובן גם להמשך.
מדוע מתקשים תאומים ושלישיות לסגל לעצמם הרגלי שינה נכונים
פעמים רבות תאומים וגם שלישיות הם תינוקות קטנים יותר. במקרים מסוימים הם אפילו פגים. קיבתם קטנה באופן יחסית ולכן הם זקוקים למזון בתדירות גבוהה אך בכמויות קטנות בכל פעם. האכלה תכופה שכזו מקשה מאד על ההורים להקנות לתינוקות הרגלי שינה טובים ובריאים ורק בחודשים מתקדמים, לרוב לאחר שישה חודשים, כשאין צורך יותר בהאכלת לילה, מצליחים התינוקות בפעם הראשונה לישון כמה שעות רצופות. בתקופה זו חשוב מאד לאסוף את כל הכוחות ולהרגיל אותם לשינה נכונה.
גם העובדה שהורים רבים נעזרים במטפלים חיצוניים, כמו בני משפחה או חברים, כדי לטפל בתינוקות החדשים, עשויה אף היא להקשות על התאומים או על השלישיות לסגל לעצמם דפוסי שינה בריאים יותר ולהתרגל לסביבה הביתית שלהם.
מעבר לכך, במקרים אחרים, ישנם תינוקות הנשארים בפגייה, בעוד שהאחרים משוחררים לביתם. ההורים, במצבים כאלה, מוצאים את עצמם מתרוצצים בין הבית לבית החולים ומתקשים להקפיד על הרגלים נכונים ושגרה בריאה יותר.
אז, מה עושים?
ישנן מספר דרכים שיכולות לסייע להורים להרגיל את התינוקות לשינה טובה ובריאה. אחת הדרכים היא להרגיל את התאומים או את השלישיות לישון באותו הזמן. כלומר, להשכיב את כל התינוקות בו זמנית. כמובן שהדבר מסובך יותר כשלכל תינוק מועד האכלה אחר, אולם ניתן גם את זה לשנות.
כאשר תינוק אחד מתעורר להאכלה, אפשר להעיר את התינוק השני ולהאכיל את שניהם במקביל. דרך נוספת להרגיל את התינוקות לשינה בריאה יותר היא הקפדה על שגרת שינה שקטה וגם רגועה. ואיך עושים את זה? אימוץ שגרת שינה הכוללת אמבטיה נעימה, חיבוקים, ליטופים מרגיעים, נשיקות, קריאת ספר אולי ורק אחר כך השכבת התינוקות במיטה. הפעולות האלו מכינות אותם לקראת השינה ומהווה חלק משגרה שלא מוותרים עליה. הם נכנסים כך לשלב הבא כשהם רגועים יותר ונרדמים בקלות.
שיטה נוספת היא השכבת התינוקות כשהם במצב שינה קל (כלומר, רדומים), אבל לא נמצאים בשלב השינה העמוק יותר. כך הם ילמדו את עצמם להירדם, כחלק מהרגלי שינה נכונים. טיפ נוסף, כאשר מדובר בתאומים, היא להשכיב את שניהם יחד, באותה העריסה.
נוכחותו של האחר מרגיעה מאד וגם מנחמת, פעמים רבות הם מתכרבלים ומתקרבים זה לזה בזמן השינה. אפשר לעשות זאת עד שהגיעו לגיל שלושה חודשים ואז להפריד אותם לשתי מיטות. אולם גם במקרה כזה חשוב שהמיטות תהיינה קרובות זו לזו כך שהם יוכלו לראות אחד את השינה.
עוד בנושא:
שינה ולילות
גידול תאומים ושלישיות